Karácsonyra pulykát szeretnék csinálni. Van ilyen receptetek?
Mi minden évben pulykát sütünk, egészben, bébi pulykát. Idén kb. 6 kilós lesz, auchanban 6500 Ft volt.
Hat fős társaságnak tutira elég, sőt.
Mi nem teszünk bele tölteléket, sem gesztenyét, azt senki sem szereti nálunk.
Hanem foghagymát tűzdelünk a húsába, jó sokat és kívülről fűszerezzük(só, bors, majoranna).
Elég sokat kell sütni, de megéri. Nagyon szeretjük.
Ja és krumplipürével tálaljuk.
Szép Karácsonyt!
Karácsonyi töltött pulyka 1.
(8 személyre)
Hozzávalók: 1 bébi pulyka, 50 dkg gesztenyemassza, 2 tojás, 2 dl tejszín, 15 dkg gomba, 10 dkg szeletelt császárhús (sliced bacon), fél dl olaj, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 cent konyak, késhegynyi pástétomfűszer, ízlés szerint só és törött bors.
A megtisztított vöröshagymát nagyon apróra összevágom. A császárhúst ugyancsak apróra metélem, majd a zsírját kiolvasztom, és ráteszem a hagymát, valamint a zúzott fokhagymát. Folytonos kevergetés közepette megfonnyasztom. Ezután beleteszem a megtisztított és nagyon finomra vágott gombát. Sóval, borssal, pástétomfűszerrel ízesítem és kihűtöm. Hozzáöntöm a tejszínt, és belekeverem a villával szétnyomkodott gesztenyemasszát. Beleteszem a felvert tojásokat, valamint a konyakot, és addig keverem, amíg az egész teljesen egynemű masszává válik. A kiöblített, és lecsöpögtetett szárnyast, belülről besózom, és a hasába tömködöm a gesztenyés masszát. A nyílást bevarrom, hogy a töltelék ne folyhasson ki belőle. Az olajat megsózom, majd a tepsibe fektetett pulykát bekenem a sós olajjal. Aláöntök 2 pohár vizet, és alufóliával jó szorosan befedem. Előmelegített forró sütőbe tolom, és 2 óra 30 percen keresztül közepes lángon párolom. Ezután a fedőt leveszem a tepsiről, és szép pirosra pirítom minden oldalán. 20 percig hagyom állni, mielőtt felvágnám. A tölteléket - nagyon óvatosan, hogy ne essen szét - egy darabban kiveszem a pulyka hasából, és annyi szeletre vágom, amennyi a húsdarab. A sült pulykadarabokat nagy pecsenyéstálra úgy rakom fel, hogy minden húsdarab mellett legyen egy-egy szelet gesztenyés töltelék. Ecetes szilva vagy pikáns befőtt illik mellé a legjobban.
Sajtos currys pulykamellszelet
Hozzávalók:
pulykamellfilé (szeletelve)
só, bors, curry, szerecsendió, szezámmag, olaj
sajt (trappista, vagy ementáli)
Elkészítése:
A megmosott hússzeleteket serpenyőben kevés olajban mindkét oldalról 2-3 percig pirítjuk, majd lefedve pároljuk, fűszerezzük, kevés vizet aláönthetünk, hogy ne égjen meg. Ha megpuhult a hús (kb. 20 perc), sajt szeleteket teszünk a tetejükre, megszórjuk szezámmaggal, szerecsendióval, lefedjük, ha a sajt kellően ráolvadt a húsokra, tálaljuk.
Nekem ez a kedvencem, én ilyent csinálok idén :)
Narancsos pulyka
Hozzávalók 4 személyre:
1 evőkanál currypor
1 evőkanál ételízesítő
3 csésze rizs (kb. 30 dkg)
2 narancs
2 tojás
1 pohár tejföl
3 dkg mandulaforgács
1 kis bébipulyka (konyhakész)
2 evőkanál étkezési keményítő
Előkészítés:
Felforralunk 6 csésze vizet a curryvel és az ételízesítővel. Belekeverjük a rizst, és kb. 18 perc alatt megfőzzük. A narancsot vastagon meghámozzuk (a fehér héját is levágjuk), és kifilézzük, azaz a hártyák közül kivágjuk a gyümölcshúst. A lecsepegő levet felfogjuk.
Elkészítés:
A tojásokat habosra keverjük a tejföllel, és a mandulaforgáccsal együtt a rizsbe keverjük. A narancshús felét is hozzáadjuk. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A pulykát kívül-belül megmossuk, szárazra töröljük, és bedörzsöljük sóval. Megtöltjük a rizses töltelékkel, és a nyílást összevarrjuk. A combokat, szárnyakat formára kötözzük. A pulykát lefedhető sütőtálba fektetjük, lefedjük, és 30 percig sütjük. (Ha nincs ilyen tálunk, fedjük le szorosan a tepsit alufóliával.)
Aláöntünk 1,5 dl vizet, és lefedve további 30 percig sütjük. Levesszük a fedőt, és még 45 percig sütjük a pulykát. Közben többször meglocsoljuk a pecsenyelével. Végül kivesszük a pulykát a sütőből, 10 percig pihenni hagyjuk, és csak ezután vágjuk fel. A pecsenyelevet láboskába öntjük, a tepsit kiöblítjük kevés vízzel, és ezt is a lábosba öntjük, az egészet vízzel 4 dl-re kiegészítjük. Felforraljuk.
Az étkezési keményítőt elkeverjük a narancslében, és a lábosba öntjük. Hozzáadjuk a maradék narancshúst, besűrítjük, sóval, borssal fűszerezzük, és a húshoz kínáljuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!