Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Tejszínes kajába sajtot...

Tejszínes kajába sajtot olvasztok miért lesz darabos mintha kicsapódna benne és nem krémes állagú?

Figyelt kérdés
márc. 29. 16:25
 1/6 A kérdező kommentje:
Gáztűzhelyen főzve. Felengedem tejszínnel majd bele a sajt. És vhogy ilyen lesz ha kavargatom.
márc. 29. 16:25
 2/6 anonim ***** válasza:
43%

Az ilyen szószokba normál esetben tömlős sajtot, vagy medvesajtot szoktak tenni, ami nem csomósodik, ha nincs odaégetve.

A normál trappista sajt valószínűleg nem olvad meg, azért darabos, ha erre célzol.

márc. 29. 17:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
52%

Azért esik szét, mert hő hatására a sajtból kiválik a maradék nedvességtartalom (savó). Igy készítsd a mártást:

alacsony hőfokon pár kanál zsiradékon - vajon, olajon - piríts meg 1-2 teáskanál lisztet, majd gyors kevergetés mellett engedd bele a tejszínt. Ha szépen elkeverted és egy sűrű krémet kapsz, mehet bele a reszelt sajt. Továbbra is alacsony-közepes hőfokon főzd picit folyamatos keverés mellett, és ha túl sűrű, így már tudod tovább hígítani tejszínnel vagy tejjel.

Tehát gyakorlatilag egy világos rántást kell készíteni, abba megy a folyadék, és amikor besűrűsödött, megy bele a sajt.

márc. 29. 17:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
94%
Normális sajtot kell használni, nem trappistát, és olyat, aminek magas a zsírtartalma. (NEM, nem kell rántás hozzá!!!!)
márc. 29. 17:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
4-es: minél magasabb a zsírtartalom, annál könnyebben olvad, ez abszolút igaz, de a legtöbb háztartásban nem cheddart, vagy ementálit, gouda-t stb. olvasztanak az emberek :-) A legegyszerűbb sajtszósz alapja a béchamel mártás (azaz zsiradék + liszt + tej). Ettől lesz homogén, selymes, krémes. Lehet liszt helyett keményítővel is készíteni. Minél magasabb a sajt zsírtartalma, annál könnyebben olvad, de ez kiváltható azzal, hogy készítesz egy megfelelő közeget neki. Ld. pl. szinte az összes mac and cheese recept.
márc. 29. 18:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
100%
Nem jó minőségű sajt volt ha darabos.Egyébként jobban szeretem ilyenekhez a gorgonzolát.
márc. 30. 08:38
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!