Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mi a baj a recepttel vagy mit...

Mi a baj a recepttel vagy mit csináltam rosszul?

Figyelt kérdés

Itt a recept: [link]

En annyiban tértem el, hogy az 5 lépésnél nem akart sütni kenyeret, szóval megetettem, nem vettem ki 10dkt sütni. Megvártam mig felfut és beraktam a hutobe, par nap utan mar acetonos lotty lett amit leontottem, adtam hozza a leirtak szerint 10dkg lisztet és 1 dl vizet, de szinte meg sem mozdult.Szoval most adtam hozzá még lisztet miutan kivettem sutnivalo 10dkg. Hogy kene kezelni a kovaszt?Tul hamar lett acentonos a leiras szerint hiszen 1-3 nap telt csak el. A segitseget elore is koszonom.



2023. ápr. 14. 20:44
 1/7 anonim ***** válasza:
54%

Meg se nyitottam. Nálam a Nosalty-s receptek kukák. Nem lepődöm meg, hogy arról az oldalról nem tudtál sütni. Nekem csak néhány jött össze tényleg jól.


Facebook-on van kovászkészítős csoport, többen vannak, akik évek óta nevelik. Lépj be, tudsz ott képet mutatni, tanácsot kérni.

2023. ápr. 14. 20:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

A kovászkészítés nem egyszerü dolog, elég pontosan kell követni mindent.

Itt van a Limara (Ö mindenféle kelttésztában igen profi) receptje, ez garantáltan müködik:

[link]

2023. ápr. 14. 20:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
2023. ápr. 14. 20:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:

Koszi a valaszokat.

Minden jol ment az emlitett lepesig.megnezem majd a cikkeket.

2023. ápr. 14. 22:49
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Hogy etetted? Hozzáetettél vagy kivettél 10dkát és azt?

Ha nem vettel ki 10 dekát hanem az egész kobászodat etetted a 10 deka viz+10 deka liszttel, akkor az volt a baj

Mindig! Úgy kell etetni, hogy x gramm kovasz, x gramm viz x gramm liszt. Minden ugyanannyi. Egy kivétel van, a kenyérsütés, ahol x gramm kovász, 2*x gramm liszt, 2*x*0.8 viz az etetés. Annak egy részébol lehet kenyeret sutni és másik reszebol megont x grammot kivenni ahhpz igyanannyi viz es liszt.


Nalad a leortak alapjan sok kovaszhoz ment annal kevesebb etetoanyag, igy nem lakott jol a kovasz es megerjedt.



Ami a receptben nekem még furcsa az az, hogy 5 nap után kenyeret sut. Egy rendes kovásznka minimum 8 nap kell, de ha valaki wlotte ritkan sutott elesztos dolgokat es euert a konyhajanak a levegojeben keves az elesztoreszecske annak 10 is. Az elott jem alkalmas a kovasz kenyersutesre es igy arra se hogy hutobe tedd. Mert olyankor meg gyenge


Nekem a receptben a dúsítás is nagyon fura. A kovászt sosem hozáetetjuk hanem a fentebb leirt minden ugyanannyi modszerrel.


Szoval a legnagyobb hiba szerintem az volt hogy nagyon nem volt kész a kovászod (láttál buborékokat? Volt enyhén erjedt savanykás illata? - osszesen 5 nap es 3 etetés után kétlem)



Ha ki van fejlődve és teljes a kovászod (amikor eteted pl 50 gr kovaszt, 50 gr vizet, 50 gr lisztet, akkor amennyi az uvegben van, tegyel egy befottes gumit. Ha a kovetkezo etetésre ketszer vagy haromszor akkora akkor mar lehet hogy kesz van. Ez az egyik feltetel. A masik hogy amikor éregt és még nem kezd összeesni, akkor vegyél ki egy kiskanállal és tedd egy pohár vízbe. Ha lebeg, akkor jó, ha leesik akkor nincy benne elég levgő. Ez kb 8-10 nap.

Elso 3-4 nap napi egyszer eleg etetni. Utana napi 2szer kell mar es ha eret eros kovaszod van, azt is.


Szoval ha eros, erett a kovaszod, akkor tudod hutobe rakni. Etetés után 1-2 oraval. Ha eloveszed, 3-4 orat varj es utana etesd. Kb 2-3 etetés kell még ahhoz hogy kenyeret lehessen belole sutni.


Én 3.5 éve kovászolok, az elején 2 kovászt öltem meg, de 3.5 éve van egy ami azóta süti nekem a kenyereket. Havonta egyszer sutok, es fagyazstom a kenyereket. Kozte a kovaszom hutoben van es egyszer etetem hetents.


Limarának a receptjei mindig jok es megbizhatoak. Nem ismerem amit az elozo linkelt, de lehet jo.


En szabi a péktől tanultam kovászolni. Youtubeon van egy teljes lejátszási lista, videóval jó sok magyarázattal. Hosszú, de részletes. Javaslom.



És a végére annyit hogy a kovász amíg nem erős és érett kb bármikor megrohadhat, szerencse is kell hozzá. Az is lehet h nekdd beleesett valami korzsa, nem volt tiszta az uveg stb. Kb bármi, az elejen meg nagyon erzekeny.

Nekem a 3 eves kovaszom azt is tilelte h egyszer 2 hetig hutoztem es nem etettem.


Hajrá!

2023. ápr. 15. 10:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 A kérdező kommentje:

Kiloszononlm a hosszu tartalmas valaszt.

5.napig minden rendben ment szemmel is lathato volt h emelkedik stb...

Meg at kell olvasnom a receptet egyedul az nem vilagos h a hutozes h van

Mikor kell berakni, kivenni, etetni.te leirtad a te reszed szoval vhogy osszerakom.

2023. ápr. 16. 08:53
 7/7 anonim ***** válasza:

Eteted

Egy ket orat hsgyod a pulton

Utána huto


A hutoben minden lassabb, de lehet aki nekem 7 nap, jekex 12 vagy csak 4. Amikor a kovasz megemelkedik es visszaesik a hutoben, akkor kell kivenni es etetni.

Ugana vsgy elolhagyni es napi ket etetes vagy vissza a hutobe. De csak eros kovasszal

2023. ápr. 17. 13:46
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!