Bodzaszörp készítés: fel lehet/kell főzni a bodza levet, ha nem teszek bele tartósítószert? Mi a minimális szükséges cukor mennyiség?
A legtöbb szörpöt háromféleképp tartósítják:
- felfőzik a gyümölcslevet
- sok cukrot adnak hozzá
- tesznek bele tartósítószert
Bodzaszörpöt szeretnék készíteni. A neten talált receptekben szinte mindben van tartósítószer, amit én nem szeretnék bele tenni.
Jelenleg egy napja áznak a virágok a citromkarikákkal, és a recept szerint most kéne cukorszirupot forralni, és miután kihűlt, belekeverni, és üvegekbe tölteni. Viszont nem szeretnék bele nagyon sok cukrot tenni. Mennyi cukor szükséges bele, hogy elálljon? Mivel egyik recept sem írta, hogy a virágokat vagy a leszűrt levet főzzük, ezért gondolom, a hő sem tudja tartósítani. Vagy fel lehet főzni a leszűrt citromos bodzalevet? Megváltozik az íze?
Ti hogyan csinálnátok?
- Nem áztatom 1 napig/napokig (poshad), csak kb 5-7 órát.
- cukorszirupot bármilyen hőfokon öntöm hozzá, mert én lefagyasztom a szörpöket.
Ezért gyakorlatilag a cukor mennyisége szabadon választott, ízlés szerint.
Semmibe nem teszek tartósítószert, de a bodzatányérokat tilos mosni, mert pont a lelke, a virágpor mosódik le róla.
Viszont mosatlanul lehet rajta annyi szennyeződés, ami elég a romláshoz.
Ezért döntöttem a fagyasztás mellett és nálunk bevált.
Végül vízbe állítottem az üvegeket és felforraltam, forrón lezártam, vákuum keletkezett.
Fagyasztóban nincs annyi helyem, és cukrot se akartam annyit tenni bele. Eddig úgy néz ki, jól eláll.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!