Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miért nem sikerül egyetlen...

Miért nem sikerül egyetlen kenyerem sem, ha a receptet követem, viszont ha változtatok az arányokon, akkor igen?

Figyelt kérdés

Ha nem próbáltam ki eddig vagy húsz különböző receptet, akkor egyet sem. Csináltam már élesztővel, öregtésztával, kovásszal, porélesztővel, szárított kovásszal, kézi dagasztás, gépi dagasztás, hagyományos kelesztés, gépi kelesztés, hűtős egyéjszakás kelesztés összes kombinációjával. A vége mindig ugyanaz lett, egy gumi állagú ehetetlen kenyérnek nem nevezhető valami.

Fogalmam sincsen mit rontok el, mert mindent úgy csinálok, ahogy a receptek írják. Hiába próbálkozok többször is, sehogy nem jön össze.

Most az utóbbi két hétben elengedtem a recepteket és nekiálltam kísérletezni, aminek az eredménye végre jó és ehető kenyér lett, csak azt nem értem, hogyan. Úgy sikerült, hogy 500 g liszthez 450 ml folyadékot (150 ml tej, 300 ml ásványvíz) használtam. Ezt az arányt használva minden dagasztás és kelesztés mellett eddig jó lett a kenyerem.


Viszont nem értem, hogy miért jó így az arány, ha a legtöbb receptben ugyanennyi liszthez jóval kevesebb vizet írnak. Nem értem, el tudná magyarázni valaki, hogy ez hogy lehet? A receptekkel van a baj, vagy én csinálok valamit rosszul?


2023. nov. 12. 11:26
 1/5 anonim ***** válasza:
32%
Rossz lisztet használsz. A olcsóbb lisztek fel vannak ütve valami olyan anyaggal, ami nem liszt, de olcsóbb. (Malomban dolgozom, tudom.) Emiatt lesz a tészta szárazabb, szürkébb.
2023. nov. 12. 11:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
58%

Hát ha a tészta olyan ragacsos, csirízes-gumis az általában azért szokott lenni, mert nem jött fel a tészta.


Nekem ez tipikusan kora téli probléma amikor hideg van, de még nem fûtünk, és a hideg konyhában nem kel meg sehol se.

Ilyenkor mi a bojlerre tesszük fel egy tálban, ott melegebb van.


Vagy esetleg buggyant az élasztô vagy az anyakovász amivel dolgozol, és ahelyett, hogy szépen megdolgozná a tésztát levegõsre, csak erjedt íze van.

Ezt tesztelni szoktam még mielôtt belekeverem a lisztemet, ha az enyhe cukros vízben nem habzik fel, felesleges pazarolni, nem lesz jó úgyse.



Milyen lisztet, élesztõt használsz?


Mennyi cukorot és sót, illetve melyiket mikor?


Milyen a vízminõség felétek? Ha nagyon rossz, lehet mentes ásványvízzel jobban jársz, nekem mióta ide felköltöztünk és kevésbé kemény a víz, ég és föld a sütés.


Milyen hõfokon kelesztessz?

2023. nov. 12. 11:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 A kérdező kommentje:

Váci malom kenyérlisztjét használom.


Mindig ásványvizet teszek meleg, mert borzasztó rossz a csapvíz minősége nálunk.


Élesztőből a budafokit szoktam használni, mindig frisset.


Cukorból 15 g, sóból 10 g, előbbit az élesztő felfuttatásakor, utóbbit a dagasztás vége felé.


Keleszteni ha gépet használok dagasztásra, akkor a gépben szoktam, ha kézzel dagasztok, akkor a konyhában a főzőlap mellett szoktam, mert ott van a legmagasabb és legállandóbb hőfok (23-25 fok), és nem is huzatos.


Még annyi, hogy nem a sütés előtti állaggal van gond, hanem sütés után. Kívülről hiába szép, belülről vállalhatatlan. Ha viszont módosítom az arányokat, akkor kívül és belül is jó lesz.

2023. nov. 12. 12:02
 4/5 anonim ***** válasza:

Akkor lehet, hogy az lesz a megoldás, hogy módosított arányokkal dolgozol.


Én is érzésre meg szemre sütök, 15 éve nem követek receptet betürôl betüre, és szokott sikerülni szépre.

2023. nov. 12. 12:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
84%
Garantáltan a lkszten múlik. Minden kiszt másmilyen, máshogy veszi fel a nesvességet. Az en kenyeremhez pl mindig tobb folyadek kell. Olyan aranyokkal dolgozz ami a te lisztedhez mukodik
2023. nov. 12. 14:54
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!