Ősszel vagy télen hogy tudnék kovászt készíteni?
Mennyezeti fűtés van, és kb 20 fokra fűtöm a lakást, nem jut eszembe semmi meleg hely. Ötletek?
Másik kérdés. Most épp készítek egyet, 5 napos, de legutóbb nem jött fel 24 óra alatt. Szerintem már nincs elég meleg, főleg éjszaka. Kitettem a teraszra napozni, menthető még?
Ugyanúgy ahogy nyáron.
Ha nem megy fel 24 ora alatt akkor nem eleg eros. Etesd tovabb 24 orankent
Néhány kovásznak az az ideális. Amúgy az én 3 éves kovászom télen nyáron volt konyhapulton és hűtőben is. Köszöni jól van.
Lassabbak a folyamazok alacsonyabb hőn. De egy erős kovász 20 fokon is meg tud nőni 3x osra. Max a kenyér hajtogatásokat meg a kelesztést kicsit kitolod. A kovászolás nem annyira precíz tudomány. Látod a kovászpn ha érett és ez valakinek 5 óra valakinek 14. Akkor sütsz vele mikor érett. A kelesztés ugyanez. Kenyér arányok ugyanez.
Simán lehet ősszel-télen kovászt nevelni. Hisz sokunknak van kovásza ami több éves.
Etesd 24 óránként amíg nem duplázódik 24 óra alatt. Utána lehet napi 2 etetés. Amint duplázza magat 12 óra alatt, jó. Ez valakinek 8 nap, valakinek 20. Várd ki amíga kovászod hűvösben is erős.
Ha meg félsz, mehet egy pohár forró viz a kikapcsolt mikróba, mellé a kovász és bezárod. Úgy melegebb lesz.
Keleszteni meg tudsz kikapcsolt sutoben forro vozes fazék mellett. De ezek nellul is menne. Csak ezekkel gyorsabb.
A kovász nem hal meg hidegben, csak lassul.
Én a hutoa kovaszomat hetente etetem hisz a huto lassitja. Sutes elott w nappal eloveszem es napi 2x frissitem
Kek zöld vsgy fekete esetben kell csak aggódni
Ugye le szoktad fedni? Rá kell tenni a kupakot csak rácsavarni nem szabad
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!