Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » A kérdésem elég egyszerű. De...

A kérdésem elég egyszerű. De számomra a mértékek mindig is nehezek voltak, A kérdésem az hogy mennyi 1/4 teáskanálnyi só,3/4 dl tej?

Figyelt kérdés
hogyan tudom ezeket kiszámolni?
2010. nov. 14. 14:27
 1/6 anonim ***** válasza:
most ez komoly? ez egy nagy csipet só, illetve 75ml a tej. Érdemes egy mérőpoharat beszerezni erre a célra, de ilyen kis mennyiségnél nagyjából szemre meg tudod állapítani.
2010. nov. 14. 14:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:
rendben köszi:D fiatal vagyok még...
2010. nov. 14. 14:59
 3/6 anonim ***** válasza:

Rutinos háziasszony vagyok, szeretek főzni, és gyakran próbálok ki új, különleges ételeket. Engem kifejezetten bosszant, mikor így vannak megadva a mértékegységek. Ha csak azt veszem, hogy egy evőkanál is hány méretben készül, máris el vagyok veszve. Van kicsi és nagy mércés poharam, grammos, meg nagyobb mérlegem. A legegyszerűbb lenne, ha súlyban, a folyékony alapanyagokat meg dl-ben adnák meg mindenhez. De ha azt írja, hogy két marék cukor, akkor kinek a keze a mértékegység? Az enyém, a recept írójáé, vagy Fekete Lacié? Vagy lehetne még egyszerűbben, mint ahogy a bögrés süti készül, hogy ugyanazzal a bögrével mérsz ki mindent. Az ésszerű, mert az arányok ugyanazok.

Szóval nem kell aggódnod amiatt, hogy nagyon fiatal vagy, lesz olyan recept, amit 50 éves korodban sem tudsz értelmezni.

2010. nov. 14. 15:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:

15:29-é a pont. (én meg rztinos szakács ;))

Ha bonyolult a recept, először főznéd, és nem SI mértékegységekben van megadva, ne is foglalkozz vele, mert valami dilettáns írta.

Az olyanokat, hogy késhegynyi, meg gondolatnyi, (izesítők, fűszerek stb) felejtsd el. Egyszerűel megkóstolod, és annyit raksz bele, hogy jó legyen. Az alapanyagok már kicsit keményebb dió, kicsit több rutin kell hozzá kitalálni, h. mennyivel lesz jó az étel.

Egyelőre próbálj olyan recepteket keresni, ahol minden kg-ban, l-ben van megadva, ezeket val.szeg hozzáértő írta. Ha felszedsz egy kis rutint, már csak az alapanyagokat fogod elolvasni, esetleg a technológiát, a mennyiségeket legfeljebb nagyon hozzávetőleges irányadóként.

Ami a netről szedett receptek esetében elengedhetetlen, lévén, kb. 85%-uk használhatatlan.

2010. nov. 14. 16:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
Kösz a rutinos szakács tanácsát, de azért még egy ételem sem landolt a kutyakajás tálban. Viszont nem biztos, hogy az íze ugyanaz lett, mint amilyennek lennie kellett volna. Vannak saját kreációim, de szeretek kipróbálni új ízeket. Most már annyiféle fűszer, alapanyag van az üzletekben, ami 20-25 évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt. Nem a méregdrága ételekre gondolok, de például a kínai, indiai, mexikói ételeket szívesen esszük. Na, jázmin rizst nem veszek, de nagyon sok olyan ételük van amit nem túl bonyolult elkészíteni, és nem kell a család aranytartalékát elkölteni a bevásárlásnál. Mindegyiknél ott a kérdés, hogy finom-finom, de vajon tényleg eltaláltam a fűszerezést? A lényeg, hogy megesszük jóízűen.
2010. nov. 14. 18:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:
mindenkinek köszönöm! :)
2010. nov. 15. 16:05

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!