Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Halászlé más halból, ami nem...

Halászlé más halból, ami nem ponty? Mi a bevett hal kombináció nálatok, hány darab és micsoda?

Figyelt kérdés

2023. dec. 22. 09:50
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
100%
Kedvenc kombóm: keszeg 2 nagyobb darab, karász 1 kisebb, törpeharcsa 6-8 db, csuka- és pontynyesedékből alaplé. (paszíroz) pontypatkót szoktam belefőzni.
2023. dec. 23. 15:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/13 anonim ***** válasza:
100%
#10, Nálunk tavaly próbából kis mennyiségben, idén már szándékosan, nagyobb mennyiségben (1 kg) került a halászlébe afrikai harcsa a pontypatkó + ikra + haltej mellett. Kifejezetten finom, ezért is került bele idén több a harcsából. Pontyot már pár éve eddig is szeletben vettük. Mi nem pecázunk és nem szeretjük/tudjuk bontani sem, hogy egészben megvegyük. Kész halászlét még nem kóstoltuk, a Pennyben vettünk sűrítményt alapnak (balatonboglári), nagyon jó.
2023. dec. 25. 22:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/13 anonim ***** válasza:
100%

Én is meg tudom erősíteni, hogy halászlésűrítményből a Balatonboglári márka a legjobb minőségű. Próbáltam minimum féltucat márkát, volt egészen prémium érzetű is (vörösborral és szürkeharcsával készült, kimondottan drága termék), de még ez az utóbbi sem volt igazából jó, és persze voltak ehetetlenül rosszak is, amik olajosak, keserűek voltak, ki kellett önteni őket.


De a Balatonboglári név alatt kapható tényleg kifogástalan. Egyébként olvastam egy vaktesztről szóló cikket egy hivatásos séf részvételével, és ott is a Balatonboglári ment át egyedül a rostán a felsorakoztatottak közül. Szóval ez nem is olyan szubjektív vélemény talán tőlem.


Viszont ez is önmagában elkészítve meglehetősen gyenge, nem intenzív ízű (bár ugye a gyártó eredetileg úgy ajánlja, hogy vízben fel kell oldani, és kész - úgy viszont még nem elég karakteres számomra), tehát én ezt csakis arra a célra használom, hogy megcsinálom rendesen ugyanúgy a normál alapot, és csak a besűrítést "úszom meg" ezzel, mert nincs kedvem három óráig elszöszölni a paszírozással és szálkázással a konyhában görnyedve, a eredménye pedig ugyanaz lesz ezen a módon is. Egy gazdag halpéppel sűrítem be tulajdonképpen a kész halászlevemet így.


Majd ezután szürkeharcsa filét főzök bele. Nem értek egyet azzal, hogy ne lenne kellő íze a halászlében, én pont a növényevő halak kellemetlen ízét nem szeretem (a pontyot kifejezetten kerülöm), szerintem csak a ragadozó halaknak finomak, náluk nem fordul elő sem a zsírosság, sem a poshadt íz, kemény és tiszta húsuk van.

Ezenkívül a szürkeharcsa abszolút szálkamentes hal. Nincs is y-szálkája, tehát egyszerűen anatómiailag sem lehet benne szálka. A legjobb választás szerintem.


Vagyis nekem az alapba belekerül mindenféle édesvízi hal (ugye örök szabály, hogy a vegyes hal gazdagabb íz), filéként pedig szürkeharcsát dobok bele.


A végeredmény abszolút szálkamentes, és nagyon-nagyon finom. A "csalás" pedig kicsi, hiszen az eredményen nem mondható meg, hogy három órát lespóroltam a sűrítéssel.


Összetevőiben pont az van benne, amit amúgyis beletennék, paradicsom, paprika, fűszerpaprika, vöröshagyma, víz, só, és különböző édesvízi halak. Ennyi. Semmi nem odaillő, semmi szintetikus cucc.


Kevés dolog van, amit megveszek készen, mert a legtöbb kész termék vagy nem elég jó az otthon elkészülthez képest, vagy arányaiban túl drága ahhoz, vagy olyan dolgokat tartalmaz, amik nem valóak bele, vagy pedig akár mindezek együtt, de a halászlésűrítményben semmi E-szám nincs, és ugyanazt az eredményt produkálja, mint amit én is készítenék, csak órákkal lerövidíti a folyamatot.

A lényeg tehát, hogy ezzel nem lehet megúszni a főzést, de nagy segítség a konyhában.

2023. dec. 28. 19:50
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!