Ki mit főz mostanság? Írnátok olyan ötleteket, ami a "takarékos konyha" jegyében születnek?
#1 #2
Köszönöm a tippeket, nagyon jó ötleteket adtatok! Mind finomak és már most összefutott a nyál a számban. További jó főzőcskét nektek!
Én azzal spórolok, hogy tudatosan vásárlok, mindig megnézem mi van itthon, összeállítok egy menüt a hétre és a maradék hozzávalót a heti nagybevásárlás alatt veszem meg. A heti 1 alkalmon kívül nem megyek boltba. Amikor összerakom a heti menüt, akkor próbálok olyan ételeket választani amikben részben ismétlődnek a hozzávalók, mégis más ízvilág. Így nem unjuk meg, de nem is megy kárba ha valamit nagyobb kiszerelésben veszek. Napi 1x eszünk főtt ételt, nálunk ez a vacsora.
De hogy mondjak konkrét ételt is, tegnap pl. vega paellát főztem. 1 pohár rövid szemű rizs, 1 kaliforniai paprika, 1 nagy cukkini, 1 nagy hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 brokkoli rózsákra szedve, 1 liter zöldség alaplé kockából, 2 paradicsom, fűszerek. Igazából ezeket bármilyen zöldséggel lehet helyettesíteni, csak a soffrito (paprika, hagyma, paradicsom, fokhagyma) az alap. Étvágytól függően 4-6 adag jött ki belőle (szerintem 6, párom szerint 4 😄), ma is ezt fogjuk enni.
Nagyobb adagokkal, több főre mindenképp olcsóbb, ha személyre leosztod. Mindenképp takarékosabb ha együtt eszik a család, és ha munkába, iskolába csomagoltok uzsonnát (de ehhez úgy is kell vásárolni, hogy csomagolható ételek legyenek otthon)
Az se mindegy kinek főzöl.
Ha kamasz gyerekeid vagy fizikai munkások vannak a családban, akik mennyiséget ennének, akkor érdemes krumplis egytálételeket, tésztákat főzni, mert ezek olcsók de laktatóak.
Pl hajába sült krumpli, egy kis tejföllel, reszelt sajttal isteni.
A gyerekeknek zabkása, tejbegríz, tejberizs kiválló, olcsó, és gyorsan is megvan. Lehet fele-fele arányban vízzel főzni, és még így is élvezhető.
A másik nagy jolly joker, az a leves.
Maradék csontból, 2-3 féle gyökérzöldségből, paprika csumából már meg lehet etetni 4-5 főt.
A frigó rengeteg energiát eszik meg, szóval a nagy befagyasztásról kezdek leszokni.
és ha valaki egyedül él?
úgy nehéz eltalálni az adagokat, hogy ne az legyen megmaradt és megromlott például
#16 vsgy szomszédok, szülők :)
Én is egyedül elek és pontosan tudom hogy 40-50 gramm gabonaköret nekem elég egy ebédhez. Meg m10 es 15 deka hus kozott
Stb stb kitapasztaltam
Köszönöm szépen a receptet, jól hangzik, ki fogom próbálni! :)
Küldök én is egy receptet!
Főzni sem kell, csak turmixolni, mégis kellemesen laktató étel.
A gazpacho egy spanyol zöldségkrémleves
50 dkg érett paradicsom
1 kígyóuborka
1 húsos kápia vagy piros kaliforniai paprika
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 zsemle vagy 1 szelet kenyér
2 evőkanál borecet vagy balzsamecet
3 evőkanál olívaolaj
só,bors ízlés szerint
A klasszikus gazpacho elkészítéséhez a paradicsomot leforrázzuk, 1 percre hideg vízbe tesszük, majd meghámozzuk. Hozzátépkedjük a zsemlét vagy kenyeret. Megtisztítjuk a kígyóuborkát, a vöröshagymát és a fokhagymát. A paprikát kicsumázzuk és felszeleteljük.
Az egészet turmixgépbe tesszük, és alaposan összedaráljuk. Sózzuk,borsozzuk, beleöntjük az olívaolajat és a balzsamecetet, majd jól lehűtjük, hogy az ízek összeérjenek.
Tálalhatjuk mondjuk pirított kenyérkockákkal, pirítóssal, akár egy kanálnyi joghurttal.
friss bazsalikommal vagy meglocsolhatjuk egy kis olivaolajjal.
A kenyeret elhagyhatjuk belőle, bár ezzel is nagyon finom, valahogy krémesebbé, homogénebbé teszi a gazpachót. Vannak, akik a kenyeret nem turmixolják bele, hanem darabokra tépkedik vagy felkockázzák, kevés olívaolajon megpirítják, és ezzel szórják meg a jól behűtött levest tálaláskor.
A zöldségek arányai változhatnak, ahogy a leves sűrűsége is: nincsenek szabályok, a saját ízlésünkre hallgassunk: ha szeretjük, készíthetjük paprikásabbra vagy uborkásabbra, paradicsomosabbra, vadulhatunk a fokhagymával, ha épp azt szeretjük, hígíthatjuk egy kis vízzel vagy zöldségalaplével ivósra, vagy hagyhatjuk sűrűbbre, kanalazhatóra.
Köszönöm a hasznos ötleteket!
Tejberizs, zabkása jobbnál jobb nyami nyami. Nem csak gyerekeknek, hanem édesszájú felnőtteknek is kiváló. :) :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!