Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Fehér káposztából mit főzhetnék?

Fehér káposztából mit főzhetnék?

Figyelt kérdés
Paradicsomos káposztán kívül. Illetve olyat, amihez nem kell kömény, mivel azt nem tudok szerezni.
2009. márc. 15. 11:52
 1/5 anonim ***** válasza:
98%

Kaposztas tesztat, vagy dinsztelt kaposztat (tudom, hogy inkabb pirosbol szoktak kesziteni)krumplipurevel

Ird be a mindmegette.hu-n hogy feher kaposzta az alapanyagod, es dob ki hozza recepteket!:)

2009. márc. 15. 12:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
98%

ezeket találtam neked:


Káposztás pogácsa:

60 dkg liszt, 3 dkg eleszto, 2 tojassarga, so ,bors, 3 deci tej, 30 dkg piritott kaposzta


Az elesztot keves tejben megkelesztjuk es a tobbi anyagokkal egyutt tesztat gyurunk es hutoszekrenybe tesszuk. A kaposztat finomra vagjuk, besozzuk, majd kinyomkodjuk, zsiron megpiritjuk majd kihutjuk.A tesztat kinyujtjuk, a kaposzta felet egyenletesen rateritjuk,es harom retegesen osszehajtjuk, kinyujtjuk es negy retegesen osszehajtjuk.Ujbol huttobe tesszuk,fel ora mulva kinyujtjuk es a kaposzta masik felet rateritjuk es megismeteljuk az elozo nyujtogatast es hajtogatast.Fel ora pihentetes utan kinyujtjuk es pogacsa szaggatoval kiszaggatjuk es zsirozott lisztezett tepsibe rakjuk , a tetejet kessel bekockazzuk megkenjuk tojassal megkelesztjuk es kisutjuk.

Frissen ,melegen kinaljuk.



Egyszerű káposztás egytál

4 személyre:

1 kg fehér fejes káposzta

10 dkg kolozsvári szalonna

20 dkg parasztkolbász

2 evőkanál olaj

1 kávéskanál ételízesítő

1 kávéskanál pirospaprika

2 dl tejföl


Előkészítés: A káposzta külső leveleit leszedjük, majd kettévágjuk, kivágjuk a torzsáját, és széles laskára vágjuk. A szalonnát apróra felkockázzuk. A kolbászt hideg vízzel lemossuk, így könnyebben le tudjuk húzni a bőrét, majd kb. fél cm vastag karikára vágjuk.

Elkészítés: Az olajat lábasban felforrósítjuk, beletesszük a szalonnát, és üvegesre pirítjuk. Hozzátesszük a káposztát, a kolbászt, az ételízesítőt. Jól összekeverjük, majd lefedve, lassú tűzön kb. 30 perc alatt készre pároljuk. Ha a káposzta már megpuhult, megszórjuk pirospaprikával, ha szükséges csipet sóval, borssal, összekeverjük, és ízlés szerint tejföllel kínáljuk.


Káposztás rétes - másképp

10 adaghoz:

1 + 2 dl tej

1 kávéskanál + 1 evőkanál cukor

2 dkg élesztő

25 dkg teljes kiőrlésű liszt

25 dkg margarin + a tepsihez

2 dl tejföl

1 kg káposzta

3 evőkanál olaj


Előkészítés: Meglangyosítunk 1 dl tejet, simára keverjük 1 kávéskanál cukorral, az élesztővel, és meleg helyen megfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, és beleöntjük az élesztős tejet. Hozzáadjuk a margarint, a tojást, a maradék tejet, egy csipet sót, és alaposan összedolgozzuk. Annyi tejfölt (2-3 evőkanál) adunk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.

Elkészítés: A káposztát megtisztítjuk, lereszeljük, kissé besózzuk, és állni hagyjuk. Felforrósítjuk az olajat, kinyomkodjuk a káposztát, és az olajra dobjuk. Belekeverjük a cukrot, jól megborsozzuk, és mintha káposztás tésztát készítenénk, megpirítjuk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tésztát lisztezett deszkán nem túl vékonyra nyújtjuk, elosztjuk rajta a káposztát, a maradék tejfölt. A széleit felhajtjuk, és feltekerjük. Kikenünk egy tepsit, rátesszük a tésztát, tetejét megkenjük a tojássárgájával, és kb. 35 perc alatt megsütjük.



Szabolcsi töltött káposzta

1 nagyobb fej édeskáposzta

1/2 kg darált hús

előfőzött rizs

2 fej hagyma

bors

pirospaprika

paradicsomlé (kb. 1 liter)


Elkészítés: Egy nagyobb fazékba vizet teszek forrni. Az édes káposztát a torzsája mentén bevágom rézsútosan, a közepébe egy húsvillát szúrok, és beleteszem a forró vízbe. Ahogy fő a káposzta a vágás mentén válnak le a levelek, ezeket kiveszem a vízből. A húsvilla abban segít, hogy könnyebben tudd ezt a műveletet megoldani. Közben kevés olajon üvegesre pirítom a rizst, majd két evőkanál ételízesítővel megszórom, és annyi vizet öntök rá, hogy elfedje, kb. 10 percig még főzöm, míg beszívja a vizet magába. A két hagymát apróra vágom, majd megfonnyasztom, és jó sok pirospaprikát (erőset) szórok rá, de nem a tűzön, mert megkeseredik. Ezután a darált hússal a hagymát, rizst összekeverem, ízesítem sóval, borssal, pirospaprikával ízlés szerint - ki milyen erősen szereti. Önteni kell hozzá annyi paradicsomlevet (legjobb az üveges paradicsomlé, de akinek házi van, azt használja), amennyit a massza felvesz. A megmaradt káposztalevelekből apróra vágva még két-három maréknyit beleszórhatunk a töltelékbe. Aztán el lehet kezdeni a leveleket megtölteni! A leveleken lévő vastagabb részt le kell vágni egy késsel, és ha nagyobb a levél, inkább kettévágva kell tölteni. A torzsát és megmaradt leveleket a fazék aljára teszem, rápakolom szépen sorban a töltött káposztát. A fazekat felöntöm félig vízzel, félig paradicsomlével, (aki paradicsomosabban szereti, tehet bele több paradicsomlét). Amikor az utolsó sor káposzta is bekerült a fazékba, rákerült a paradicsomos-vizes lé, egy meleget bíró tányért szoktam a tetejére rakni, egy kicsit megnyomom a káposztákat, és úgy rá a fedőt. (Ezt nem tudom, miért kell, de anyu mindig így csinálta :) ) Körülbelül másfél-két órát kell főzni, de közben kóstolással is lehet ellenőrizni, hogy hol járunk.

Megjegyzés:

Nagyon finom étel, hidegen és melegen is ehető, és minél többet melegítjük, annál finomabb!! Tejföllel, friss kenyérrel kínáljuk. Bár a tejföl nem mindig jön be, az ízvilága a paradicsomtól édes, de nagyon finom!

2009. márc. 15. 12:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
88%

itt van 14 káposztás recept...

nézd meg hátha jó valamelyik... :D


[link]

2009. márc. 15. 13:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 A kérdező kommentje:

Ki szavazta le a válaszokat?

Nevetséges vagy, akár ki is vagy!

A válaszok hasznosak, 2 féle káposztás ételt főzök éppen a válaszoknak köszönhetően. És nem csak a mai főzés miatt hasznosak a válaszok, de azért is mert olyan ételek kerültek általuk újra előtérbe, amiket régen gyakran ettünk, sokat ettünk, de valahogy elfelejtődtek. Ezáltal most egy darabig változatosabbá teszik az étkezésünket majd.


Köszönöm a válaszokat, hasznosak voltak.

A leszavazó pedig szégyelje magát!!!

2009. márc. 15. 15:16
 5/5 anonim ***** válasza:
100%
Lucskos kaposztat , rakott kaposztat
2009. márc. 17. 15:53
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!