Szeretnek kocsonyat fozni, de hogyan?
Kocsonya recept
Kategória:
Egytálételek
Hozzávalók:
1,5 kg kocsonyahús(köröm,bőrke,füle,farka),
kis fej vöröshagyma,
3-5 gerezd fokhagyma,
csípős paprika (el is hagyható),
só,szemes bors ízlés szerint.
tetejére:piros fűszerpaprika,esetleg citromkarika.
Elkészítés:
A kocsonyahúst jól megtisztítjuk és mossuk.Hideg vízben feltesszük főni,az első levét leöntjük,és új vízben felkészítjük főzni.Ha ismét felforr,hozzáadjuk az ízesítőszereket és a fűszereket.Kis lángon -hogy ne zubogjon-,lassan készre főzzük.A megfőtt húsokból a nagyobb csontokat kivesszük és a mélytányérokba egyenlően szétosztjuk.
A levet lezsírozva rászűrjük a húsokra,és hideg helyre tesszük dermedni.Tetejét ízlés szerint megszórhatjuk p.paprikával,ő.borssal,vagy kevés citromlét csepegtethetünk rá,ill.citromkarikával,p.zölddel díszíthetjük.
Kanállal kiveszünk egy kevés lét,és ha ujjunkat belemártva "ragacsos",akkor biztos,hogy zselatin használata nélkül is meg fog dermedni.
Hozzávalók:
1,5 kg kocsonyahús (sertésköröm, orr, fül, farok, fejrész, bőrök)
0,5 kg sovány sertéscomb
1 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
1 fej hagyma
só, bors, paprika
fokhagyma
Díszítés: hegyes (csípős) paprika, paradicsom, petrezselyem zöld
Elkészítés: A húsokat nagyon alaposan megtisztítjuk, több vízben megmossuk. Ezután zöldségekkel, hagymával, fokhagymával, borssal együtt annyi vízben tesszük fel főni, amennyi ellepi. Gyengén sózzuk, és az elfőtt vizet, annyival pótoljuk, amennyi a húsokat ellepi. 3-4 órán keresztül főzzük nagyon lassan, amíg a csontról a hús és a bőr könnyen leválik. Amikor kész, a tűzről levéve, szedjük ki a húsokat és öntsünk egy dl hideg vizet a leveshez, hogy a zavarossága leülepedjen. A lehűtött lé tetejéről szedjük le a zsírt. A húsokat válasszuk le a csontokról, és ízlésesen helyezzük mélytányérba, vagy tálba a bőrös részükkel felfelé. (A húsokkal együtt főtt zöldségekre már nem lesz szükségünk.) A lehűtött kocsonyalét sűrű ruhán átszűrve öntsük a húsokra, hogy azokat teljesen ellepje, majd tegyük hideg helyre megalvadni. (Nem fagyasztani kell!) Amikor a kocsonya már majdnem teljesen megalvadt, díszítsük fel karikákra vágott hegyes (aki szereti erős) zöldpaprikával, paradicsommal és petrezselyem zölddel.
Kenyérrel, egytálételként szokták fogyasztani.
Tipp:
* Sertéshús helyett lehet csirkét, pulykát, esetleg pontyot is használni. Természetesen a kocsonya főzési ideje ekkor csökken, egyébként mindent a fent leírtak szerint kell készíteni.
* Vegetáriánusok mellőzhetik a húst, helyette különböző idény zöldségeket tegyenek a kocsonyába. Ekkor azonban zselét, vagy zselatint is kell használni, hogy a lé megszilárduljon.
Jó étvágyat!
Filézett kocsonya
Hozzávalók:
# - 1/2 kg sertés (fej,fül,farok)
# - 1/2 kg sertésköröm
# - 1/2 kg sertéscsülök
# - 1 nagy fej vöröshagyma
# - 1 nagy fej fokhagyma
# - 1 kicsi szál sárgarépa
# - 1 kicsi szál petrezselyemgyökér
# - 1 babérlevél
# - só, szemesbors,pici szerecsendió virág
# - tetejére díszítésnek pirospaparika
Elkészítése:
1. A megtisztított húsokat és hozzávalókat 6l-es fazékban, hideg vízben fõni tesszük, takaréklángon, hogy a lé szép tiszta, átlátszó legyen.
2. Puhára fõzzük a húst, hogy leváljon a csontokról, majd kiszedjük a lébõl egy tálra.
3. Ha kicsit meghûlt, de még melegen, a húst kicsontozzuk és hõálló üvegedénybe (edényekbe), arányosan elosztva szétterítjük.
4. A húsokra óvatosan, hogy ne legyen zavaros, rászûrjük a levet, drótszûrõn keresztül.
5. Aki szereti, beleteheti a karikára szeletelt zöldségeket is. Ettõl nagyon gusztusos lesz.
KÉSZ!
6. Hagyjuk az asztalon hûlni, és mikor már hártyás a lé teteje, meghintjük pirospaprikával, majd óvatosan a hûtõbe tesszük.
Megjegyzés:
Ezt a receptet fõként városi lakásban lakók részére ajánlom, ahol nincs lehetõség sok-sok kocsonyás tányér tárolására. Receptem szerint több adag kocsonya elfér kicsi helyen, szépen lehet szeletelni és nem kell küzdeni a csontokkal sem. Én ezt már több éve gyakorolom és javaslom kipróbálni. JÓ ÉTVÁGYAT!
Sózni nem szabad a kocsonyát főzés közben!!!CSAK AMIKOR FOGYASZTOD!!!
Azért nem szabad sózni,mert mert főzés közben zselatin szerű anyagok oldódnak ki a kocsonyahúsból,amitől később bekocsonyásodik.Ha sózod,ezek az anyagok feloldódnak.és akkor tényleg az igazi zselatin segít.
Egyébként a zselatin sertéscsontból készül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!