Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan kell házilag somlói...

Hogyan kell házilag somlói galuskát készíteni?

Figyelt kérdés
2007. jún. 27. 10:09
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

10-12 személy részére

Sárga piskótához:

2 egész tojás, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál cukor.

Diós piskótához:

2 tojás, 2 eőkanál cukor, 6 evőkanál liszt, 1 evőkanál darált dió.

Csokoládés piskótához:

2 tojás, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál kakaó.

Vaníliakrémhez:

5 dl tej, fél rúd vanília, 20 dkg cukor, 10 dkg liszt, 3 egész tojás.

Rumos cukorszörphöz:

2 dl víz, 20 dkg cukor, 1 dl rum.

Csokoládéöntethez:

3 dl tej, 3 evőkanál kakaó, 1 tojássárgája, 4 evőkanálcukor, 1 púpozott teáskanál liszt, valamint 2 dl rum, 3 dkg darált dió, 8 dkg mazsola, 1 evőkanál kakaó, 6 dl tejszín.


Elkészítés: A háromféle piskótalapot egyenként azonos nagyságú tepsiben megsütjük.

A krémhez 4 dl tejet vaníliával és a cukor 2/3 részével felforraljuk. A maradék tejet külön edényben simára keverjük a liszttel, tojássárgákkal, a tojásfehérjékből pedig az egyharmadnyi cukorral kemény habot verünk. A forrásban lévő vaníliás tejbe állandó keverés mellett beleöntjük a tojásos tejet, felforraljuk, majd a tűzről levéve azonnal belekeverjük a cukros tojáshabot. Hagyjuk kihűlni. A rumos szörphöz a cukrot a vízzel felforraljuk, majd, ha langyosra hűlt, belekeverjük a rumot. A csokoládéöntethez a kakaót a tejjel simára keverjük, utána a cukrot és a tojássárgát is hozzáadjuk, majd állandóan kevergetve felforraljuk. A tűzről levéve rummal ízesítjük. A tejszínből kemény habot verünk. Ezután az összes hozzávalót az asztalra tesszük és a következő módon rakjuk össze: olyan mély tepsit (vagy tálat) készítünk elő, amelybe a piskótalap egészben belefér (de legalább négyszer magasabb legyen, mint a piskóta). A tepsi aljára tesszük a sárga piskótát. Meglocsoljuk a rumos cukorszörp egy részével és rákenjük a sárga krém egyharmadát. Meghintjük a dió és a mazsola felével, majd ráfektetjük a csokoládés piskótalapot. Ezt meglocsoljuk a szörppel, rákenjük a sárga krém második harmadát. Ismét meghintjük dióval és mazsolával, ezután ráborítjuk a diós piskótát. Rásimítjuk a maradék krémet és kakaóporral megszórjuk. Alufóliával letakarjuk és a hűtőszekrényben kihűtjük. (Három napig is eláll.) Tálalás előtt evőkanállal vagy fagylaltadagolóval desszertes tányérokra adagoljuk. Mindegyik adagra nagy kupac tejszínhabot nyomunk, amit leöntünk csokoládéöntettel. Pár szem gyümölccsel is lehet díszíteni.

2007. jún. 27. 13:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim válasza:
100%
Itt 2 receptet is találsz: [link]
2008. márc. 19. 07:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:

Somlói galuska házilag


Hozzávalók 6 személyre


A SIMA PISKÓTÁHOZ

8 dkg liszt

8 dkg cukor

4 tojás

1 csipet só

0.5 narancs reszelt héja


A DIÓS PISKÓTÁHOZ

8 dkg cukor

6 dkg darált dió

4 tojás

2 dkg liszt

1 csipet só


A VANÍLIAKRÉMHEZ

5 dl tej

3 tojássárgája

3 evőkanál cukor

1 rúd vanília

1 evőkanál étkezési keményítő


A SZIRUPHOZ

8.5 dkg cukor

1.5 narancs reszelt héja

1.5 dl narancslé

0.5 dl rum


A SZÓRÁSHOZ

20 dkg darált dió

10 dkg rumba áztatott mazsola


A CSOKIÖNTETHEZ

10 dkg vaj

10 dkg cukor

2 evőkanál kakaópor

2 dl tej


A TETEJÉRE

1.5 dl tejszín habbá verve

Recept idők

Előkészítési idő: 1 óra

Elkészítési idő: 1 óra


Elkészítés:

A mazsolát áztasd annyi rumba, amennyi ellepi.


Először a sima piskótát készítsd el. A tojásokat válaszd ketté. A fehérjét egy csipet sóval verd kemény habbá, adagold bele egyenként a tojássárgákat, a cukrot, a reszelt narancshéjat, végül a lisztet is keverd nagy mozdulatokkal hozzá. Öntsd sütőpapírral kibélelt tepsibe, negyedóra alatt süsd meg, majd vedd ki, és hűtsd ki egy deszkán. Amíg sül, hasonló módon állítsd össze a diós piskótát is, de itt először a diót keverd el a liszttel, úgy adagold a végén a tésztához. Ezt is hasonló módon süsd ki.



A sziruphoz a cukrot olvaszd össze a narancshéjjal és a narancslével. Ha már felolvadt, vedd le a tűzről, hagyd kihűlni, és utána keverd hozzá a rumot is. A vaníliakrémhez a tojássárgákat keverd csomómentesre a keményítővel és a cukorral, majd apránként add hozzá a tejet is. Add hozzá a vanília kikapart magját és a héját is, majd főzd addig, amíg besűrűsödik. Ha kész, halászd ki belőle a vanília héját, és hagyd kihűlni.



A rétegzéshez a piskótákat vágd ketté. Az egyik sima piskótát kend meg sziruppal, vaníliakrémmel, szórd meg dióval és mazsolával, tedd rá az egyik diós lapot, azt is kend és szórd meg, majd ismételd meg a műveletet a másik két lappal. Ha az utolsó tetejére már nem jut a töltelékből, nem baj. Alufóliával takard le, és tedd a hűtőbe egy éjszakára.



Másnap a csokiöntethez gőz fölött olvaszd össze a vajat és a cukrot, majd vedd le az edényt a gőzről, és keverd el a kakaóporral és apránként a hideg tejjel. Az összerétegzett piskótából szaggass galuskákat, helyezd el őket egy tálban vagy tepsiben, locsold meg a csokiöntettel, és kanalazz rá tejszínhabot.

máj. 21. 21:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:

Tepsihez (kb. 32x22 cm):

sütőpapír

némi zsiradék

Sárga piskótához:

4 darab tojás (M-es)

80 g cukor

80 g búzaliszt

1 csipet só

Barna piskótához:

4 darab tojás (M-es)

80 g cukor

40 g búzaliszt

40 g Dr. Oetker Holland Kakaó sütéshez

1 csipet só

Diós piskótához:

4 darab tojás (M-es)

80 g cukor

60 g darált dió

20 g búzaliszt

1 csipet só

Krémhez:

1 tasak Dr. Oetker Eredeti Puding vaníliaízű

50 g cukor

500 ml tej

Sziruphoz:

400 ml víz

150 g cukor

120 g mazsola

1 db narancs (kezeletlen) lereszelt héja

1 tasak Dr. Oetker Finesse Reszelt Citromhéj

2 evőkanál Dr. Oetker Aroma rum

Szóráshoz:

60 g dió

15 g Dr. Oetker Holland Kakaó sütéshez

Öntethez:

2 tasak Dr. Oetker Desszertöntet csokoládéízű

500 ml tej

2 teáskanál Dr. Oetker Aroma rum

ízlés szerint 2 evőkanál cukor

Díszítéshez:

200 ml hideg habtejszín


Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

3 tepsit kikenünk zsiradékkal, és egy-egy sütőpapírt helyezünk mindbe. A sütőt előmelegítjük


Alsó-felső sütés: 190 °C (előmelegítve)

Légkeveréses sütés: 170 °C (előmelegítve)

Elkészítés:

Sárga piskóta:

A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéket a csipet sóval, konyhai robotgéppel (habverővel) először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a cukorral, konyhai robotgéppel (habverővel) először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton 3 percig verjük. A lisztet átszitáljuk. A lisztet és a tojásfehérjehabot fakanállal, felváltva a tojássárgájához keverjük, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. A masszát az első tepsibe simítjuk, majd a sütő alsó harmadában megsütjük.


Sütési idő: kb. 15-17 perc


Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!


A süteményt rácsra borítjuk, hűlni hagyjuk, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt.


Barna piskóta:

A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéket a csipet sóval, konyhai robotgéppel (habverővel) először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a cukorral, konyhai robotgéppel (habverővel) először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton 3 percig verjük. A lisztet és a kakaóport átszitáljuk. A lisztes keveréket és a tojásfehérjehabot fakanállal, felváltva a tojássárgájához keverjük, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. A masszát a második tepsibe simítjuk, majd a sütő alsó harmadában megsütjük.


Sütési idő: kb. 15-17 perc


A süteményt rácsra borítjuk, hűlni hagyjuk, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt.


Diós piskóta:

A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéket a csipet sóval, konyhai robotgéppel (habverővel) először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a cukorral, konyhai robotgéppel (habverővel) először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton 3 percig verjük. A lisztet átszitáljuk és belekeverjük a darált diót. A diós keveréket és a tojásfehérjehabot fakanállal, felváltva a tojássárgájához keverjük, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. A masszát a harmadik tepsibe simítjuk, majd a sütő alsó harmadában megsütjük.


Sütési idő: kb. 15-17 perc


A süteményt rácsra borítjuk, hűlni hagyjuk, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt.


Krém:

A pudingot a tejjel és a cukorral, a csomagoláson található leírás szerint elkészítjük. A kész pudingot lefedjük, néhányszor átkeverve hagyjuk langyosra hűlni.


Szirup:

A vizet, a cukrot, a mazsolát, a citrom- és narancshéjat, valamint a rum aromát lábasba tesszük. Felforraljuk, majd közepes lángon kb. 15 percet főzzük, amíg kicsit besűrűsödik. Lehúzzuk a tűzről, a mazsolát leszűrjük.


Összeállítás:

Egy tepsi aljába tesszük a diós piskótát. Meglocsoljuk a szirup harmadával, majd megkenjük a vaníliás krém szintén harmadával. Megszórjuk a darált dió és a leszűrt mazsola felével. Rátesszük a barna piskótát. Meglocsoljuk a szirup következő harmadával, majd megkenjük a vaníliás krém második harmadával. Megszórjuk a többi darált dióval és mazsolával. Rátesszük a sárga piskótát. Meglocsoljuk a maradék sziruppal, majd megkenjük a maradék krémmel. Megszórjuk a kakaóval, egy éjszakára hűtőbe tesszük.


Öntet:

A tasak tartalmát ízlés szerint elkeverjük a cukorral. A tejet lábasba öntjük, hozzáadjuk a rum aromát, majd hozzákeverjük az öntetport. Folyamatos keverés mellett az egészet felforraljuk.


Tálalás:

Desszertes tálkákba kanállal, kerek süteményszaggató formával vagy fagylaltadagoló kanállal galuskákat szaggatunk a süteményből. A hideg tejszínt felverjük habbá. Tetszőleges csővel (pl. csillagcső) ellátott habzsákba (8 mm Ø) töltjük, és a tejszínhabból kis rózsákat nyomunk a desszertekre. Végül meglocsoljuk a csokoládéöntettel.

Tippek:

Aprított dióval megszórva is tálalhatjuk.

A sütemény 1-2 nappal korábban is összeállítható.

máj. 21. 21:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:

Hamis Somlói vált nekünk be.


1,5 csomag (400 gr-os) cukrozott babapiskóta

1 csomag vaníliás pudingpor (40 g)

2 csomag csokoládés puding (2x40 g)

1,5 l tej

150 gr étcsokoládé

2 evőkanál étolaj

12 evőkanál kristálycukor

ízlés szerint darált dió

ízlés szerint mazsola

500 ml Hullala habtejszín

1 csomag habfixáló


1

Megfőzöm a kétféle pudingot, fél liter tejben a vaníliás pudingot, 4 evőkanál cukorral. Két csomag csokoládés pudingport 1 l tejjel és 8 evőkanál cukorral. A csokisba még beletöröm a tábla étcsokit/100 gr-ot/ majd alaposan elkeverem, hogy a csoki beleolvadjon.


2

Veszek egy s nagy üvegtepsit és elkezdek rétegezni. A tepsi aljára teszek 1 sor piskótát aztán jöhet a csokikrém fele.


3

Majd bőségesen megszórom darált dióval/és mazsolával, aztán újból babapiskóta, leöntöm a vaníliapudinggal, darált dió /mazsola, majd ismét 1 sor piskóta, arra megint csokikrém, másik fele, darált dió/ és mazsola.


4

Majd a habtejszínt felverem a habfixálóval szépen a tetejére halmozom.


5

Maradék csokoládét, az étolajjal összeolvasztom, nem forrón a tejszínhabra csorgatom. 1 éjszakát hűtőben pihentetem, másnap fogyasztjuk!


6

Fincsi♥

máj. 21. 21:28
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!