Mondanátok egyszerű és főleg olcsó főtt étel recepteket?
Gyűjtsünk össze minnél többet az egyszerű és főleg olcsó ételek felsorolásával és azok receptjével.
Amikhez olcsó, mindenütt kapható, és nem romlandó vagy lefagyasztható alapanyagok kellenek, nem sok műveletből áll az elkészítés, kevés edény koszolódik össze.
Amiket már ismerek és jól el tudom készíteni:
tejbegríz
tejberizs
krumplis tészta
káposztás tészta
túrós tészta
paprikás krumpli
tepsiben sült csirke + krumpli
rakott zöldbab
rakottkrumpli
zöldbab főzelék
lencseragu
sárgaborsó ragu
csirkemáj pörkölt
hagymás sült csirkemáj
borsópörkölt makarónival
vörösbab pörkölt rizzsel
Eddig ezeket tanultam meg elkészíteni. Ti miket ismertek még?
A levesek általában olcsónak számítanak.
A másik konyhai tipp, hogy alapanyagok szerint csoportosítsd a főzést.
Pl ha csirke készül, annak a maradék kaparék húsából lehet pl tészta szósz, harmadnap pedig a csontokból leves.
A durum (tojásmentes) tészta olcsóbb, és laktató.
Rizs, liszt, lencse, szintén, és ha ezeket nagy tételben veszed, jóval olcsóbb mint ha kilóról kilóra vennéd.
Univerzálisan olcsó dolgok mellett hosszú távon éhes leszel, és hiánybetegségeid lesznek. Csak rizsen, krumplin, meg ilyeneken megélni nem okos dolog, mert csak ágynak dőlsz, és az csak rontani fog a dolgokon.
Friss áruért piacra menj, és zárás körül alkudj az emberekkel. Hajnalban még mindenki tele szép friss áruval, de később már csak a göcsörtöse marad, és ők is húznának haza aludni merj hajnalban keltek.
Ráadásul piacon tudsz darabra venni dolgokat, azt az egy darab tojást, azt az egy kis adag kovászos uborkát.
És igen, amit éppen találsz, azt kell megfőzni.
Pár külföldi ilyen.
Ha vannak fűszerek otthon, ezek is nagyon olcsók, az az elv, hogy nagyon sok olcsó hozzávalót ízesítesz egy pici friss áruval, fűszerekkel. Ezek 3-4 főre már nagyon megúszósak.
Dahl (India):
Vörös lencsét megmosod, beáztatod, majd fűszerekkel jól szétfőzöd.
Kis olajon megdinsztelsz hagymát, csípős paprikát, gyömbért, koriandert, fűszereket, aztán rádobsz egy apróra vágott paradicsomot, petrezselymet, aztán összeborítod a kettőt.
Forrald fel, és kész is.
Indiában chapatti kenyérrel eszik, amit ha akarsz süthetsz, de sima kemyérrel is jó.
Tojásos Kínai pirított rizs
Megpirítod a hagymát, és a zöldséget ami van (apróra vágva, mehet bele répa, zöldbab, gomba, kukorica ami van. Nem kellenek nagy mennyiségek, ha van maradék hús, azt is beleteheted.
Megsütsz egy tojást rántottának.
Tegnapi rizst rádobod a rántottára, és a zöldségeket is hozzákevered.
Bubbles and squeak (Anglia)
Maradék főtt krumplit összetöröd.
Szalonna zsírján megpirítassz egy hagymát, előfőzött kelbimbót (de póréhagymából vagy káposztából is lehet), hozzáadsz, és átsütöd. A krumplival összegyúrod tenyérnyi érmékre, visszadobod a serpenyőbe, és már kész is. Ha nagyon gourmand akarsz lenni, tehetsz rá tükörtojást is.
Chillis bab (Dél Amerika)
Beáztatod a babot éjszakára.
Másnap megpirítassz egy hagymát, fokhagymát, majd új vízben hozzáadod a babot főni. Ha puha, teszel rá konzerv kukoricát, paradicsomot, paprikát. Ha akad, darált hús is mehet. Megszórod porpaprikával, sózod, borsozod és kész.
Gnocchi (Olasz)
Fejenként egy öklömnyi krumplit megfőzöl, ha puhák, meghámozod és összenyomod őket. Azonos adag lisztet, 1 tojást, sóst teszel bele, és tészát gyúrsz belőle. Hüvelykujj begy méretű darabokat szaggatsz belőle, és vízben kifőzöd. (Ha nagyon látványosat akarsz, villán is át lehet forgatni főzés előtt, ettől lesz cirmos).
Ha feljöttek a víz tetejére, akkor kész vannak.
Egy serpenyőben megpirítassz hagymát, paradicsom pürét, zöldfűszereket. Ebbe beledobod a kész gnocchit, 5 percig főzöd. A tetején lehet pici sajt, de ez elhagyható.
A szószba kerülhet spenót levél, darált hús ha van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!