Csináltatok már éretlen körtéből/ almából pitét? Milyen lett?
töltelék pl:
alma + mák
alma + fahéj
alma + dió
alma + dió + fahéj
Lehetett-e rajta érezni, hogy savanykás/ éretlen, vagy elnyomta a többi összetevő/ sütés után más lett?
Szilva is, meggy is, cseresznye is, barack is, kivi is, szőlő, málna, szeder, eper, jostya, egres, stb. is érdekes lehet; ha valaki akar, írhat esetleg a lekvárról is éretlen gyümölcsből, bár az inkább egy következő kérdés lesz, ha lesz.
Mondjuk talán egy éretlen meggy-gyel nem sok mindenki vesződik. :)
Az ötlet onnan jött, hogy kábé egy hete, letört a körtefánkról (körtefa) egy ág. (Ez már jóval a jégeső előtt volt, idősebb fa.) És szóval leestek vele félig érett körték. :S :) ) [ A jégeső tegnap előtt volt, az ágleesés meg egy hete, vagy akár még több ideje is.]
Nem mindegy, hogy MENNYIRE éretlen!
igazából azon áll vagy bukik az egész. Ha teljesen zöld, még nem is fordult érőre, akkor nem jó semmire. Ha pl. már színesedik, pár hete lenne csak hátra, akkor egyrészt pont az alma meg a körte utóérő, pl. ablakpárkányon (NEM tűző napon) pár nap alatt is sokat érik még, másrészt befőttnek, lereszelve tölteléknek, édesítve jó lehet.
Lekvárnak nem jó az éretlen vagy félérett gyümölcs, éppen hogy az érettebb jó hozzá!
Nekünk tavaly az őszibarack tört le, egy nagy ága, volt rajta kb. 4-5 kg gyümölcs. Eléggé érett volt, a maradékot 2 hét múlva lehetett elkezdeni szedni, szóval ne ilyen kis kőkemény zöld göböket képzelj el.
No, abból befőttet csináltam, és teljesen jó lett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!