Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Házi tejből, hogyan lehet...

Házi tejből, hogyan lehet tejfölt, tejszint készíteni?

Figyelt kérdés
2011. jan. 19. 16:33
 1/4 anonim ***** válasza:
Tejszínt úgy tudsz csinálni, ha pár óráig, vagy egy napig hagyod hűtőben és a tetején lévő cuccot leszeded. A vajat, sajtot köpülni kell. Ha több napig hagyod savanyodni a tejet, az lesz a kefír meg a tejföl, de ha ezt konyharuhába teszed és a savóját lecspegteted, az lesz a túró.:) Remélem érthetőő!:)
2011. jan. 19. 16:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:

Le kell tenni egy széles szájú edénybe, legjobb az ötliteres uborkásüveg. Hidegre. Másnap látod, hogy felszállt a tejszín. Oldalról látszik, ez krémesebb színű, a tej meg fehérebb.

Egy kis tejmerő kanalat márts bele úgy,hogy csak a szélénél vékonyan szivárogjon bele a tejszín. Kicsit megdöntheted az üveget. Így szépen le tudod szedni egy pohárba. Vigyázz, hogy ne keverd össze, óvatosan csináld!

Most már a fölözött tejet felforralhatod, vagy megaltathatod.Az aludt tejet megeheted, süthetsz vele kelt tésztát, vagy csinálhatsz belőle túrót.

A tejszínből verhetsz habot, vagy ha akarod, kevergetve felforralod, majd nagyon lehűtöd, és úgy vered habbá.


Ha nem forralod fel, hanem szobahőmérsékletre langyos helyre teszed, akkor egy-két nap alatt megsavanyodik. Akkor hűtsd le jól, majd kezdd el nagyon gyorsan kavarni egy fakanállal, vagy turmixgéppel.Ettől krémes és sűrű lesz, és kész a tejfel. Ne kavard túl, mert akkor vajjá és savóvá válik szét.

Ha csak enyhén savanyítod, szinte édesen hagyod, és máris kikavarod, akkor írósvajat=magyarul mascarpónét kapsz.

Túró: az aludt tejet tűzhely szélén(50°C ) hagyjuk összemenni, majd óvatosan textilkendőbe batyuzzuk. Egy fakanalat átteszünk egy nagy láboson,m erre akasztjuk a batyut, így a savó kicsepeg. Vagy akaszthatod kilincsre is.És kész a finom túró. A savóval gyúrhatsz.

2011. jan. 19. 16:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:

Szia!


Itt lépésről lépésre le van írva.

[link]


Üdv!

2011. jan. 19. 16:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:

Kefírt úgy tudsz csinálni, ha a nyers langyos tejhez kefírgombákat teszel, majd másnap leszűröd, a gombákat átmosod, és új tejjel felöntöd. Gombát ismerősöktől szerezhetsz.

A joghurthoz a tejet kevergetve forraljuk, míg a habját elfővi, majd 40-50 fokra visszahűtjük, és egy pohár joghurtot keverünk el benne, és így melegen párnák közé tesszük egy-két napra.

A sajtot nem kell küpülni, de érlelni, az kicsit bonyolultabb.

"Köményes érlelt sajt

1 kg túró, 1 dl tejföl, 1 ek kömény.

A túrót áttöröm, elkeverem a tejföllel és a köménymaggal. 10 db kúpalakú sajtot gyúrok belőle, majd pergamenpapírba csomagolom. Egy idő után áttetsző penészréteg alakul ki a sajtokon. Mikor keményre száradtak, lereszelem őket. A parmezán sajt méltó északi versenytársa.

"

2011. jan. 19. 16:47
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!