Milyen könnyen és hamar elkészíthető ételt tudtok ajánlani 12 éves lánynak?
* Paprikás krumpli
Hozzávalók: 2 nagyobb fej hagyma, kb. 1 kg krumpli, olaj, kolbász (fél szál, de lehet ízlés szerint több vagy kevesebb is), 1 babérlevél, pirospaprika, só, bors, (őrölt)kömény, majoránna
A hagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljük, hozzáadjuk az apróra vágott kolbászt is, s ezzel a hagymát üvegesre sütjük. Ha kész megszórjuk pirospaprikával, néhány másodperc múlva az előre megpucolt, lemosott és felaprított, vízben hagyott krumplit, ezzel a vízzel együtt a hagymához öntjük. (ilyenkor a krumpliból kioldódott keményítő az ételt finomabbá teszi és a levet sűrűbbé). A fűszerekkel ízlés szerint fűszerezzük, készre főzzük. Szintén egyedi ízlés szerint lehet bő lével, vagy sűrű szafttal készíteni. Hamar készen van.
* Sült tojás, virslivel, hagymával, kolbásszal, szalonnával, paprikával:
Kb 3-4 tojást egy tálban felversz kicsit megsózod. Egy serpenyőben zsírt/olajat hevítünk, ebben a hagymát, a szalonnát, a kolbászt, a virslit, a paprikát félig megpirítjuk, majd hozzáadjuk a felvert tojásokat.
Kenyérrel, paradicsommal fogyasztjuk az elkészült sült tojást.
* Lecsó (tésztával/kenyérrel)
Hozzávalók:
2 nagyobb hagyma, 4-5 paprika (1 lehet erős vagy csípős is), 2 paradicsom, só, bors, pirospaprika, majoránna, olaj, kolbász, virsli
A hagymát félbe szoktam vágni és úgy felszeletelni, olajon megdinsztelni, a kolbászt is hozzá lehet adni, s a hagymával együtt kicsit pirítani, majd megszórni pirospaprikával és rá a felkarikázott paprikákat (ha van benne piros színű paprika, akkor az őrölt nem is annyira fontos, leginkább a színe miatt), a sót és a borsot. Majd a felkarikázott paradicsomot. Ha nincs elég leve, akkor kis vízzel még felengedem. Amikor a paprika már majdnem jó belekarikázom a virslit is.
* Főtt tojás, főtt krumpli, sült szalonnával és kenyérrel
Megfőzöl vízben 2-3 tojást, egy másik fazékban 2-3 közepes krumplit, serpenyőben sütsz apróra vágott vagy csíkozott szalonnát majd a végén kenyérrel esetleg zöldségekkel (paradicsom, paprika, hagyma stb.) elfogyasztod.
*Sajttal töltött virsli
Hozzávalók: virsli, sajt, olaj (ha a serpenyőhöz kell) esetleg: hagyma, paradicsom, paprika, mustár
A virslik egyik felén hosszában vágunk egy néhány mm mély csíkot, a másik oldalát kereszt irányban beirdaljuk. A sajtot vékony csíkokra vágjuk (ezt fogjuk a virsli hosszú vágásába beletenni, kicsit kilóghat fölfele, de hosszában nem célszerű) A hosszú vágással lefele elkezdjük egy serpenyőben sütni. (ha akarunk hagymát, felkarikázzuk és olajon vagy a nélkül megpirítjuk előtte) Ha az az oldala jó kiszedjük, beletesszük a sajtot, és a beirdalt oldalával lefelé visszatesszük sülni. Mire megsül az alja, a tetejében jól megolvad a sajt. Sülthagymával, paradicsommal, paprikával, mustárral (vagy-vagy, esetleg minddel) ehetjük.
* Diós tészta
Hozzávalók: tészta, só, olaj, porcukor, darált dió
A tésztát kifőzzük (vízbe teszünk sót, olajat), a diót ledaráljuk, összekeverjük a porcukorral. Megszórjuk a tésztát és megesszük…
* Lekváros tészta:
Hozzávalók: tészta, só, olaj, porcukor, lekvár
A tésztát kifőzzük (vízbe teszünk sót, olajat), majd a végén lekvárral keverjük össze.
* Tojásos krumpli
Hozzávalók: 30-40 dkg krumpli, 6-8 tojás, 1 hagyma, petrezselyem zöld, só, bors, esetleg kolbász, párizsi, sonka, vagy sonka szalámi. Olaj
A krumplit meghámoztam, megmostam, kockára vágtam, s sós vízben megfőztem. Közben a felaprított hagymát olajon megpirítottam, ebbe belekevertem a főtt krumplit, s lepirítottam azt is. Hozzáadtam a kis kockára vágott szalámit, majd az egészet leöntöttem a felvert tojásokkal. Sóztam, borsoztam, friss petrezselyem zölddel megszórtam. Készre sütöttem.
* Tojásos lecsó
Hozzávalók:
2 hagyma, 5-6 paprika, 2-3 paradicsom, só, bors, pirospaprika, majoránna, párizsi (helyette virsli is jó vagy el is hagyható), olaj, 3-4 tojás
A hagymát félbevágni, felkarikázni. Olajon megdinsztelni. Rá a felkarikázott paprikát, a fűszereket. Ha kicsit pirult a felkockázott paradicsomot. Majd, ha egy kevés levet enged, akkor a felkockázott párizsit is. (én nem szeretem, a tojást sok lébe keverni, mert akkor olyan furcsa állaga lesz) A tojásokat felverem és a kész lecsóba keverem, még 1-2 percig főzöm.
* Mákosguba
Hozzávalók:
4-5 kifli (lehet másnapos is, nem baj, ha szikkadt), 6 dl tej, 15 dkg darált mák, porcukor, 4-5 ek méz, vaj (margarin), 1 cs vaníliás cukor, reszelt citromhéj esetleg
A kifliket felkarikáztam. Egy nagyobb tálba tettem. Egy kis darab vajat felolvasztottam, hozzáöntöttem a tejet és a mézet. Majd ezt a feforrósított mézes tejet a kifli karikákra öntöttem. A mákot a porcukorral (esetleg a reszelt citromhéjjal) összekevertem és kb. a felét a kiflikhez forgattam. Egy tűzálló edényt (vagy jénait) kicsit kivajaztam és belepakoltam az étel 1/3-át. Megszórtam a maradék mák 1/3-ával és meglocsoltam egy kis mézzel, majd a következő 2 résszel is így tettem. Előmelegített sütőben 10-15 percig sütöttem.
Ha megsült porcukrot és/vagy mézet lehet még rátenni.
Tejbegriz. Azt még én is meg tudom csinálni, pedig ezelött csak a virslifőzés bonyodalmait mertem felvállalni:-)
Ráadásul ilyen gigajó csomósra tudom csinálni, úgy sokkal jobb:-)
* Ráadásul ilyen gigajó csomósra tudom csinálni, úgy sokkal jobb :-)
Ez jóóó :D :D
Kellenek még ötletek? Vagy már választottál valamelyik kaja közül? :)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!