Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Római tálból milyet érdemes...

Római tálból milyet érdemes venni ami mázas vagy ami natúr?

Figyelt kérdés
Ja és még az is érdekelne, hogy a benne főtt étel íze szempontjából számít hogy boltból veszem vagy fazekassal csináltatom?
2022. máj. 24. 19:27
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Máz nélküli

Boltban is tudsz tök jót evnni, fazekas is biztos ért hozzá.

2022. máj. 24. 19:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Csakis máz nélkülit! Az a lényege, hogy az edény pórusai beszívják a vizet áztatáskor. ( A mázon ugye nem szivárog át a víz, lényegében olyan mintha kerámiaedényt használnál.)

Íz szempontjából lényegtelen hogy boltban veszed-e, de árban azért jó eséllyel húzósabb a fazekassal készíttetett.

2022. máj. 24. 20:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Azt ugye tudod, hogy mosogatószert nem használhatsz???
2022. jún. 11. 19:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 A kérdező kommentje:
Kedves 3-ik ezt nem tudtam. De akkor ezeket hogy mosogatják?
2022. jún. 12. 01:12
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Mivel máz nélküli azaz "natur", minden használat előtt legalább egy óráig hideg vízbe kell áztatni, hogy az agyag megszívja magát.

Az ebből keletkező gőz segíti az étel puhulását, és megóv a leégéstől.

Használat után ajánlott a melegvizes áztatás és puha átdörzsölés(szivaccsal).

Ilyenkor csak valami semleges anyagot érdemes használni (pl. ecetes víz) mert az agyag pórusaiba beül a mesterséges tisztítószer, ami egyrészt egészségtelen, másrészt egy kellemetlen utóizt eredményez.

Még két fontos dolog:

1.a megszokott "előmelegített sütőbe tesszük" utasítást felejtsd el!

Mivel az agyagnak elég rossz a hőtágulása, csak hideg sütőbe szabad betenni és aztán begyujtani, különben szétreped.

2. használat és tisztítás után napon vagy radiátoron száritsd, ugyanis a agyag tárolja a nedvességet így hajlamos a penészedésre(szóval kevés a konyharuhás törölgetés)


Így elsőre macerásabbnak tűnik, mint egy hőálló üveg (jénai) vagy mint egy mázas (pataki tál) de megéri mert tényleg ízletesebb az ebben készült étel.

Jah' idővel barnul/sötétedik a tál, de ez természetes velejárója, szóval NE akard fehérre suvickolni, mint a Rosenthal-porcelánt. ;)


#3 voltam.

2022. jún. 12. 07:05
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!