Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Pizzatésztánál miért kell fél...

Pizzatésztánál miért kell fél napot hagyni a tésztát kelni?

Figyelt kérdés

Én megcsináltam egyfajta tésztát 00-s lisztből, de csak másfél órát kelt a tészta, majd még miután gombócot formáztam még egy 15-20p-et.


Utána találtam egy videót, ahol az úr a tökéletes olasz pizzát készíti el, de rohadt sokat keleszti, és azt is javasolják kommentben hogy ha nem tudjuk sokat keleszteni, akkor ne 00-s lisztet használjunk.


Én ahogy csináltam az nagyon bejött, nem tudom mi javulna ha másfél helyett 12 órát kelne, és nem ezzel a liszttel csinálnám.


Szerintetek? Mi ennek a lényege? Mondjuk a nyújtás nem is sikerült szépen...



2022. okt. 2. 11:18
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

A pizza egyik titka a keevs eleszto, hosszu kelesztes.

Ha neekd anelkul is tokeletes akkor csinald ugy.

De hosszabb ido alatt sokkal masabb szerkezet alakul ki, mas a levegobuborkeok merete es surusege.

Erik a teszta ennyi ido alatt, ize is mas

2022. okt. 2. 11:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 A kérdező kommentje:
Tehát ha hosszabb ideig kelesztem, akkor lehet hogy sokkal könnyebben nyújtható is lesz?
2022. okt. 2. 12:03
 3/4 A kérdező kommentje:
Élesztőnek egyébként 500g liszthez 7g instantot használtam (1 tasak).
2022. okt. 2. 12:03
 4/4 anonim ***** válasza:

Valoszinuleg rugalmasabb lesz es nehezebben nyujthato mert idovel egyre tobb sikerszalk keletkezik benne ami azt a tipikus szalas kelt teszta szerkezetet adja.

De a vegeredmeny jobb lesz. Legalabbis az emebrek nagy tobbsegenek jobban izlik a hosszabban kelesztett pizza. Azert nepszerubbek a kovaszos pizzak.


A helyedben kesnek receptet a neten amit van kedved kiprobalni es azt allitja hogy a legjobb pizza. Mint amit peldakent is irtal. Olyat keress ami osszesen minimum 6 orat kel hajtogatasokkal egyutt, akar fel.napot avgy akar van benne hutos kelesztes es egy egesz ejszakat. Es olyat ami fel kilo liszthez kevesebb mint 7 gramm instant vagy kevesebb mint 25 gramm friss elesztot hasznal.


Ez a tipikus 'fanszy' pizza tehat jo allagu stb stb. Sutesnel is figyelj hogy jo magas hofokon susd, mert a kemence 400 fok, annal tobbet ugyse tud a suto. A jo pizza nagyon magas fokon kb 10 percet sul vagx kevesebbrt.



Ha kilrobalsz egy receptet a fenti jellemzokkel, akkor ossze tudod hasonlitani hogy neked megeri e ez a fajta vagy teljesen meg vagy elegedve azzal amit most is csinaltal.

Az igazi gasztroorulteknek tuti megeri a macera. Aki csak egy eleg jo pizzat akar azoknak nem mindig. Emberfuggo



A masfel ora helyett akar kiprobalhatnad azt hogy este begyurod, keleszted fel orat, megy a hutobe. Reggel eloveszed, egy ora szobahon es utana sutod. Igy is megerzed mar a kulonbseget es receptet se kell valtani

2022. okt. 2. 12:55
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!