Hogyan lehet finom liszt nélkül jó minőségű kenyeret sütni kenyérsütő géppel?
A finomliszten (ami BL55 néven fut) kívül rengeteg féle liszt létezik! Kenyérliszt, kukoricaliszt, rozsliszt, teljes kiörlésű lisztek tömkelege, graham liszt, tönkölyliszt stb. (Teljesség igénye nélkül)
Bármiből sütnék, csak a bl55ne kellene bele! Érted?
Igen, értem.
Elnézést, hogy belekérdezek a kérdésedbe, de tudható, mi az oka, hogy másféle lisztet szeretnél a kenyérbe? Recepttel (kipróbálttal) nem tudok segíteni, mert én mindig teszek kicsi finomlisztet a teljes kiőrlésű kenyereimbe is, hogy ne legyenek full kemények+ gép nélkül sütök a sütőben.:)
Helló!
Ez az én bevált receptem, mindig sikerül. Ez egy alaprecept, ami fehér lisztból készült, aztán azzal helyetesíted amivel akarod. Én is mindigebből ügyeskedek.
Szóval:
75 dekás kenyér: 1 mérőedény langyos víz
2 kismérő só
1 kismérő cukor
0,5 kg liszt- ebből 2-3 ek tönköly, vagy rozs vagy akármi más, többi fehér sima liszt. Nem kell semmi faxni, a teszkós liszt is jó,
1 és negyed kismérő szárított élesztő
és ami a legfontosabb: 2 nagymérő búzasikér. A búzasikért nagyobb boltokban lehet megvenni, ott keresd, ahol a liszt, zabpehely, puffasztott rizs, lenmag ilyesmik vannak. Én ilyenkor szoktam belerakni a magokat is. Én lenmagot, tökmagot rakok bele, de ezt nem muszály.
A gépbe alulra kell tenni a folyékony dolgot, jelen esetben a vizet, tetejére a többit, legtetejére az élesztő.
Fehér kenyér progin sütöm. Tapasztalatom, hogy ha teljes örlésű vagy akármilyen más liszt több mint tíz deka, akkor nem süti meg a gép normálisan. Akármit csinálsz is. Ilyenkor azt kell csinálni, hogy csak dagasztasz, és sütőzacsiban megsütöd a kenyeret a sütőben.
Másik finom receptem: Tejes -vajas kenyér
3 dl tej
2 teáskanál só
1 teáskanál cukor
5 dkg vaj
50 dkg liszt
1 csomag szárított éleszt
2nagymérő sikér
Szóval amint írtam, kiválthatod a fehér lisztet tönkölyre vagy amire akarod teljes egészében, de nem fogja megsütni a gép, én már többször ráfaragtam. Hiába csináltam a teljes őrlésű programon. sütőben, formára igazítva, gyönyörűen megsült, és nem volt az aljában az a hülye kráter sem a keverőlapáttól.
A kérdésbe kérdezőnek :-) :
Azért szeretném mellőzni a fehér lisztet, mert szülés után undorítóan dagadtra híztam. Szedtem a multivitaminokat, mert nem tudtam semmi gyümölcsöt-zöldséget megenni, ugyanis mindentől fájt a babám hasa. És mivel mindenki (orvos, gyerekorvos, védőnő) azzal cseszegetett, hogy egyek sok vitamint, nem maradt más megoldás. Így is rengeteget szenvedett a gyerekem is és én is, mire kinőtte a hasfájást.
Szóval dagadt lettem és nem érzem így jól magam! Sőt! Undorodomm attól amit a tükörben látok!
Ettől az érzéstől szeretném megóvni a lányom. Szeretnék minél egészségesebb ételeket tenni az asztalra, hogy azokat szokja meg, az legyen neki természetes, ne a vércukoremelő szénhidrátbombák. Reménykedek, hogy még rajtam is segíthet az életmód váltás, de NEKI A JÖVŐJE A TÉT! És az Ő jövőjéért én vagyok felelős!
Én vagyok receptes. Júúúúúúúúúúúúj figyi tényleg a mérőpohár a ludas, enyém 300 ml, nem 200. Ne haragudj, hogy félrevezettelek, nem akartam elrontani a kenyeredet:(((((
Azért meg lehetett enni???
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!