Milyen kedvenc ételetek van, recepttel együtt?
Nem igazán értem a válaszlehetőségeket.. :D
De a kedvenc receptem/kajám a franciasaláta párizsiszelettel!
Vagy a rakott krumpli kolbásszal, sajttal, virslivel, és zöldség mixel dúsítva :D
Milyen kendvenc ételetek van, ami különlegesebb, változatosabb, mint a hagyományos magyar "receptek"
Ez volt a kérdésem nagyvonalúan
AZ egyik a töltött paprika kölessel
Hozzávalók (4 adag)
a paprikához
8 db kis paprika (393 gr csumázva)
2 gerezd fokhagyma (reszelve)
1 db tojás
370 gr darált sertéshús (7%)
50 gr köles
só, bors
a levéhez
23 gr tk liszt
4 gr kókuszolaj
1 üveg sűrített paradicsom (360 gr)
édesítő
Elkészítés
A paprikákat megmossuk és kicsumázzuk. A többi hozzávalót összekeverjük és beletöltjük a paprikákba úgy, hogy a teteje homorú legyen.
Egy lábosban olajat hevítünk, rátesszük a lisztet és kicsit pirítjuk. Kevés paradicsommal csomómentesre keverjük. Felöntjük a többiparadicsommal és ugyanannyi vízzel.
Ha felforrt, beletesszük a paprikákat és annyi vizet, hogy ellepje őket. Megkóstoljuk és ízlés szerint kevés(!) édesítőt adunk hozzá.
Kb. 1 óráig, néha megkeverve alacsony lángon fedő alatt készre főzzük. A végén fedő nélkül közepes fokozaton addig forraljuk, amíg el nem érjük a szósz kívánt állagát és mennyiségét (kb. további 20 perc).
a másik egy gombás alapú lasagne (ebben a videóban találtam és az alapján alkottam meg a saját receptem, azóta többzsör készíettem https://www.youtube.com/watch?v=6aFl5xfOoTw&t=289s (1.18tól))
Hozzávalók (3 adaghoz)
2g Olívaolaj
74g hagyma (1db)
94g Zellerszár (2 szár)
62g Sárgarépa (1 kicsi)
só, bors
500g Csiperkegomba
3 gerezd fokhagyma
1 tk zsálya
1 tk kakukkfű
a beshamelhez
8,5 gr vaj
139 g Mandulaital
2,5dl Tehéntej (2,8%-os)
20 g Burgonyakeményítő
az összeállításhoz
122g durum lasagne tészta
58g light trappista
Elkészítés
Finomra vágjuk a hagymát, és megpároljuk az olajon. Lereszeljük a többi zöldséget, és azt is a hagymához adjuk. Sózzuk, borsozzuk. Magas hőfokon néha átkeverve pároljuk úgy, hogy néhányszor felkaparjuk az edény aljára leragadt részeket is.
Közben a gombát apróra szeleteljük vagy nagylyukú reszelőn lereszeljük. Ha a zöldség puha, hozzáadjuk a gombát és a többi fűszert. A gombás keverékkel hasonlóan járunk el, mint korábban a zöldségekkel. Mindig, amikor kissé leragad és pörzsanyag keletkezik rajta, öntsük fel kevés vízzel. Közben adjuk hozzá a zúzott fokhagymákat és a fűszereket is.
Közben készítsük el a bechamel mártást. Ehhez a vajat hevítsük fel, a keményítőt keverjük el egy evőkanál vízben és azt is adjuk hozzá. Sózzuk, borsozzuk. Ezután folyamatosan keverve öntsük fel a szobahőmérsékletű vagy meleg tejekkel, amíg besűrűsödik.
Ha kész a mártás és a gombákban alig maradt nedvesség és le is pirultak, öntsük össze a két edény tartalmát. A sajtot reszeljük le.
Egy jénait készítsünk elő, kenjük ki egy kis raguval, helyezzük rá az első réteg lasagne lapot. Tészta-ragu-sajt sorrendben rétegezzük, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A legfelső réteg tésztára vékonyan kenjünk a raguból és szórjuk meg a maradék sajttal. Kb. 40 perc alatt megsül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!