Szeretnék elkezdeni főzni. Hol kezdjem?
Eddig inkább félkészételeket ettem, csakhát nem mindig túl olcsóak. Meg nem valami egészségesek.
A közeljövőben nem túl sok pénzem lesz (egy ideig még a 30 000 + rezsis albérletben fogok élni, meg nagy valószínűséggel minimálbérem lesz), de szeretnék azért egészségesen táplálkozni valamennyire. A húsról nem mondanék le, az tuti. Egyelőre nem túl sok konyhai eszközöm van, majd később veszek néhányat. Jelenlegi főzéstudományom lekorlátozódik a tojás és szalonnasütésre, pörköltet tudnék csinálni, de nincs hozzá kedvem.





Vedd meg Horváth Ilona szakácskönyvét. Abban sok egyszerű receptet találsz,és a főzéshez szükséges alapvető tanácsokat is. (Rántáskészítés,habarás stb.)
A neten is vannak főzős oldalak,de azok többsége gyakorlottaknak készül.















Ezen az oldalon nagyon sok jó és egyszerű recept van érthetően leírva, képekkel bemutatva a készítés folyamatát.
És ha valami nem megy, még kérdezhetsz is.





Több,mint 30 éve főzök. Ne használj Knorr és hasonló mesterséges anyagokat,mert azok drágák és nem is jók.
Főzz zsírral,mert egészségesebb és olcsóbb is az olajnál,az ételek is jobb ízűek. Sőt,ha sült húst csinálsz,akkor pecsenyezsírod is lesz,az olajat viszont kibobhatod. Vegyél zsírszalonnát,süsd ki,így töpörtyűd is lesz. Vagy libahájat is süthetsz ki.
Szerezz be néhány alapvető fűszert,és azokat variáld. Olcsóbb és jobb,mint a kész keverékek,és nincs bennük semmi adalékanyag.
Főzz egyszerre nagyobb adagot. Az nemcsak gazdaságosabb,de kevesebb idő,mint mindennap főzni és a krumplis ételeken kívül mindent le tudsz fagyasztani. Amikor enni akarod,a mikróban kiolvaszthatod. Így változatosan tudsz étkezni.
A második ötlet,hogy egyszerre nagyobb mennyiségű húst vegyél,jó,mert gazdaságosabban tudod felhasználni. Pl. egy másfél kilós sertéscombból vághatsz szeleteket, a leeső darabokat összevágod tokánynak,pörköltnek stb,és így fagyasztod le.
Az viszont nem jó ötlet,hogy bepácolva egy hétig a hűtőben tartod. Egyrészt nem tudsz belőle többféle ételt készíteni,mindennap kellene egy szeletet megsütni,és nem lenne változatos az étrended. Arról nem is beszélve,hogy a sült húson kívül nem is lehet egy adagnyi jóízű ételt főzni. Pl. pörköltet,milánióit,rizseshúst stb. csak nagyobb adagokban tudsz főzni.
A kész ételt fagyaszd le,kevesebb munka,és gazdaságosabb is. Egészségesen akkor tudsz étkezni,ha az étrendedben a hús mellett zöldségek,főzelékek,tészták stb. váltakozva szerepelnek.





A mindmegette.hu és a sutigyar.hu-nak azt hiszem van olyan továbbfejlesztett oldala ami a kezdő főzőknek hoztak létre. Nézz utána. Valamint én még nagyon szeretem a nosalty.hu-t, vannak egyszerű ételek, ha követed az ott leírtakat, akkor nem lehet eltéveszteni.
De én is ajánlom a Horváth Ilona szakácskönyvet, nekem is van.
Az egészséges étrendhez szerintem is hozzátartozik a hús (fehér és vörös), a zöldség, a főzelék, a tésztafélék. Ezeket váltogatva, kombinálva a legegészségesebb az étrend. Valamint a sok sok nyers zöldség, és valamennyi gyümölcs naponta. Sok mozgás. elég pihenés.
Ha már pörköltet tudsz csinálni, akkor már az nem is olyan rossz.
Egy a lényeg ne add fel az első esetleges rosszul sikerlt ételek láttán.
De az is lehet elsőre szuper lesz és másodszorra harmadszorra nem fog, az olyankor nagy csalódás, saját tapasztalat, de nem szabad feladni.
Inkább kevesebbet csinálj eleinte, hogyha nem sikerülne ne menjen annyi kárba. Valamint mindig kalkuláld bele, hogy eleinte lehet hogy lesznek olyan ételek amik a kukába végzik, tehát a hasznos veszteség, hosszú távon.
Lényeg hogy ne keseredj el és ne add fel.
Olvassgass sokat a neten és keress kezdőknek való főzőoldalakat, sokat segít. Azt is javaslom, hogy mindenképp nyomtasd ki és legyen ott veled a konyhába, ha valami sikerült és finom és tetszik neked akkor azt tedd el. Fűzd le, gyűjtsd össze és lesz egy kis szakácskönyved. Fogod látni mit tudsz már, vagy milyen ételféleséget nem csináltál még. Én szoktam olyat a mai napig, hogy ilyen kinyomtatott recept mellé odaírom az elkészítés és elfogyasztás után az észrevételeimet, mert a későbbiekben nem biztos hogy fogom tudni. Próbáld ki.
Kitartás!!!





Ott látom a bibit, hogy "de nincs hozzá kedvem".
Ha nem lélekkel, élvezettel főzöl sokkal nehezebben fogsz belejönni is.
Próbáld meg alkotómunkának felfogni, aminek a gyümölcse,
a szépen terített asztalon illatozó étel.
Sok sikert!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!