Bejgli tésztája burgonyával?
Sziasztok! Sokféle bejgli receptet kipróbáltam már, de egyik sem az igazi. Most húsvétra ezt néztem ki:
Mit gondoltok erről a receptről? Sok hozzászólás van alatta, és állítólag a tésztája nagyon finom puha, omlós. Sütött már valaki ilyet? Nem tudom, ki merjem-e próbálni, furcsa, hogy burgonya kell a tésztába.
De teszek folyadékot, tejet v. vizet, de a főzés során ezt részben el is párologtatom, vmint a száraz anyagok felveszik a folyadékot, és nem baj még ha csak ütvefúróval is tudom kiszedni :)! Amúgy nem lesz száraz, ugyanis mind a diónak mind a máknak van saját olaj tartalma, amit megőriz sütés után is, illetve a töltelék cukortartalma sülés közben felolvad, elegyedik az olajtartalommal és nem szilárdul vissza kihűlés után sem.
Igen,a tésztát úgy kelesztem, hogy hűvös helyen összedolgozom (nem csináltam kovászt, nem futtattam fel az élesztőt, csak feloldottam), majd hűvös helyre teszem, 15-20 percre, ezután nyújtom, töltöm, tojáss.val kenem és most kelesztem, langyos helyen, ha a sárga megszikkadt, a tészta pedig megkelt, megkenem tojásfehérjével és hideg helyen pihentetem, míg megszárad a fehérje rajta. Ezután sütöm ki 190-200°C-on. A legtöbb leírás gőzös sütőteret javasol, hát én eddig nem láttam hasznát ennek.
Szerintem a fél centinek tökéletesnek kell lennie, maximum 7 mm az ízléses és süthető vastagság.
Hát az én anyaghányadom a következő: 1 kg liszt, 40 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 3 dl tej, 2 db tojássárgája, 20 g élesztő, 20 g só.
A diótöltelékem pedig: 5 dkg mazsola előző nap 3 cl rumba áztatva; 1 vaníliarúd kikapart belseje (vagy 10 g van.cukor); 30 dkg porcukor 3/4 dl tejjel elkeverve; 40 dkg darált dió. Először a cukros tejet felforralom, mikor már lobog, beleteszem a vanília belsőt (v. a van.cukrot), mazsolát, tűzről leveszem, hozzáadom a darált diót, végül ízesítésként még 1 citrom reszelt héjját, kevés fahéjjat, őrölt szegfűszeget (ízlés szerint) és a mazsolával megegyező mennyiségű cukrozott narancshéjjat. Ha nagyon lágy mehet bele zsemlemorzsa, lényeg, hogy mire langyosra hűl legyen pergős.
A mák (na ez lyukadósabb): 20 dkg porcukrot, max! fél dl vízben felforralok (ha van konyhai mérleged le is mérheted hogy 50 g legyen), tűzről levezem, a 20 dkg darált mákot beleszórom, elkeverem, reszelt citromhéjjal ízesítem. Elvileg ennek nem kell lágynak lennie, nekem eddig mindig nagyon pergősre sikerült.
Eddig én még nem próbáltam, de tudom javasolni, hogy az összeállt töltelékeket valamin daráld át, hogy porszerűbb legyen, legalábbis ne legyenek nagy gombócok benne, mert az is kilyukaszthatja a tésztát. Amúgy annyi minden miatt lyukadhat még ki, hogy azt szinte lehetetlen fejben tartani (pl. ha túl szorosan csavarod fel az sem jó, de ha túl lazán akkor a levegő miatt szakad ki), nekem kb. a 20. rúd körül sikerült az amit szépnek nevezhetünk :D.
Ha bármi kéne még csak írj :) és remélem semmi nem kusza, mert már elég fáradt vagyok és nagyon éhes is :).
Nagyon szépen köszönöm, hogy válaszoltál, nagyon hasznos, amit leírtál. Megfogadom a tanácsaidat, és húsvétra így készítem el a bejgliket. A tölteléket is pergősre csinálom, lehet, valóban ez a gond, mert nekem azért nedvesebb szokott lenni, mint a tied, de most szárazabbra készítem, úgy, ahogy leírtad. Remélem, sikerem lesz vele.
Közben eszembe jutott még néhány kérdés. Az oldalát is megszurkálod a bejgliknek? Szorosan vagy lazán teszed egymás mellé a tepsiben? Valamint jól értelmezem, hogy a diót / mákot nem főzöd fel, csak ráöntöd a szirupot, és összekevered? Én eddig mindig főztem egy kicsit, lehet, ez is baj. És nekem a tészta is talán lágyabb szokott lenni, szerintem keményebbre kellene gyúrnom. Milyen keménységűnek kellene lennie, kb. mint a linzertészta?
Ha az időd engedi, válaszolj még ezekre a kérdésekre, kérlek szépen, és még egyszer köszönöm szépen, hogy időt szakítottál rám, és részletesen leírtad a receptet és az elkészítési módot. Nagyon aranyos vagy. :)
Én is remélem, hogy sikerülni fog :)! A tészta recept amit leírtam szerintem tökéletes, a töltelék finom, bár nem vagyok vele tökéletesen megelégedve, szóval még keresem az igazit, és nyugodtan eltérhetsz attól amit írtam, ha a megérzésed mást súg!
Igen, az oldalát is meg szoktam szurkálni, de az a tapasztalatom, hogy ez nem számít. Volt, hogy kemény 3x3 lyukat szúrtam rajta villával a tetején és szétnyílt, volt hogy nem nyílt. Volt olyan is, hogy alaposan megszurkáltam hústűvel és szétnyílt, máskor meg nem.
Én személy szerint nem hiszek a "szorosan egymás mellé teszem" utasításokban, lehet majd kipróbálom, egyelőre nem szállt meg a kísérletező kedv :) - szerintem ez sem számít annyira. És (tudom éssel nem kezdünk mondatot :P) szerintem nem baj, hogy főzted a tölteléked, a baj inkább, hogy inkább pépes volt (ahogy írtad), mint pergős - és igen én csak simán összekeverem, nem főzöm fel :).
Na és hogy a tészta részre is válaszoljak, nem hiszem, hogy annyira lágyat csinálnál. Mikor nyújtod, (előtte enyhén alálisztezel), akkor le szokott ragadni a deszkára? Mert ha igen, az tényleg lágy. Egy könnyű, rugalmas tésztát kell kapj és szerintem a linzertészta állaga nem mérvadó, főleg, mivel nem mindenki ugyanúgy készíti, nem? (Én pl. 3:2:1 arányban, ami egy lágy, és ragadós tészta!)
Összességében úgy gondolom, hogy a bejgli azon készítmények egyike, amihez nem elég egy jó recept, nagy gyakorlat és egy kis affinitás is kell. Ez (szerintem) nem egzakt tudomány, bármi apróság közbe szólhat. Az arányok és a technológia amit leírtam nekem bevált, de lehet, hogy Neked nem fog, ezt sütő is válogatja.
Remélem azért nem adod fel, és nagyon szívesen segítek továbbra is, valamint bármi más süteményben is ha érdekel :).
Köszönöm szépen, remélem, sikerül szép bejgliket sütnöm, de ha nem, akkor sem keseredek el, egyszer csak elkészítem a tökéletes bejglit. :)
Eddig még csak tavaly karácsonyra sütöttem 2 különböző recept alapján 4 rudat, aztán szilveszterre is csináltam 2 rudat egy harmadik recept alapján, na meg tegnap 1 rudat a belinkelt recept szerint. Szóval 7 rúdnál tartok, de a huszadikra csak belejövök. :) Azt mondják, gyakorlat teszi a mestert. Minden más sütim olyan szépen sikerül, imádok sütni, főzni, de úgy látszik a bejgli, na meg a töltött káposzta (mindig szétfő) afféle mumus. Drága jó nagyanyám mondja mindig, nem baj az, ha csúnya, csak finom legyen. De azért mennyivel jobb egy küllemre is szép sütivel kínálni a vendégeket, mint csak egy finom, de ronda alkotással. No, de nem adom fel, kitartó vagyok, egyszer eljön az én időm is. Még egyszer köszönöm szépen, hogy ennyit segítettél, majd megírom, mit alkottam a recepted és a tanácsaid alapján. További szép napot neked, és lehet, foglak még zaklatni a kérdéseimmel, ha nem bánod (bár azt hiszem, mindenre választ kaptam, de ha eszembe jut még valami, akkor írok).
Nagyon szívesen veszem, ha megírod, hogy hogy sikerült, mik voltak a tapasztalataid és nem fogom zaklatásnak venni, privátot is írhatsz :).
Neked is szép napot és egyben sok sikert a továbbiakban!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!