Kelt tésztába (buktára, fánkra, kalácsra gondolok) beleteszitek a tojásfehérjét is, vagy csak sárgáját?
Beleteszem. Az csak egy urbanlegend, hogy a tojásfehérje szárítja a süteményt. Általában édesebb süteményeknél az egész tojásokat a cukorral elhabarom és elektromos habverővel erős fokozaton a krémállagig kevertetem. Így adagolom a többi hozzávalóhoz.
[Többször kipróbáltam, hogy a fánkot a recept előírásainak megfelelően csak tojás sárgájával készítettem. A sok fehérjéből mindig habcsók lett ilyenkor. De a fánk ugyanúgy megszáradt, mint amikor egész tojással csináltam.]
Köszönöm, hogy írtatok.
2-es, nem is a kiszáradás, hanem anyu pl. mindig azt mondta, keményebb lesz, ha beleteszi a fehérjét is.
Azért is kérdeztem, ki hogy csinálja, mert barátnőm a hétvégén megingatott, ő azt mondta, anyuja és nagyija is beletette az egész tojást (pl. kalács, fánk, bukta tésztájába). Ő is azt mondja, hogy ő is beleteszi, pl. 3 tojás sárgája helyett beletesz 1 egész tojást, és semmi baja, teljesen jó.
"anyu pl. mindig azt mondta, keményebb lesz, ha beleteszi a fehérjét"
Nem fog keményebb lenni amiatt, hogy beleteszed a fehérjét is. Én 3 tojás sárgája helyett nem 1 tojást, hanem inkább 2 kisebbet teszek a süteménybe.
[A sütemény sokféle okból lehet keményebb. Egyrészt függ a liszt folyadék felvevő képességétől. Másrészt, hogy eltalálod-e a kellő folyadék:liszt arányt. Hogy a szilárd anyagoknak kellő aránya van-e, vagy 10 deka cukor helyett tettél egy teáskanál folyékony édesítőszert és ezzel borult minden. Ha kelt tészta, akkor rendesen megkelt-e? Vagy bármilyen sütemény a kellő hőfokon lett-e sütve, a kellő ideig? Ki tudott-e alakulni a megfelelő belső szerkezet? ]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!