7-8 felnőttnek hány kg húst kell venni, hogy kényelmesen elég legyen?
A 2 kg nagyon bőven elég, mert ugye még ott a köret is.
A 1,5 kg is elég volna valószínűleg, de szerintem ha az ember vendégeket hív, akkor 7-8 főnél inkább legyen 7-8 szelet hús maradékként, mint hogy mindenki azt sakkozza az asztalnál, hogy el merjen-e venni még egy szeletet.
Persze sok függ attól is, hogy milyen köreteket készítesz, mert egy savanyúság mellett több hús fogy, viszont ha majonézes saláták, sült krumpli, rizibizi van az asztalon, az meg jobban telít. És az sem mindegy, hogy van-e előtte leves. Ha van, milyen?
Ebéd vagy vacsora?
Szóval én 2 kilót vennék.
Átlagban két szelettel elég számolni, az 2-2,5 kilóra jön ki, ha több köretet szoktak enni, kevesebb is elég, ha föleg húst esznek, akkor ennyi kell.
Ami marad, azt másnap meg lehet enni, akár felmelegítve (átsütve újra forró olajban), vagy ha szeretitek, szendvicsbe is jó, vagy szükség esetén le is lehet fagyasztani (félig kiolvasztva megint átsütni, akkor majdnem olyan lesz, mint a friss)
Pár hónapja volt itt egy köröm, ott gulyásleves volt a kérdés 20 főre, na ott jött mindenki a "legalább 40 deka hús kell bele", és senki nem fogadta el, hogy én 60 deka húsból főzök 4 főnek, és 2 étkezésre úgy elég, hogy még marad is "illendő" mennyiség a fazék alján, és abban is van még hús. A tányérba meg kb. minden kanálba jut hús, tehát a 60 deka gulyáshúsból kijön 10 adag, egy adagra 6 deka, 20 főre tehát 1 kg 20, vegyen 2 kilót, hármat ha főétel és nincs más... Hát le lettem sajnálva, mint egy 40 kilós aneroxiás vénkisasszony, pedig 100 kilós fickó vagyok és enni is szeretek. Tehát nem abból indulok ki a számításnál, hogy "kiló hús mindenkinek, abból baj nem lehet...
Na, ezután a kitérő után a 2 kg-ot, kicsit kevésnek érzem. A fejenként 15 deka is csak fejenként 1 igen nagy, vagy két igen kicsi szeletet jelent.
Négy vastag szelet karaj közel lehet az fél kilóhoz, tehát a 2 kg az 16 szelet.
Hacsak nincs húsos leves, akkor lehet, hogy a 16 szelet a végére kevésnek fog tűnni. Elméletileg persze jól lehet lakni két nagy szelet (mert ezek ilyen súllyal számolva lehetnek nagy szeletek) rántott hússal, de hát ugye illik "ráhagyással tálalni", úgyhogy én még vennék mellé még egy kilót, és legfeljebb másnap a család még mindig rántotthúst eszik.
Legalábbis Magyarországon ugyebár így tálalunk, közös tálra felhalmozunk, onnan vesz mindenki. Kicsit északabbra és nyugatabbra, protestáns vidéken jobban elterjedt, hogy mindenki kiporciózva kapja az adagot (kvázi mint az étteremben), ekkor 1 szelet, 2 szelet fejenként, és pontosan meg lehet mondani, hogy mennyi anyag kell bele. Még északabbra meg a vendég nem is kap feltétlen ételt a vendéglátás során... ilyen is van.
Szóval nálunk illik túllőni, a maradékkal meg majdcsak lesz valami...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!