Hogyan kell kiszamolni dolgokat egy konyhán? Hány adag, hanyfőre, mennyi lesz,arányokat kérdezném. Szakmai számítás egyszerűen? Aki érti a szakmáját az kérem írjon és csak értelmes választ.
Hat lebutitva:
1 alma 1 embernek, akkor 2 alma 2 embernek. Nem ertem, mi olyan nehez.
Nagyjabol 2 krumpli 1 embernek, nagyjabol 4 krumpli 2 embernek.
Nagyjabol 1 csipet so (adott kajaba) 1 embernek, nagyjabol 2 csipet 2 embernek.
Nyilvan kostolod.
Ehhez nem kell nagy tudomany.
37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet
a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról
Jogszabályok írják elő vendéglátás és közétkeztetés esetén is az adagok számítását.
Nyilván nem egy bonyolult dolog és szakmai képzésen tanítják.
Vannak meghatározott minimumok, de a mennyiség minimumok eltérőek lehetnek pl közétkeztetés óvoda/iskola illetve éttermek esetén még éttermen belül az asztalnál fogyasztás és az elviteles menü esetén is.
Általában 15 deka hús, 25 deka koret d
De barmilyen vegzettseged van, ott meg kellett volna tanitanijuk
Szakmai szakacskonyveben (pl VEnesz, de az új etelkeszitesi ismeretek is) benne van 4 főre, 10 főre, 50 főre. Onnan meg egyszerű matek (azért három szám, mert ha több adag, akkor minimálisan csökken az alapanyagigény).
Illetve az alapokat megtanulja az ember a suliban. Egy adag hús nyersen 10-15 dkg, leves csészében 3 dl, köretnek szárazon fejenként 10 dkg tészta stb. De nyilván minden recept és minden étterem is más kicsit.
Ez tök értelmetlen kérdés.
Mit hogy kell kiszámolni? Mindent? :D Senki nem fog neked ideírni 50 oldalt.
Meg milyen konyhán? Egy szigorú elszámolású közétkeztetés?
Vagy a la-carte étterem?
Mindenhol létezik egy 10 adagos kiszabat, egy kalkuláció, minden forgalmazott termékre. Ez a fogyasztóvédelem, és az elszámolás (végső soron közvetetten a nav) miatt is kötelező.
Ebben igen nagy szórás lehet, és nyilván nem tud beleszólni semmilyen kormányrendelet, kivéve az olyan speciális helyeken, ami állami finanszírozású.
Egy magán vállalkozás kalkulációját a szabadverseny, piac határozza meg.
Ár/érték arányban olyannak kell lenni, hogy megérje termelni, és vendégkör is legyen.
Innentől mindenhol megvan, melyik kajába mi kerül, és miből mennyi. Nyilván a fontosabb, drágább dolgokat rendszeresen mérni kell, tisztában kell vele lenni, miből mennyi jár egy adagba.
De innentől ez matek... Mi a kérdés?
Ha egy adag pörköltbe kell 25 deka hús, akkor 100 adagba 25 kiló kell.
"Hány adag, hanyfőre,"
Na most ez mi??? Most őszintén! Ez mi?!
Annyi adag, amennyi kell. Annyi főre, amennyi kell.
Csak én nem értem ezt?
Nyilván más a helyzet mondjuk egy munkahelyi étkezdében, ahol nagyjából tudod a létszámot, vagy egy fix csoportnál, ahol pontosan tudod a létszámot, megint más, ha a csoport tányér szervízes, és ki lehet centizni az adagokat, más egy svédasztalnál, amit megtámadnak, mint a birkák, és legalább 30%-kal több kajával kell készülni,
megint más a mennyiség egy a la-catre étterem készételeinél, ahol csak rutinból lehet megsaccolni az 1-2 napon belül elfogyó mennyiséget...
...na de hát ez egy szakma, nem lehet ide megválaszolni, végezz el egy tanfolyamot, hogy legyen papírod ahhoz, hogy állj be melózni, tölts el a szakmában 6-8 évet, dolgozz szállodában , étteremben, csárdában, cateringes helyen, munkahelyi étkeztetésben, aztán majd tisztába jössz vele.
Tegnap volt egy ilyen kérdés:
https://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__vendeglatas-et..
És ez szerintem elég gáz.
Mármint, sokan azt hiszik, hogy ez valami tv2-s főzős bohóckodás, és meg lehet úszni szakképesítés, meg sok-sok tanulás nélkül.
Hát, nem. Nem lehet megúszni.
Amúgy ez is te vagy?
https://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__vendeglatas-et..
(Egyébként csak így zárójelesen mondom, hogy a kérdező a "konyhát" ha már így írta, akkor valószínűleg nem egy háztartási konyhára értette, hanem étterem konyhájára, már csak azért is, mert a "szakmát" emlegette.
Szóval nincs olyan, hogy csipet, meg darab, meg 4 fős recept. Az Jolika néninek van, mikor otthonkában elpiszmog a mora tűzhely mellett. )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!