Sajtos rudat kell csinálnom, milyen jó fincsi recepteket ismertek?
Szuperanyu sós sütije
Hv.:
1 kg liszt, fél kg margarin, 15 evőkanál sűrű tejföl, 1 tojás, 5 teáskanál só (aki sósabban szereti, igény szerint elbírt többet is, kóstolgatni kell, mert van olyan só ami jobban sóz, inkább apránként rakjuk bele), 40-45 dkg sajt
Ez egy teljes nagy adag-én feleztem, abból is lett bőven, a tojást a fél adagba is beleraktam, annyival kevesebb tejföl kellett hozzá.
Elkészítés:
Egy keverőtálba belerakjuk a lisztet ( alapból finomliszt, de lehet másfajta is, de állítólag akkor nem lesz olyan szép pufi, ezért ilyen esetben rakjunk hozzá egy-két teáskanál szódabikarbónát.
Tegyük bele a sót és keverjük össze.
Fogjuk a hideg(!) margarint és beladaraboljuk a sós lisztbe, majd összemorzsoljuk vele, gyors mozdulatokkal. Nem szabad vele sokáig vacakolni, mert "elég" a kezünk alatt és később majd nem lesz omlós.
Ezután jön a 15 evőkanál tejföl. Ha kevésbé sűrű, lehet hogy kevesebb kell belőle és hamarabb összeáll. Lényeg, hogy rugalmas tésztát kapjunk.
Most berakjuk a hűtőbe 1-2 órára pihenni.
Amikor letelt az idő, elővesszük a tésztát, közben a sütőnket előmelegítjük 200 fokra.
A tésztát lisztezett deszkára rakjuk és kinyújtjuk, majd háromba hajtjuk és hagyjuk 5 percig így pihenni.
Azután újra kinyújtjuk és újra háromba hajtjuk és újabb 5 perc pihenés. Ettől lesz állítólag finom, könnyű, ha kisült. Ha sok sajtunk van, rakhatunk a hajtogatáshoz a rétegek közé is, nagyon finom lesz tőle. Most még megkóstolhatjuk a tésztát és ha úgy gondoljuk elkelne egy kis só még, akkor a tetejére nyugodtan szórhatunk.
Ezután (utoljára) újra kinyújtjuk kb. 1 cm-es vastagságúra. Tojással lekenjük és megszórjuk jó vastagon sajttal. (lehet még ízlés szerint különböző magokat is szórni a tetejére tökmag(ezt kicsit szúrjuk bele a tésztába), napraforgómag, szezámmag, köménymag, lenmag..... ki mit szeret.
Végül feldaraboljuk: derelyevágóval vagy késsel, csíkokra, négyzetekre vagy azt kettévágva átlósag, háromszögekre.
Tepsire rakjuk őket(nem kell túl nagy helyet hagyni közöttük, mert fölfele puffulnak inkább)
Szép pirosra sütjük őket.
Állítólag (nálunk még nem volt rá mód, hogy kipróbáljam) 2-3 hétig is eláll. Zárható fémdobozban, amit alufóliával kibélelünk.
Sajtos rúd recept
Kategória:
Nassok, sós finomságok
Hozzávalók:
16 dkg liszt,18 dkg sajt,12 dkg vaj,3 t.sárgája,2 ek.tejföl,reszelt sajt,és p.paprika a tetejére.
Elkészítés:
A lisztet,a reszelt sajtot,a vajat,a 2 t.sárgáját,1 ek.tejfölt és egy kevés sót összegyúrunk,kétszer kinyújtjuk,mint a vajas tésztát-,és hideg helyre tesszük.Egy óra múlva 1/2 cm vastagra nyújtjuk.Összekeverünk 1 t.sárgáját 1 kanál tejföllel,és az egész tésztát bekenjük.Reszelt sajtot összevegyítünk egy kevés p.paprikával,meghintjük vele a tésztát,és egyenlő hosszúságú rudacskákra vágjuk.Tepsibe rakjuk,és közepes meleg sütőben szép pirosra sütjük.
Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók:
» 25 dkg reszelt sajt
» 1/2 pohár olaj
» 35 dkg liszt (rozs+búza)
» 1 evőkanál szódabikarbóna
» 1 pohár kefír
» só
» curry
» őrölt kömény
» szezámmag
Elkészítés ideje:
30 perc
Elkészítés módja:
A szezámmag és a kefír felének kivételével minden hozzávalót keverjünk alaposan össze, és gyúrjunk belőle tésztát. Nyújtsuk ki, és formáljunk belőle rudacskákat. Kenjük meg őket a maradék kefírrel, majd szórjuk meg szezámmaggal. Kikent tepsibe helyezve, közepes tűzön 40 perc alatt süssük készre.
Én is pont azt készítettem ma:
50dkg liszt, 25 dkg ráma, só, egy pici erős paprika, tetszés szerint reszelt sajt és annyi tejföl, hogy jól összeálljon a tésztája.
Pihentetni kell hűtőben kb. 1 órát, de az sem árt, ha tőbbet.
Isteni finom.A férjem megeszi az egészet munka után:o)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!