Római tálból milyet érdemes venni ami mázas vagy ami natúr?
Máz nélküli
Boltban is tudsz tök jót evnni, fazekas is biztos ért hozzá.
Csakis máz nélkülit! Az a lényege, hogy az edény pórusai beszívják a vizet áztatáskor. ( A mázon ugye nem szivárog át a víz, lényegében olyan mintha kerámiaedényt használnál.)
Íz szempontjából lényegtelen hogy boltban veszed-e, de árban azért jó eséllyel húzósabb a fazekassal készíttetett.
Mivel máz nélküli azaz "natur", minden használat előtt legalább egy óráig hideg vízbe kell áztatni, hogy az agyag megszívja magát.
Az ebből keletkező gőz segíti az étel puhulását, és megóv a leégéstől.
Használat után ajánlott a melegvizes áztatás és puha átdörzsölés(szivaccsal).
Ilyenkor csak valami semleges anyagot érdemes használni (pl. ecetes víz) mert az agyag pórusaiba beül a mesterséges tisztítószer, ami egyrészt egészségtelen, másrészt egy kellemetlen utóizt eredményez.
Még két fontos dolog:
1.a megszokott "előmelegített sütőbe tesszük" utasítást felejtsd el!
Mivel az agyagnak elég rossz a hőtágulása, csak hideg sütőbe szabad betenni és aztán begyujtani, különben szétreped.
2. használat és tisztítás után napon vagy radiátoron száritsd, ugyanis a agyag tárolja a nedvességet így hajlamos a penészedésre(szóval kevés a konyharuhás törölgetés)
Így elsőre macerásabbnak tűnik, mint egy hőálló üveg (jénai) vagy mint egy mázas (pataki tál) de megéri mert tényleg ízletesebb az ebben készült étel.
Jah' idővel barnul/sötétedik a tál, de ez természetes velejárója, szóval NE akard fehérre suvickolni, mint a Rosenthal-porcelánt. ;)
#3 voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!