Milyen ételeket és hogyan készítsek szójából? Es mi az a tofu?
A TOFU
A császári termék
A szójababból előállított tofu receptjét kb. i.e. 164-ben fejlesztették ki, Liu An császár és filozófus nevével kapcsolják össze. (Korábban mindig csak királyok és császárok fedeztek fel, fejlesztettek ki fontos dolgokat - a feltételezések szerint azonban egy a császári udvarban dolgozó szerény szakácsnak köszönhető a tofu, melyet persze a császár saját ötleteként prezentált.)
A vegetáriánus étrend szerint táplálkozó taoisták kulináris étlapját hivatott változatosabbá tenni a fehérjében gazdag tofu, mely valóban tökéletesre sikerült. Később a japánoknál is nagy sikere volt; hisz akkoriban a tejgazdaság ismeretlen fogalom, a buddhista szerzetesek számára a négylábú állatok húsának fogyasztása pedig tabu téma volt. Így tehát a tofu előtt szabad út állhatott Ázsia meghódítására, bár hódító útjának első szakaszában, elsősorban, mint a szegény emberek eledele volt híres. Később aztán az ázsiai konyhában bebiztosította szilárd helyét, mely az elmúlt hosszú évszázadok során sem ingott meg soha.
A tofu Európába az 1970-es évek végén jutott el, azonban mind a mai napig nem sikerült a nagy áttörés. Bár a rajongók tábora egyre növekszik, a tofu-piac meglehetősen kicsi, mégis nagy jövővel.
Tápérték
A tofu fehérjetartalma (12%) csaknem megegyezik a húséval (16-20%), így a vegetáriánus táplálkozás fontos alapanyaga. A hússal összehasonlítva rögtön szembeötlő a zsírtaltalmak közötti különbség, s ez nem csupán mennyiségi, hanem minőségi is: 100 g tofu csupán 5 g szójaolajat tartalmaz, melynek nagy része többszörösen telítetlen zsírsavakat foglal magába. 100 g izomhús ellenben 12-20 g koleszterintartalmú, állati zsíradékot tartalmaz, melynek többsége telített zsírsav.
Kevés olyan alapélelmiszer létezik, melynek rengeteg táplálkozás- pszhihológiai előnyeit figyelembe véve az elkészítési lehetőségek oly gazdag tárházával találkoznánk. Mindez persze köszönhető az "átváltozó művész" semleges ízének is.
A tofu könnyen emészthető. Energiatartalma: 121 kcal/100 g. Azon élelmiszerek csoportjába tartozik, mely a karcsú vonalakat támogatja. A húsmentes táplálkozás legfontosabb energiaforrása kiváló kálciumszállító, ami az egészséges csontozat felépítésére szolgál. Mindemellett még a valódi húspotló további fontos ásványanyagokat és vitaminokat, mint pl. B-vitamint is tartalmaz.
Rendesek vagytok hogy kielegíto es hasznos valaszt irtok.
Sok sikert továbra is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!