Mit főzzek gombából?
Én imádom a svédgomba salátát. Ha te is kedveled próbáld ki. Megadom a receptet. Jól behűtve friss kenyérrel, vagy piritóssal isteni finom.
Svéd gombasaláta
• 1 dl olaj
• 1 fej vöröshagyma
• 50 dkg gomba
• 1 kisdoboz sűrített paradicsom
• só
• őrölt bors
• 1-2 db babérlevél
• ízlés szerint cukor
• reszelt citromhéj
• pár csepp citromlé
Az olajban világosbarnára pirítom a hagymát, beleteszem a megpucolt, cikkekre vágott gombát, és a fűszereket, majd puhára párolom. Amikor a saját levét elfőtte, belerakom a paradicsom konzervet, fűszereket és pár percig párolom. Lehűtve tálalom.
Nekem a tejszínes-gombás tészta a nagy kedvencem.
Apróra vágott vöröshagymát megsütök, rádobom a megpucolt, felszeletelt gombát, kakukkfűvel, borssal és sóval ízesítem. Együtt sütöm tovább, víz nem kell alá, nem fog leégni, mert a só miatt a gomba elég levet enged ki. Megszórom kevés liszttel és leöntöm tejszínnel, folyamatos keverés mellett főzöm még pár percig, amíg szószos állaga lesz. Ezután összekeverem a kifőtt tésztával és együtt is pirítom.
A kakukkfű miatt nagyon-nagyon finom íze van, sokkal másabb, mint a sima tejszínes gomba, érdemes kipróbálni.
A párom nem szereti a gombát, de teljesen külön főzni nincs kedvem ilyen helyzetekben, úgyhogy ezzel az étellel is variálok: miután a hagyma megsült kettéveszem és az egyik részhez nem gombát teszek, hanem valamilyen darabolt songát, felvágottat (a legolcsóbb gépsonka is jó), továbbiakban ugyanúgy fűszerezem, sütöm, tejszínezem, mint a gombás verziót. Az íze szinte ugyanolyan, ez is nagyon finom és így mindkettőnknek van mit enni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!