Hogyan értessem meg anyámmal, hogy a vegeta nem jó?
Két éve főzök a családra. Mindenkinek ízlik, csak anyámnak nem felel meg, mert nem teszek bele vegetát. Nem íztelen, teszek bele sót, borsot, meg ezen felül sok fűszert, zöldségeket, ugye attól függ mit főzök. Illetve szoktam házi vegetát is tenni bele, de anyámnak az sem jó, neki a bolti kell.
Régebben mikor ő főzött, 80%-ban vegeta volt benne, só alig, bors meg szinte egyáltalán nem is, majoránna, oregánó, bazsalikom stbről szinte nem is hallott. Nem nagyon használt más fűszereket, paradicsomot sem tett a pörköltbe, és idegesít hogy meg akarja mondani hogy hogyan főzzek.
Mondtam neki, hogy egészségtelen, tele van ízfokozóval, meg tényleg elveszi a zöldségek ízét a levesben pl, de nem nagyon érdekli. Szerintem nagyon megszokhatta. Én azért nem függtem rá, mert sokat ettem a mamámnál, aki jól főz és nem használ olyan xart, maximum delikátot, de nagyon keveset.
Mit javasolnátok?
Sehogy, de nem is kell. Amúgy a delikát/vegeta is csak márka kérdése, ugyanaz.
Ő úgy főz, ahogy akar, mint ahogy te is a saját konyhádban!
A fagyasztva szárításhoz nem kell ízfokozó. A Vegeta volt az első „nyugati” (tessék figyelni a jelekre!) termék, ami ebben a műfajban megjelent. Idők során köznevesült, mint a „neckávé” (sic!) is.
Van borzalmasan rossz minőségű is, és egészen jó. Én még ettem olyan levest is, amelyben semmi egyéb nem volt, csak vegeta! Még élek.
Hogy amit magadnak főzöl, hogyan készíted, az valóban a te dolgot. A paradicsomos pörköltből nem kérnék, de az meg az enyém.
Ha neki készítesz ételt, nem fogod megrövidíteni az életét, ha kedvére teszel.
Egyébként sok olyan nagyon népszerű receptes oldalakon látok olyant, hogy beletesz minden jót és még pluszban ilyen szárított zöldséget is. Minek?
És tegye, ő dolga, csak ne azt hitesse el, hogy azt úgy kell…
Sajnos nem fogod tudni meggyőzni...
Ha ő ahhoz szokott hozzá, és az ízlelőbimbói már csak ilyen mesterséges ízeket képesek megérezni, akkor ahhoz sok hónap "elvonókúra" kellene, hogy megtanulja érezni a VALÓDI ízeket.
Kedvenc cikkem a témában:
De tartok tőle, hogy hiába olvastatnád el vele, nem akarná felfogni a lényeget.
Mondjuk arra a szakácstudományra nekem nem lenne nagy a szám, hogy paradicsomot teszel a pörköltbe...
Ízlésről vitatkozni nem érdemes, annyira nem bonyolult szerintem odakínálni édesanyádnak a vegetát, hogy szórjon az ételre magának, ha úgy érzi. Esetleg ha belerakod az ételbe a "házi vegetát", akkor ezt nem kötöd édesanyád orrára. Van benne, persze, ennyi.
Esetleg próbálj rá nem ellenségként tekinteni, és fűszerezz bátrabban, mert nyilván oka van annak, hogy érzi a hiányát. Nem, nem kell vegetát, használd az önálló fűszereket, ha neked az jobb.
Mondjuk ha tippelnem kéne, te magad se tudod, hogy mi a baj az ételízesítőkkel (főleg, hogy a nagyid delikáthasználata meg dicséretes, lol), csak valamelyik nőklapjában olvastad, hogy szar, és akkor az úgy is van.
Vannak natúr vegeták/delikátok, ízfokozó nélkül, használj azt.
Pl Lucullus ételízesítő: "Min. 95% zöldség- és fűszertartalom"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!