Szójával milyen ételeket lehet csinálni?
Szójával töltött cukkini
Hozzávalók 4 főre
12 dkg Szilasfood szójagranulátum, 1 kiskanál ételízesítő por, 2 nagyobb cukkini, 1 kisebb vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 tojás, 10 dkg reszelt ementáli sajt, 1 mokkáskanál só, őrölt feket bors és bazsalikom, 1 csokor petrezselyem, 2 dl tejföl
Szójával töltött cukkini
Elkészítés
A szójagranulátumot annyi ételízesítős vízbe áztatjuk, amennyi ellepi. A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk, majd hoszában kettévágjuk, magházát kanállal kikaparjuk.
A hagymát megtisztítjuk és a fokhagymát finomra vágjuk, az olajon megfuttatjuk. A beáztatott szójagranulátumot levétől kinyomkodjuk, majd a tojással, a reszelt sajt felével, meg a párolt hagymával összekeverjük. Megsózzuk, megborsozzuk, a finomra vágot petrezselyemmel és a bazsalikommal fűszerezzük.
Az ízes tölteléket a cukkinik üregébe töltjük, tepsibe rakjuk, kevés vizet öntünk alá, alufóliával letakarjuk és előmelegített sütőben, közepes lánggal 35 percig sütjük. Ekkor a fóliát leemeljük róla, a maradék reszelt sajttal megszórjuk. A sütőbe visszatolva a sajtot ráolvasztjuk.
KB 1 és fél óra alatt elkészíthető :D
Zöldségfasírt szójával
Hozzávalók:
# 2-3 szelet kenyér
# 4 dkg texturált szójagranulátum
# mexikói zöldségkeverék
# zsemlemorzsa
# só
# bors
# paprika
# kakukkfű
# fokhagyma
Elkészítés: A szójagarunálutomot kevés sós-kakukkfüves vízbe beáztatjuk, kis idő múlva leszűrjük. A kenyeret annyi meleg vízbe áztatjuk, amennyit felvesz, de még nem ázik szét. Egy nagy tálban összekeverjük a kenyeret, a szójagranulátumot és a zöldségkeveréket, fokhagymával, sóval, borssal és pirospaprikával ízesítjük, ezután formázzuk, majd zsemlemorzsába forgatjuk, és kisütjük olajban.
Megjegyzés:
Semmiféle állati eredtű alapanyagot nem tartalmaz!
vega töltöttkáposzta - szójával recept
Kategória:
Vegetáriánus ételek
Hozzávalók:
A töltelékhez:
30 dkg barna rizs
20 dkg szójapehely
ételízesítő
1 dl olaj
2 kiskanál pirospaprika
oreganó
borsikafű
A sűrítéshez:
3 evőkanál liszt (vagy amivel sűrítesz)
1 kiskanál pirospaprika
3 evőkanál olaj
1 dl víz
tejföl vagy kefir
Elkészítés:
A rizst félpuhára főzzük. A szójapehelyre annyi ételízesítős vizet öntünk, hogy sűrű pépet kapjunk. Belekeverjük az olajat, pirospaprikát, oreganót, borsikafüvet és a félig főtt rizst. Jól összegyúrjuk, levelekbe töltjük. Majd sűrítjük, lassan összeforraljuk. Tejföllel vagy kefirrel tálaljuk.
Tanácsok:
Szerintem finom :))
Elkészítési idő: 60 perc
Szójaleves
Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg szója, 10 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller), 2 dkg vöröshagyma, 1 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 dl tejföl (12 %-os), 20 ml étolaj, 1 g szójafűszer, 1 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, kevés ecet, kevés zellerzöldje, kevés fűszerpaprika
Elkészítés:
A szóját előzőleg beáztatjuk. Feltesszük főni, megsózzuk, és beletesszük a babérleveleket. A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, és olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a már megtisztított, apró kockákra vágott vegyes zöldséget, liszttel megszórjuk, beletesszük az átpaszírozott fokhagymát, és a tűzről levéve fűszerpaprikát, szójafűszert teszünk hozzá. Vízzel felengedjük, és mindezt a megpuhult szójához öntjük. Jól elkeverjük, ízesítjük ecettel, majd dúsítjuk tejföllel. Tálaláskor megszórjuk friss zellerzöldjével.
1 adag tápanyagtartalma:
Energiatartalom: 270 kcal, Fehérje: 18 g, Zsír¨16 g, Szénhidrát: 12 g, Rost: 3 g
Szójás töltött tök
Hozzávalók 10 személyre:
2 kg spárgatök, 1 kg szójagranulátum, 5 dkg szójapehely, 1 dl étolaj, 4 dl tejföl, 0,5 dl ecet, 15 dkg liszt, 10 dkg cukor, 30 dkg rizs, 10 dkg vöröshagyma, 3 tojás, 1 csomó kapor, kevés őrölt bors, kevés őrölt paprika
Elkészítés:
A tököt megmossuk, és külső héját lehámozzuk. Öt centiméteres karikákra felvágjuk, kimagozzuk. A leforrázott karikákat jól kiolajozott tepsibe rakjuk, és a szójás töltelékkel egyenlegesen megtöltjük. A tölteléket úgy készítjük el, hogy a rizst, amit előzőleg már kiválogattunk és megmostunk, a finomra vágott hagymával kevés olajon átfuttatunk, vízzel felöntve fedő alatt megpároltunk, a leforrázott granulátummal, a fűszerekkel, a tojással és szójapehellyel összegyúrjuk. Miután megtöltöttük a tököket, kevés vizet melléöntve sütőben, fóliával letakarva pároljuk. Olajból, lisztből rántást készítünk, ízesítjük kaporral, cukorral és ecettel. Forró vízzel felengedjük, és tejföllel dúsítjuk. A meleg töltött karikákat hideg tejfölös mártással tálaljuk.
1 adag tápanyagtartalma:
Energiatartalom: 909 kcal, fehérje: 55 g, zsír: 39 g, szénhidrát: 77 g, rost: 7 g
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!