Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan kell a rizsát ugy meg...

Hogyan kell a rizsát ugy meg főzni hogy olyan pörgös legyen? Mert nekem mindig olyan mászkos lesz.

Figyelt kérdés
2009. jan. 30. 10:47
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

A rizs(!!) egy gyüjtőnév, ezerfélét lehet belőle vásárolni, közülük némely direkt úgy van kitalálva, hogy tapadjon (rizottóhoz való fajták).

Általánosságban: ha előtte némileg lepirítod pici olajon, az jó. Ha nem főzöd sokáig és sok vízben, hanem kevesebb vízben, amíg fel nem szívja, utána lezárt tűzön, fedő alatt hagyod 20 percig, akkor is pörgős lesz.

2009. jan. 30. 11:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
82%

Igen, az inkább rizs. :)

Mindennél jobb praktikát írok most. Ahogyan az előttem szóló írta, meg kell mosni picit, majd megpirítani...stb..., ha mégsem lesz jó, csináld azt, amit a tésztával. Bele a tésztaszűrőbe főzés után, majd vízzel öblítsd le. Igaz, az íze semlegesebb lesz, de garantáltan pergős. ili

2009. jan. 30. 11:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Én így csinálom:

Nem mosom meg. 1 bögre rizst megpirítok, vagyis csak addig piritom, hogy kifehéredjenek a szemek. Utána kimérek ugyanabba a bögrébe vizet, ebből egy picit öntök rá, hogy "sisteregjen" egy kicsit. Ekkor fűszerezem. Én delikátot és kicsi borsot teszek bele, ha van, akkor petr. zöldet, vagy amit akarsz (borsót, kukoricát). Ráöntöm a maradék bögre vizet + még egy bögrével + még egy picit. Közepes lángon főzöm, majd amikor már látszanak a a rizsszemek, (tehát a nagyja vizet elfőtte), akkor leveszem a tűzről, és lefedem. Kb. fél óráig így marad. Garantált siker :-)

2009. jan. 30. 11:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim válasza:
84%
Egyet értek az előző hozzászólóval, nagyjából én is így csinálom: pici olajon kifehéríteni, vizet rá (kb. 1 cm-rel többet, mint a rízs), vegeta, amikor elforrta a vizet, fedőt rá!
2009. jan. 30. 11:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Úgy készítsd, mint a tarhonyát :)
2009. jan. 30. 12:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Amit az elöttem írók írtak az jó , csakhogy nekem nem szokott annyi hőtől megpuhulni a rizsem , így én beteszem a sütőbe alacsony hőfokon (mondjuk ha sül a hús akkor a mellé, alá,főlé ahova fér ) és ott kap annyit amitől meg is puhul és ragacsos sem lesz . Én a kerek szemü rizst részesítem előnyben!
2009. jan. 30. 12:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
90%
Mi így szoktuk, és mindig pergősre sikerül: egy bögre rizst (mosás nélkül) kevés olajon megpirítunk, és felöntjük másfél bögre vízzel. Megsózzuk, lefedjük, letakarékoljuk, és hozzá sem nyúlunk többet, csak elzárjuk a gázt, ha elkészült :-) Lángelosztót tegyél alá!
2009. jan. 30. 21:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Az előző hozzászóló utalt rá, hogy "hozzá se nyúlunk többet", tehát a rizst egyáltalán nem szabad kavargatni, konkrétan ezt jelenti.

Szerintem sokan a kavargatással rontják el.

2009. jan. 31. 11:50
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!