Hideg ételként is fogyasztható?
a debreceni karaj (kolbásszal töltve) a gombás töltöttcsirke, a sonkás tojástekercs, mind finom és szép is hidegen.
hidegtálon szervírozva is megállják a helyüket.
a tatárbifsztek is kitűnő vendégváró, és, ha esetleg marad
biztos, hogy másnap mindenki arra jár rá.
Hálás vagyok a válaszokért, nagyon köszönöm.
A "házi kenőmájas, aszpikkal "kibélelt" őzgerinc formában" és a "szalon kocsonya" még csak hallomásból sem ismerős.
Rákerestem de nem adott ki egyértelmű találatot. Leírnád hogyan kell elkészíteni őket! köszi
szia! akkor megpróbálom leírni az aszpikos házi kenőmájast, ahogy én csinálom.
fél kiló csirkemájat, egy fej dinsztelt hagymán megsütök.
borssal, majorannával fűszerezem, sót majd később.közben megfőzök 2-3 tojást.
ledarálom a májat, utána a főtt tojásokat, majd mustárral tejföllel, sóval esetleg egy pici pirospaprikával összekeverem.a máj zsírja is menjen bele.a tejföllel óvatosan, nem legyen túl lágy.ha finom , pikáns akkor kész.teljesen ki kell hűlnie.
az aszpik kifejezést máris korrigálom, mert annak a főzése egy hosszadalmas konyha művelet, inkább azt írom, hogy elkészítjük a kocsonyás-zselatinos lét, ami , majd a pástétomot fogja körbe.
több lépésben is lehet, itt arra gondolok, ha főzöl egy finom húslevest, elteszel belőle 2-3 dl-t lefagyasztod, és később kiengedve jó lesz a májhoz.
a lényeg, hogy legyen 2,5 dl szép tiszta húslevesed , én már uram bocsá',de csináltam tyúkhúsleves kockával is.
ebbe a 2,5 dl lében fel kell főzni 1 deka zselatint.
az őzgerinc formát közben betesszük a hűtűbe, hogy jó hideg legyen.a zselatinos levet haggyuk langyosra hűlni, hogy még folyós legyen. na ekkor kiveszük a hűtőből a formát és beleöntünk a léből, egyszerre ne sokat, és ügyesen mozgatva haggyuk, hogy mindenhol érje.pár perc hűtő megint.ha látjuk, hogy rádermet, mégegyszer megismételjük ezt a lével. újra hűtő, és ekkor már kb fél centi kocsonyának kell lennie mindenhol. ekkor mégegyszer kikenjük ecsettel óvatosan, majd mehet bele a pástétom,kissé lenyomkodva. tetejét elsimítjuk, és a maradék kocsonyás lével átkenjük, ha közben megdermedt volna, egy picit visszalangyítjuk.
egy napot legalább a hűtőben dermesztjük, és utána tálalás
előtt egy pillanatra forró vízbe mártva, hosszúkás tálra
borítjuk.
körbe lehet diszíteni, paprikával, uborkával, paradicsommal, és a bordák mentén szépen éles késsel
szeletelni.
finom és nagyon látványos.
nem olyan macerás, mint amilyennek tűnik:)
írom majd a szalonkocsonyát is.
üdv.
folytatom akkor a szalonkocsonyával.szerintem ezt sokan ismerik és készítik.
itt rendes hagyományos kocsonyáról van szó, zselatinnak helye nincs :))
a kocsonyába szoktam sovány húst, csülköt, vagy sertésnyelvet is főzni a szokásos alapanyagokon kívül.
belefőzök két három egész sárgarépát is.
az őzgerinc formába beleöntök egy kevés tiszta szép zsírtalan levet, és beteszem a hűtőbe.amig dermed elkészítem a belevalókat. a répákat felkarikázom, a sovány csontnéklüli húsokat hosszúkás szeletekre vágom
csemege uborkát is szeletelek.kiveszem a formát és szépen elrendezem először a dekorációt,répa, uborka, esetleg főtt tojás karika.erre elrendezem a húsokat és öntök rá levet. várok egy kicsit, hogy megszívják magukat, majd a formát teljesen feltöltöm lével. (azért ne lötyögjön ki :).hűtőbe teszem és pár óra alatt szépen megdermed, mint általában a jó kocsonya.két őzgerinc formával szoktam csinálni, a többi kocsonya megy a tányérokba.
kiborítása szintén úgy, hogy egy pillanatra forró vízbe mártani és úgy hosszúkás tálra fordítani.
igazából csak karácsonykor, vagy szilveszterkor szoktam, ha vendégek jönnek.citromot,és ecetes tormát kínálok mellé.
üdv.
ui: ha teljesen megdermedt, érdemes folpackkal letakarni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!