Hogyan kell a rizsát ugy meg főzni hogy olyan pörgös legyen? Mert nekem mindig olyan mászkos lesz.
A rizs(!!) egy gyüjtőnév, ezerfélét lehet belőle vásárolni, közülük némely direkt úgy van kitalálva, hogy tapadjon (rizottóhoz való fajták).
Általánosságban: ha előtte némileg lepirítod pici olajon, az jó. Ha nem főzöd sokáig és sok vízben, hanem kevesebb vízben, amíg fel nem szívja, utána lezárt tűzön, fedő alatt hagyod 20 percig, akkor is pörgős lesz.
Igen, az inkább rizs. :)
Mindennél jobb praktikát írok most. Ahogyan az előttem szóló írta, meg kell mosni picit, majd megpirítani...stb..., ha mégsem lesz jó, csináld azt, amit a tésztával. Bele a tésztaszűrőbe főzés után, majd vízzel öblítsd le. Igaz, az íze semlegesebb lesz, de garantáltan pergős. ili
Én így csinálom:
Nem mosom meg. 1 bögre rizst megpirítok, vagyis csak addig piritom, hogy kifehéredjenek a szemek. Utána kimérek ugyanabba a bögrébe vizet, ebből egy picit öntök rá, hogy "sisteregjen" egy kicsit. Ekkor fűszerezem. Én delikátot és kicsi borsot teszek bele, ha van, akkor petr. zöldet, vagy amit akarsz (borsót, kukoricát). Ráöntöm a maradék bögre vizet + még egy bögrével + még egy picit. Közepes lángon főzöm, majd amikor már látszanak a a rizsszemek, (tehát a nagyja vizet elfőtte), akkor leveszem a tűzről, és lefedem. Kb. fél óráig így marad. Garantált siker :-)
Az előző hozzászóló utalt rá, hogy "hozzá se nyúlunk többet", tehát a rizst egyáltalán nem szabad kavargatni, konkrétan ezt jelenti.
Szerintem sokan a kavargatással rontják el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!