Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Milyen ételeket és hogyan...

Milyen ételeket és hogyan készítsek szójából? Es mi az a tofu?

Figyelt kérdés
2009. jan. 5. 02:44
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

A TOFU


A császári termék


A szójababból előállított tofu receptjét kb. i.e. 164-ben fejlesztették ki, Liu An császár és filozófus nevével kapcsolják össze. (Korábban mindig csak királyok és császárok fedeztek fel, fejlesztettek ki fontos dolgokat - a feltételezések szerint azonban egy a császári udvarban dolgozó szerény szakácsnak köszönhető a tofu, melyet persze a császár saját ötleteként prezentált.)

A vegetáriánus étrend szerint táplálkozó taoisták kulináris étlapját hivatott változatosabbá tenni a fehérjében gazdag tofu, mely valóban tökéletesre sikerült. Később a japánoknál is nagy sikere volt; hisz akkoriban a tejgazdaság ismeretlen fogalom, a buddhista szerzetesek számára a négylábú állatok húsának fogyasztása pedig tabu téma volt. Így tehát a tofu előtt szabad út állhatott Ázsia meghódítására, bár hódító útjának első szakaszában, elsősorban, mint a szegény emberek eledele volt híres. Később aztán az ázsiai konyhában bebiztosította szilárd helyét, mely az elmúlt hosszú évszázadok során sem ingott meg soha.


A tofu Európába az 1970-es évek végén jutott el, azonban mind a mai napig nem sikerült a nagy áttörés. Bár a rajongók tábora egyre növekszik, a tofu-piac meglehetősen kicsi, mégis nagy jövővel.



Tápérték


A tofu fehérjetartalma (12%) csaknem megegyezik a húséval (16-20%), így a vegetáriánus táplálkozás fontos alapanyaga. A hússal összehasonlítva rögtön szembeötlő a zsírtaltalmak közötti különbség, s ez nem csupán mennyiségi, hanem minőségi is: 100 g tofu csupán 5 g szójaolajat tartalmaz, melynek nagy része többszörösen telítetlen zsírsavakat foglal magába. 100 g izomhús ellenben 12-20 g koleszterintartalmú, állati zsíradékot tartalmaz, melynek többsége telített zsírsav.


Kevés olyan alapélelmiszer létezik, melynek rengeteg táplálkozás- pszhihológiai előnyeit figyelembe véve az elkészítési lehetőségek oly gazdag tárházával találkoznánk. Mindez persze köszönhető az "átváltozó művész" semleges ízének is.


A tofu könnyen emészthető. Energiatartalma: 121 kcal/100 g. Azon élelmiszerek csoportjába tartozik, mely a karcsú vonalakat támogatja. A húsmentes táplálkozás legfontosabb energiaforrása kiváló kálciumszállító, ami az egészséges csontozat felépítésére szolgál. Mindemellett még a valódi húspotló további fontos ásványanyagokat és vitaminokat, mint pl. B-vitamint is tartalmaz.

2009. jan. 5. 07:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
2009. jan. 5. 13:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
2009. jan. 5. 13:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
2009. jan. 5. 13:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
2009. jan. 5. 13:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 A kérdező kommentje:

Rendesek vagytok hogy kielegíto es hasznos valaszt irtok.

Sok sikert továbra is!

2009. jan. 5. 15:01
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Beírod a keresésbe hogy "tofu" és egy halom találatot kapsz!


[link]

2009. jan. 5. 19:15
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!