A kérdésem elég egyszerű. De számomra a mértékek mindig is nehezek voltak, A kérdésem az hogy mennyi 1/4 teáskanálnyi só,3/4 dl tej?
Rutinos háziasszony vagyok, szeretek főzni, és gyakran próbálok ki új, különleges ételeket. Engem kifejezetten bosszant, mikor így vannak megadva a mértékegységek. Ha csak azt veszem, hogy egy evőkanál is hány méretben készül, máris el vagyok veszve. Van kicsi és nagy mércés poharam, grammos, meg nagyobb mérlegem. A legegyszerűbb lenne, ha súlyban, a folyékony alapanyagokat meg dl-ben adnák meg mindenhez. De ha azt írja, hogy két marék cukor, akkor kinek a keze a mértékegység? Az enyém, a recept írójáé, vagy Fekete Lacié? Vagy lehetne még egyszerűbben, mint ahogy a bögrés süti készül, hogy ugyanazzal a bögrével mérsz ki mindent. Az ésszerű, mert az arányok ugyanazok.
Szóval nem kell aggódnod amiatt, hogy nagyon fiatal vagy, lesz olyan recept, amit 50 éves korodban sem tudsz értelmezni.
15:29-é a pont. (én meg rztinos szakács ;))
Ha bonyolult a recept, először főznéd, és nem SI mértékegységekben van megadva, ne is foglalkozz vele, mert valami dilettáns írta.
Az olyanokat, hogy késhegynyi, meg gondolatnyi, (izesítők, fűszerek stb) felejtsd el. Egyszerűel megkóstolod, és annyit raksz bele, hogy jó legyen. Az alapanyagok már kicsit keményebb dió, kicsit több rutin kell hozzá kitalálni, h. mennyivel lesz jó az étel.
Egyelőre próbálj olyan recepteket keresni, ahol minden kg-ban, l-ben van megadva, ezeket val.szeg hozzáértő írta. Ha felszedsz egy kis rutint, már csak az alapanyagokat fogod elolvasni, esetleg a technológiát, a mennyiségeket legfeljebb nagyon hozzávetőleges irányadóként.
Ami a netről szedett receptek esetében elengedhetetlen, lévén, kb. 85%-uk használhatatlan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!