1.szülinapjára milyen tortát készítsek?
Attól függ, hogy mi a cél. Ha a képek a fontosak és maszatolós tortát szeretnél, akkor érdemes színes-krémeset csinálni, de ha nem, akkor tényleg a gyümölcsös-túrós, tejszínes a legjobb megoldás. :)
A színes tortánál a krémet lehet színezni például szörppel is vagy kevés céklalével, de tényleg kevéssel, hogy ne vegye át az ízét. A szín nem lesz olyan, mint ételfestékkel, de a célnak megfelel. Láttam már olyan ötletet is, hogy dinnye volt "torta formára" kivágva és azt kenték be krémmel.
Ha ti is szeretnétek belőle enni, akkor egy pár ötlet:
- Ha tényleg sütés nélkül szeretnéd, akkor babapiskótát vagy bármilyen kekszet használj. A krém lehet pudingos (főzés nélkül Gála pl.), tejszínes (szerintem a habtejszín a legfinomabb, de nehezebb vele dolgozni),joghurtos, mascarpones és ezeket keverheted túróval, bármilyen gyümölccsel, lekvárral vagy ha csokisat szeretnél, akkor nutellával vagy bármilyen csoki krémmel.
- Egy éjszakát számolj rá, mert ezeknek általában puhulniuk kell.
- A kekszet vagy babapiskótát akár be is áztathatod (de csak nagyon kevés ideig) folyadékba. Például tej, ízesített tejek, turmixolt gyümölcs.
- Ha habtejszínt használsz, akkor jól hűtsd le, lehetőség szerint a tál is hideg legyen és zsírmentes. Ha elkezd "sűrűsödni", akkor ne verd sokáig, mert kicsapódik belőle a vaj.
- Érdemes tortaformában összerakni a sütit és egy egész éjszakáig abban is hagyni.
- A krémet pedig érdemes valamivel tartóssá tenni. Ha főzött pudingos, akkor kevesebb tejjel kell készíteni a pudingot. A többinél érdemes zselatint használni. A por- és a lapzselatin bonyolultabb, ezért az expressz zselatint ajánlom, amit csak bele kell szórni a krémbe és géppel el kell dolgozni :)
Egy recept ötlet, ami egyszerre finom és mutatós is lehet:
Hozzávalók:
- babapiskóta
- Gála puding
- eper
- expressz zselatin
- mascarpone
- plusz cukor, édességtől függően
- külsejére pedig habtejszín vagy cukrászhab összeturmixolt eperrel színezve
A babapiskótát vagy simán vagy összeturmixolt eperbe áztatjuk. Az összeturmixolt epret egy kevés cukorral és citromlével ilyen esetben érdemes felfőzni.
A piskótát egy tortaforma aljára pakoljuk. A gála pudingot elkészítjük és fellazítjuk vele a mascarponet, majd hozzáadjuk a zselatint és átdolgozzuk robotgéppel.
A krémet az alsó rétegre simítjuk, majd jöhet rá még egy réteg piskóta.
Egy éjszakára a hűtőbe rakjuk, majd másnap bevonjuk a krémmel.
A habtejszínhez érdemes habfixálót vagy szintén expressz zselatint adni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!