Ciabatta/gyökérkenyér miért reped meg mindig sütéskor?
Mindent a recept szerint csinálok. Többször sütöttem, mindig megreped a teteje.
Tanácstalan vagyok, mert egyébként mindenféle süteményt, kenyeret, kiflit stb sütök évek óta és sikerülni szokott.
Nem tudom, hogy melyik ponton rontom el. Mindent gramm ra pontosan kimérek, kelesztési időt, sütési hőfokot, mindent betartok. Finom így is, csak jó lenne, ha vállalhatóbban nézne ki :D
Kalci receptet sütöm egyébként.
Minden tanácsot szívesen fogadok.
A ciabatta meg a gyökérkenyér két különbözö dolog.
A kérdésre: lehet, hogy több a folyadék benne, mint amennyire szükség lenne, akkor szokott megrepedni a kelt tészta.
A kelt recepteknél meg nem lehet mindent pontosan megadni, mert a lisztek minösége nem egyforma.
Ki így, ki úgy írja a recepteknél, ezért írtam ki mind a kétféle nevet.
Legközelebb megpróbálom kevesebb vízzel.
Akkor is megreped ha gyorsabban szilárdul meg a teteje mint ahogy benne lebo viztartalom tavozik. Tehat a tul magas hofoku sutes / ha nem gőzben sütöd.
A másik oka az lehet ha keletlen. A hő hatására hirtelen túl nagyot kel.
Szóval próbáld szerintem 10-20 száalekkal tovább keleszteni mint szoktad és gőzösített sütőben sütni
Amúgy meg egy jó kenyér is megrepedne ha nem.lenne ugye rajta a bevágás. De a bevágás pont azért van hogy ott távozzon a hirtelen gőz meg ott legyen tere kelni
Gőzben sütöm, legközelebb megpróbálom kicsit tovább keleszteni és alacsonyabb hőfokon sütni (210-t ír a recept).
Köszi a tanácsot!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!