Melyik az igazi bejgli? Kelt vagy keletlen tésztából.
Én világéletemben csak kelt bejglit ettem nekem ez a kedvenc süteményem.
A mákos és diós kivételével. A kakaós bejglit ettem mindig, mert amikor megkóstoltam másfajtát nem ízlett.
A keletlen tésztából készült bejglivel azért vannak elárasztva a boltok, mert az sokáig eláll. Mi általában egy évben 4 alkalommal szoktunk bejglit sülni.
Viszont a kolláim szerint az nem az igazi bejli.
Az igazi bejgli pozsonyi tésztából készül. Nem kell keleszteni. És diós-mákos ízesítésű.
Amit keleszteni kell az kalács/tekercs.
Úgy hívják, hogy "kelt-omlós". Külön keleszteni nem kell, de élesztő kell bele. A zserbónak is ez a tésztája.
És nem csak azért, mert sokáig eláll, de tény, hogy ez is közrejátszik.
Ünnepekre tipikusan azért népszerű, mint a töltött káposzta is, mert előre meg lehet csinálni, 1 hétig se lesz semmi baja, és akkor az ünnepek már nem a sütés főzéssel telnek, max. a frissen sültek maradnak ünnepekre.
Ezzel szemben a sima kelt tésztából készült, már 3 nap után úgy megszívósodik, hogy jelentősen csökken az élvezeti értéke.
Úgyhogy nem azért csinálják ebből, hogy a boltokban sokáig elálljon, hanem hogy otthon sokáig elálljon.
És a kollégáidnak igaza van!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!