Imazalil a hőkezelésre hogy reagál?
Imazalillal kezeltek a narancsok nagy része.
Egy kiló narancsból csináltam lekvárt. Mindenét bele tettem, szó szerint. Nagyon finom lett, csak ekkor vettem észre a címkén, hogy nem ehető a héja. Nosza rákerestem, de sehol sem írják, hogy a lekvár főzés hosszú órái alatt kipusztul-e ez a szer? Illetve azt írják, hogy nagy mennyiségnél ártalmas.
Az itt a kérdés, hogy az én lekvárom mennyire fogyasztható a jövőben, vagy inkább dobjam ki?
A hőkezelés nem befolyásolja az imazalil hatékonyságát, mivel az imazalil hatóanyaga terpenoidokból áll, amelyeknek a hő hatására való bomlása vagy inaktiválódása nem jellemző. Ez azt jelenti, hogy az imazalil kezelés hatékonysága a hőkezeléstől függetlenül változatlan marad.
Azonban, ha az imazalil-tartalmú anyagot nagyon magas hőmérsékleten (például 200 °C vagy annál magasabban) vagy hosszabb ideig tartó magas hőmérsékleten (például 6 óránál hosszabb ideig) főzik, az hatással lehet az imazalil hatóanyag stabilitására és hatékonyságára. Ilyen esetben a hatásossága csökkenhet és bizonytalanná válhat.
El nem múlik.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!