Mi az a "kaparék", aminek a kovászhoz van köze?
Figyelt kérdés
A fogalma érdekelne#kovász #Kaparék
márc. 21. 19:51
1/3 anonim válasza:
Régen szokás volt a kenyér sütése után a dagasztóteknöben maradt kevés tésztát lekapargatni (ezért kaparék vagy más tájakon vakarék), ezt megszárították, és eltették. A következö kenyérsütés elötti este leáztatták vízben és ezt tették másnap a liszthez, ettöl indult be a tészta, kovászként müködött.
2/3 anonim válasza:
Hivatalos megfogalmazást nem tudnék mondani.
Emlékeim szerint a nagymamám a fateknőben bedagasztott kenyér tésztájának a kiporciózása után, a teknőre ragadt maradványokat összekaparta, ezt kiszáritotta, ez volt a "kaparék", és ez volt a következő kenyérdagasztás kovásza.
Kemencében sütötte a kenyeret, általában 3 kenyér készült egyszerre.
Biztosan van pontosabb magyarázat, csak a kérdésed felhoztam az emlékeimet 60-70-es évek. Ez a kenyér a mama által köpült vajjal valami isteni volt.
3/3 anonim válasza:
Leírták, de az elnevezéséből is visszafejthető a szó jelentése.
kapar+év, vakar+ék.
Száraz kovász, alvó kovász, amit a következő kenyérsütési nap előtt felélesztettek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!