Hol találok "klasszikus" pogácsa receptet?
emlékszem még mikor kicsi voltam a szomszédban a néni sütött kicsi pogácsákat,tepertőst és sajtos tetejűt,nagyon finom volt a sajtos omlós volt kicsit de nem száraz!hmm:)
sehol sem találom a receptet:(
Leírom neked a sajátomat, de ezt már érzésre csinálom, szval nem pontosak az adagok.
60 dkg finomliszt
1 kis pohár tejföl
25 dkg RAMA margarin (a többi, olcsóbb fajtával nem lesz igazán finom)
kevés só
3-4 dkg élesztő
1-2 (esetleg kicsit több, ha még kell) dl tej, bele egy csipet cukor
sajt
2 db tojás
(még egyszer szeretném megjegyezni, hogy ezek csak kb mennyiségek, mert én már érzésre csinálom, nem méricskélek...)
Először langyosítom a tejet a cukorral, majd belemorzsolom az élesztőt. Amíg az felfut, elmorzsolom a sós liszttel a margarint, majd beleütöm a tojásokat, beleöntöm a tejfölt és a felfuttatott élesztős tejet, majd az egészet alaposan kidolgozom. Nyújtódeszkán, azzal a tállal lefedve, amiben összegyúrtam, fél órát kelesztem, majd kinyújtom, harmadolva összehajtom, és ismét pihen ugyanígy fél órát. A műveletet még egyszer megismétlem (ha időd engedi, 2x is lehet még), és utána lehet szaggatni. Mivel én nem szeretem sajtosan, nem szoktam rá tenni, csak a felére, de a tésztájába szoktam tenni, méghozzá mikor nyújtom-hajtogatom, akkor a hajtás előtt reszelek rá egy kis sajtot. 180-200 fokra előmelegített sütőben kb 15-20 perc alatt sül meg. Még annyit, hogy a tészta tetejét ujjnyi vastagon be kell irdalni, és be kell kenni tojással (vagy tojássárgával), hogy szép színűre süljön. Remélem sikerül majd olyan finomra, mint amilyenre nekem szokott! :D Sok sikert!
Én simán kelt tésztából készítem, nem hajtogatom.
Nálam a liszt súlyának a fele Ráma margarin, mert tényleg ezzel a legfinomabb.
0,5 kg lisztnél 1 teáskanál só, 1 egész tojás, plusz 1-nek a sárgája. A fehérjét felverem, és ezzel kenem meg sütés előtt. 1,5 dl langyos, picit cukros tejben fél csomag (2,5 dkg) élesztőt felfuttatok, aztán összegyúrom, ha kemény, még kis tejet hozzá, jól bedagasztom, és megkelesztem. Ujjnyi vastagra nyújtom, éles késsel a tetejét kockásra húzom, majd pici szaggatóval kiszaggatom. A tepsiben még hagyom kelni, ezután kenem meg a tetejét, és forró sütőben sütöm. Ja, a tojáskenés után mehet rá reszelt sajt (jó kis pepecselés). A lényeg, hogy a sütő forró legyen, hirtelen süljön a pogácsa, különben kiszárad, mire megsül.
Ha finomabbat akarok, a margarin súlyával egyenlő túrót gyúrok bele, de akkor még egy fél teáskanál só kell bele.
De jó az 1. válaszoló tejfölöse is, de én azt sem hajtogatom.
Sziaa :)
írok neked egy tutit. :D fél kiló túró, fél kiló liszt, fél kiló margarin. 2 kanál só:D legegyszerűbb és legfinomabb (amúgy a túró a lényeg, szal ha 10 deka túró akkor 10 liszt stb...:D) amúgy ne izélj h túró abszolút nem érződik, én imádom, pedig nem vagyok oda a túróért egyátalán :/
16/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!