Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Serpenyös pizza jó, bevált,...

Serpenyös pizza jó, bevált, kipróbált recept?

Figyelt kérdés

Ki szeretném próbálni a serpenyös pizzát, mégpedig olyat, ami majonéz és tejföl nélkül készül, élesztövel.

A neten találtam több receptet, de nagyon eltéröek a mennyiségek egymáshoz képest, ezért elég tanácstalan vagyok.

Azt tudom, hogy ez nem rendes pizza, nem ez a kérdés, ezt ne kezdje senki el vitatni, nekem egy bevált recept kellene és a pontos sütési mód (villanytüzhely esetén), mert a leírások itt is elég általánosak.

Elöre köszönöm a segítö válaszokat.



#serpenyös pizza
2023. ápr. 6. 11:50
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
51%

"keresnék olyat, ami liszt-víz-élesztös valami és gyorsan megvan"


Ezt te írtad, nem én.


Erre válaszoltam, hogy nem fogsz találni, mert egymást kizáró feltételeket adtál meg. Mintha gömb alakú kockát keresnél. Kompromisszumos megoldást is javasoltam: az élesztő/idő aránnyal kísérletezve találd meg azt a tészta állagot és ízt illetve kelesztési időt, ami neked még elfogadható. Ha nulla időt akarsz szánni a kelesztésre, akkor viszont értelmetlen élesztőt tenni bele. Ha tényleg tudsz pizzát készíteni (és kelt tésztákat), akkor ismered a liszt és az élesztő működését, a helyes tésztavezetést és magadtól is láthatod, hogy ezzel a serpenyős pizzával fából vaskarikát akarsz és ami így készül, az pizzának a legnagyobb jóindulattal se nevezhető, mert csak a formája hasonlít rá.


Amúgy van még egy technika, ami működik sütő nélkül is, bár elég elvetemült megoldás: alulról sütöd a tésztát (akár serpenyőben, akár vaslapon vagy sparhelten), fölülről meg közben cukrászfáklyával pirítod és rásütöd a feltétet.

2023. ápr. 14. 08:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/19 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen kérlek, ha nem tudsz a kérdésre adni választ (receptet), akkor ne offold szét a kérdést. Köszönöm!

(Attól, hogy tudok egy csomó ételt készíteni, még szoktam új dolgokkal is kisérletezni!)

2023. ápr. 14. 08:36
 13/19 A kérdező kommentje:

Ja, és olvasd el a kérdést pontosan, meg hogy mit is kértem eredetileg:

"Azt tudom, hogy ez nem rendes pizza, nem ez a kérdés, ezt ne kezdje senki el vitatni"

2023. ápr. 14. 08:37
 14/19 anonim ***** válasza:
51%
De a rendes pizzával mi a baj? Az csak liszt víz élesztő, meg némi olivaolaj.
2023. ápr. 14. 14:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/19 A kérdező kommentje:

"De a rendes pizzával mi a baj? Az csak liszt víz élesztő, meg némi olivaolaj." Meg SOK IDÖ. (de az nem baj alapesetben)


Az egyetlen "gond" azt volt, hogy ki akartam próbálni valami gyorsat, ez érdekes ötletnek tünt, a talált recepttel viszont nem voltam megbékülve.


És arra lettem volna kiváncsi, valakinek van-e használható receptje.

2023. ápr. 14. 18:47
 16/19 anonim ***** válasza:
51%
És amikor elmondjuk, hogy a "jó" és a "gyors" egymást kizáró feltételek, akkor nem hiszed el...
2023. ápr. 14. 22:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/19 A kérdező kommentje:

Nem, nem hiszem el, mert a "dogmákat" nem tartom a legtöbbször igaznak, rengeteg tapasztalat után. Sütés-fözés terén borzasztó sok olyan állítás van, amit mindenki úgy tud, ennek ellenére nem igazak, nagyon sok mindent lehet teljesen eltérö módon is készíteni, azonos végeredménnyel, amximum kicsit több munkával vagy odafigyeléssel. Természetesen nem mindent, de ennek ellenére igen sok ilyen állítás csak megszokás, nem az egyedüli lehetséges út.

Másrészt ha a korábbi szakácsok, háziasszonyok, fözögetös férfiak mindig szabály szerint készítettek volna mindent, a gasztronómia rengeteg recepttel szegényebb lenne, elég talán csak a Marengói csirkére emlékeztetni, ami közismerten egy "balesetböl" keletkezett. De van még rengeteg másik is, szóval kisérletö kedv - és természetesn sok balsiker - nélkül még mindig a tüz fölött sütött hús és a vízben fözött hús lenne az összes húsétel, a zöldségféléket meg csak nyersen rágcsálná az emberiség.

2023. ápr. 14. 22:22
 18/19 anonim ***** válasza:
51%
Menthetetlen vagy. :) A biológia és a kémia szabályrendszerek alapján működik, nem dogmák alapján. Ha értenéd, hogy mit csinál az élesztő, akkor a fent leírtak alapján tudnál te is kísérletezni. De láthatóan a sült galabmot várod a tátott szádba. Az jó, ha az emberek új dolgokat találnak ki, de ezt csinálja más helyetted, mert te meg se próbálod. A sütés főzés amúgy is rengeteg olyan apró finomságból áll, ami a receptekben nincs benne, tapasztalat és intuició is kell hozzá. Egy kelt pizzatészta se lesz jó pusztán attól, hogy összekevered az összetevőket. Fontos az alapanyagok minősége, hőmérséklete, a környezet hőmérséklete, a tésztavezetés (hajtogatás, laminálás, nyújtás)...
2023. ápr. 15. 12:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/19 anonim ***** válasza:
51%

Tessék a pizzacsinta:

https://www.youtube.com/watch?v=4pfgOaIMhyE


Ez a fickó tényleg tud pizzát sütni, úgyhogy neki elhiheted, hogy a jó tésztához idő kell. Ettől függetlenül definíció szerint ez nem pizza.

2023. máj. 19. 13:18
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!