Őszi hangulatú ételek mik lehetnek?
Őszi pulyka pl :)
Őszibarackkal töltött pulykamell diós bundában sütve :)
Rozmaringos-sütőtökös csirke
Hozzávalók:
1 tisztított csirke
kb. 1 kg sütőtök
3 fej fokhagyma
rozmaring
só, bors
olívaolaj
A csirkét sózzuk, borsozzuk, a belsejébe rakunk bőven rozmaringot és fokhagymát.
A tűzálló tálat enyhén meglocsoljuk olívaolajjal, belerakjuk a csirkét és a feldarabolt sütőtököt. Rászórjuk a maradék fokhagymát és rozmaringot. A csirke szárnya, combja alá, hátára is rakunk.
Alufóliával letakarjuk, és 180 fokos sütőben puhára pároljuk. Ekkor levesszük a fóliát, a csirke hátáról leszedjük a fokhagymát (nehogy ráégjen) és a rozmaringot, meglocsoljuk olajjal, és visszatesszük a sütőbe, amíg meg nem pirul.
Külön köret nem kell hozzá, de ha valaki ezt kevésnek érzi, jól illik hozzá a burgonyapüré.
_____________
Sütőtökkrémleves póréval,sajtos pirítós
Vargányás szarvaspörkölt dödöllével
Vörösboros aszalt szilvával,körtével töltött rétes hecsedliöntettel
Hideg szilvakrémleves habgaluskával
Hozzávalók 4 személyre:
* 1 citrom
* 60 dkg érett, magvaváló szilva
* 1 evőkanál mandulaforgács
* 15 dkg cukor
* 1 dl félédes fehérbor
* 1 kisujjnyi fahéj
* 4 szegfűszeg
* 1 tasak vaníliás pudingpor
* 2 dl tejföl
* 2 dl tejszín
* A díszítéshez:
* néhány mentalevélke
Elkészítés:
A citromot megmossuk, 2 kisujjnyi sárga héjat vékonyan levágunk róla, a citrom levét kinyomjuk és átszűrjük. Félreteszünk a díszítéshez 4 nagyobb szem szilvát, a többit megmossuk, kimagozzuk és felaprózzuk. A mandulaforgácsot zsiradék nélkül kissé megpirítjuk, és azonnal lapostányérra csúsztatjuk (hogy a forró serpenyőben meg ne égjen, mert akkor keserű lesz!).
Közepes méretű lábast felforrósítunk, beleszórjuk a cukrot, folyamatosan kevergetve világosbarnára pirítjuk, majd felöntjük a citromlével és a borral. Hozzáadjuk a szilvát, a citromhéjat, a fahéjat, a szegfűszeget, és mérsékelt tűzön puhára főzzük (4-5 perc). A pudingport elkeverjük 7,5 dl vízzel és a tejföllel. Botmixerrel péppé zúzzuk a szilvát, hozzáadjuk a pudingos keveréket, és mérsékelt tűzön felforraljuk. Hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, majd legalább 3 órára hidegre tesszük. Tálaláskor a citromhéjat és a fűszereket kidobjuk a levesből. A félretett szilvaszemeket elnegyedeljük és kimagozzuk. A tejszínt felverjük, felét lazán belekeverjük a levesbe, amelyet erőleveses csészékbe vagy tálkákba szedünk. Tetejüket a maradék tejszínhabból formázott habgaluskákkal, az elnegyedelt szilvával, mandulaforgáccsal és mentalevélkékkel díszítjük.
Csokis-áfonyás kalács:
Hozzávalók: 50 dkg liszt (BL-55-öt használtam), 7 dkg cukor, csipet só, 3 dkg friss élesztő, 2-2,5 dl langyos tej, 2 tojás, 5 dkg vaj, 15 dkg aszalt áfonya, 15 dkg durvára vágott dió, 15 dkg csokilencse(vagy reszelt csokoládé).
Elkészítés: a tészta hozzávalóit a kenyérsütőgépbe tesszük és a dagsztó-kelesztő programon hagyjuk lefutni. A megkelt tésztát két részre osztjuk, kinyújtjuk és megkenjük egy kis olvasztott vajjal. Mindkét részt megszórjuk a csokilencsével, a dióval és az áfonyával. Feltekerjük és a két rudat is összefonjuk. Sütőpapírral bélelt hosszúkás sütőformába tesszük és hagyjuk ismét megkelni a duplájára. Tetejét lekenjük egy kis tejszínnel elkevert tojássárgájával és előmelegített sütőben 170 fokon kb. 50 percig sütjük. Ha a teteje nagyon pirulna, akkor letakarjuk.
Savanyú káposztás csülök birsalmával:
Hozzávalók: 1 nagy hátsó csülök csont nélkül, 50 dkg savanyú káposzta, 15 dkg bacon szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 teáskanál pirospaprika, 2 birsalma, 2 db babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, szemes bors, kapor és tejföl a tálaláshoz.
Elkészítés: megtisztítjuk és felszeleteljük a csülköt. Kockára vágjuk a bacont és megpirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és a tűzről levéve a pirospaprikát. Rátesszük a húst, annyi vízzel öntjük fel, amennyi ellepi és visszatesszük főni. . Közben a fűszerekkel ízesítjük, a fokhagymát is bele tesszük. Mikor félig megpuhult a hús, hozzátesszük a káposztát és ízlés szerint utána ízesítjük. Amikor a káposzta is megpuhult, akkor mehet bele a kockára vágott birsalma. Tálaláskor tejföllel meglocsolhatjuk és kaporral szórjuk meg. Köretként főtt burgonyát adhatunk, mi friss kenyérrel ettük. Nagyon finom!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!