Hogyan készítsek isteni krumplipürét?
Először is a könnyen fővő krumpli a fontos, ez többnyire világos-sárgás színű, és kb. 20-25 perc alatt fő puhára. A főző vízbe teszek kevés sót, ha szükséges a kész pürét még utána lehet sózni.
Amibe töröm a főttkrunplit, az edény aljára öntök meleg (fontos, hogy meleg legyen)tejet, rátöröm a krumplit, beleteszek egy pohár tejfölt és egy mini-vajat. Ezután alaposan összekeverem fakanállal. Könnyű, habos, illatos kell, hogy legyen. Fontos a gyors összekeverés még melegen és a meleg tej, mert különben a törtkrumpli apró részei megdermednek és nem lesz elég krémes.
Ha picit nehéz keverni, akkor még öntök hozzá tejet. Ez a mennyiség kb. 5-6 szem normál méretű krumplira vonatkozik.
(kb. 2 dl tej, két dl tejföl és 2.2,5 dkg vaj)
Krumplipüré, Burgonyapüré
Hozzávalók:
1 kg szétfővőfajta krumpli
5 dkg vaj
tej
só.
Elkészítése: A krumplit megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük, Leszűrjük, majd áttörjük, és annyi - vajjal elkevert - forró tejbe öntjük, amennyit felvesz. Ha a főzővíz nem volt elég sós, utánasózzuk. Kitűnő, habos lesz a krumplipürénk, ha 1-2 percig verjüka krumplit a tejben habverővel.
Részben ízlésünktől függ, hogy milyen sűrűn szeretjük a burgonyapürét, részben a krumpli minőségétől, hogy mennyi tejet vesz fel. Csak rajtunk áll, hogy állítjuk be a sűrűségét.
Aham, de ha nem félsz az elhízástól, akár sült pecsenyezsírral is készítheted (kacsa, sertés, LIBA! stb.).
Néhány tipp még:
a) színesítheted például céklalével, ettől lilás lesz a színe, az ízén nem változtat
b) összekeverheted kevés készre sült sütőtökkel a krumplipürét, nagyon finom lesz (plusz még ha teszel bele sült hagymakarikákat, hmmm), de főtt répával és zsenge zöldborsóból készült pürével is isteni
c) tehetsz bele zöldfűszereket (apróra vágott petrezselmyet, metélőhagymát stb. stb)
d) vagy ha imádod a fokhagymát, mint én, akkor kerülhet bele kevés pépesített gerezd, esetleg fokhagymagranulátum
e) juhtúróval is mixelheted
f) ha meg valami különleges köretet szeretnél az asztalra tenni, próbáld ki, hogy az előzőekben felsoroltak szerint különböző színű és fűszerezésű, sűrű! püréből kisebb gombócokat formálsz, és kevés főzőtejszínnel nyakon öntöd a gömböket
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!