Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Gyors kovász vagy élesztő...

Gyors kovász vagy élesztő kenyérhez?

Figyelt kérdés
Általában élesztővel csinálok kenyeret, rendes kovászra nincs időm sajnos, nem tudom minden nap etetni az elején így veszett ügy. De holnapra gondolkodtam kipróbálom a gyors kovászt, de nem tudom mennyire jó. Jobb, mint a sima élesztő, vagy fölösleges vacakolni vele? Tapasztalatok?
2023. dec. 31. 10:23
 1/4 anonim ***** válasza:
71%

Nem éppen a kérdésre válaszolva leírom nagyanyám hogy készítette:

A megkellt kenyérből kivett egy ökölnyi gombócot és a lisztes hombárba tette liszttel betakarva a következő sütésig.

A következő sütés előtti este kivette és meleg cukros tejbe áztatta, s másnap megdagasztotta vele a kenyeret.

2023. dec. 31. 11:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

A gyors kovász, vagy más néven poolish vagy biga, kiváló alternatíva lehet, ha nincs időd hagyományos kovászt készíteni. Ezek a kis mennyiségű előkeverékeket általában előző nap előkészítik, és segítenek a kenyér tésztájának fejlesztésében, ízének javításában, és a kenyér állagának finomításában.


A gyors kovász előnyei közé tartozhatnak:


1. **Gyorsaság:** Mint a neve is sugallja, a gyors kovász rövidebb idő alatt készül el, mint a hagyományos kovász.


2. **Íz és aroma:** A kovász hozzáadása javíthatja a kenyér ízét és aromáját, és a gyors kovász ezen előnyöket hozhatja magával.


3. **Lazítás:** A gyors kovász segíthet a tészta könnyebb megkeverésében és gyúrásában, valamint a kenyér állagának javításában.


Egyesek a hagyományos kovász előnyeiben hisznek, mivel hosszabb időt szánnak az erjesztésre, ami több ízt és szerkezetet eredményezhet a kenyérben. Azonban a gyors kovász is kiváló eredményeket produkálhat, különösen, ha gyorsabban kell elkészítened a kenyeret.


Az eredmények sok tényezőtől függenek, beleértve az összetevők minőségét, a receptet és a sütési módot. Érdemes kipróbálni mindkét módszert, és megnézni, melyik válik be a te igényeidnek és idődnek megfelelően.

2023. dec. 31. 12:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 A kérdező kommentje:
Ez egy nagyon jó ötlet, sose hallottam erről. Majd kipróbálom, köszonom.
2023. dec. 31. 12:40
 4/4 A kérdező kommentje:
2es Köszönöm. Igen a hagyományos kovásszal nem lehet verekedni, édesanyám mindig úgy csinálta. Sajnos munka mellett nem tudtam vele foglalkozni. Élesztőt használva se rossz, viszont ha a gyors kovász ugyan ezt produkálja, akkor számomra nincs értelme vacakolni vele. De akkor kipróbálom, lehet tényleg jobb lesz!
2023. dec. 31. 12:44

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!