Házi tejből, hogyan lehet tejfölt, tejszint készíteni?
Le kell tenni egy széles szájú edénybe, legjobb az ötliteres uborkásüveg. Hidegre. Másnap látod, hogy felszállt a tejszín. Oldalról látszik, ez krémesebb színű, a tej meg fehérebb.
Egy kis tejmerő kanalat márts bele úgy,hogy csak a szélénél vékonyan szivárogjon bele a tejszín. Kicsit megdöntheted az üveget. Így szépen le tudod szedni egy pohárba. Vigyázz, hogy ne keverd össze, óvatosan csináld!
Most már a fölözött tejet felforralhatod, vagy megaltathatod.Az aludt tejet megeheted, süthetsz vele kelt tésztát, vagy csinálhatsz belőle túrót.
A tejszínből verhetsz habot, vagy ha akarod, kevergetve felforralod, majd nagyon lehűtöd, és úgy vered habbá.
Ha nem forralod fel, hanem szobahőmérsékletre langyos helyre teszed, akkor egy-két nap alatt megsavanyodik. Akkor hűtsd le jól, majd kezdd el nagyon gyorsan kavarni egy fakanállal, vagy turmixgéppel.Ettől krémes és sűrű lesz, és kész a tejfel. Ne kavard túl, mert akkor vajjá és savóvá válik szét.
Ha csak enyhén savanyítod, szinte édesen hagyod, és máris kikavarod, akkor írósvajat=magyarul mascarpónét kapsz.
Túró: az aludt tejet tűzhely szélén(50°C ) hagyjuk összemenni, majd óvatosan textilkendőbe batyuzzuk. Egy fakanalat átteszünk egy nagy láboson,m erre akasztjuk a batyut, így a savó kicsepeg. Vagy akaszthatod kilincsre is.És kész a finom túró. A savóval gyúrhatsz.
Kefírt úgy tudsz csinálni, ha a nyers langyos tejhez kefírgombákat teszel, majd másnap leszűröd, a gombákat átmosod, és új tejjel felöntöd. Gombát ismerősöktől szerezhetsz.
A joghurthoz a tejet kevergetve forraljuk, míg a habját elfővi, majd 40-50 fokra visszahűtjük, és egy pohár joghurtot keverünk el benne, és így melegen párnák közé tesszük egy-két napra.
A sajtot nem kell küpülni, de érlelni, az kicsit bonyolultabb.
"Köményes érlelt sajt
1 kg túró, 1 dl tejföl, 1 ek kömény.
A túrót áttöröm, elkeverem a tejföllel és a köménymaggal. 10 db kúpalakú sajtot gyúrok belőle, majd pergamenpapírba csomagolom. Egy idő után áttetsző penészréteg alakul ki a sajtokon. Mikor keményre száradtak, lereszelem őket. A parmezán sajt méltó északi versenytársa.
"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!