Ha nem fut fel az élesztőm a tejben, akkor a tészta sem lesz jó? Miért nem futott fel? Rossz volt, vagy én csináltam valamit rosszul?
Figyelt kérdés
2009. febr. 12. 17:02
1/5 anonim válasza:
Igen, akkor a tészta sem lesz jó. Az élesztő a cukor+langyos folyadéktól fut fel, ami nem csak tej lehet, víz is jó. Ha pl túl meleg a folyadék, akkor a "hőgutában elhalálozott" :D:D élesztőgombák nem futnak többé sehová.
De lehet, hogy szimplán rossz volt csak az élesztő-előfordul az ilyen.
Khm. Megcukroztad a tejet? :)
2/5 anonim válasza:
langyos legyen a tej, es tegyel bele egy keves cukrot, majd takard le egy konyharuhaval, ne huzatban, hideg helyen probald meg felfutatni. sok sikert!
3/5 anonim válasza:
Jártam én is igy 3xra jötte, rá hogy nem volt cukor a tejbe attol nem futott fel:) van ez igy jah meg kézmeleg folyadék langyos legyen ne forró sok sikert
4/5 anonim válasza:
A lényeg hogy a folyadék amibe teszed, ne legyen se hideg, se forró, olyan éppenhogy kézmeleg. És mindenképp kell bele cukor, mert az az élesztőgomba tápláléka, attól szaporodik.
Amúgy nekem sem szokott a klasszikus értelemben "felfutni" az élesztő, az is elég, ha pár perc után kiskanállal összekeverve pezseg. Akkor a kelesztésnél is "működni" fog.
5/5 1124Budapest válasza:
Szervusz én úgy jártam, hogy kész volt a tészta (dagasztva robotgéppel), de az élesztő (por) valószínű már szavatossági időn túl volt. Nem akart megkelni. Fogtam egy új adag élesztőt (por), ami adott liszt mennyiséghez volt elegendő, pici langyos tejjel összekevertem. A tésztát újra elkezdtem dagasztani géppel és közben hozzá öntöttem a langyos tejes új adag élesztőt. Dagasztottam megint 10 percig géppel. Gondoltam lesz, ami lesz. És láss csodát a még "élő" :-) porélesztő amit a tésztához kevertem életre keltette a tésztát. Ugyan úgy kétszeresére dagadt kb 10 perc után langyos helyen tartva letakarva, mint ahogy azt az első adag élesztővel kellett volna. Ezt követően úgy jártam el, mintha mi sem történt volna. Kelesztettem, megcsináltam amit kell, sütés előtt pihenni hagytam recept szerint és megsütöttem. Szal legközelebb ne dobd ki a tésztát, próbálj hozzá tenni új adag élesztőt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!