Mi a muffin recepje? Es hogy lehet jól elkészíteni hogy ne legyen olajos?
A muffin titka, hogy tartsd be pontosan a receptben írt mennyiségeket, és a száraz és nedves hozzávalókat pedig külön kell összekeverni.
A kettőt vegyíteni csak közvetlenül a sütés előtt szabad, tehát gyorsan összekavarod, és már teszed is a formába, azt meg a sütőbe!
Kakaós pókhálómuffin
Hozzávalók:
2 csésze finomliszt
3 evőkanál kakaó (nem instant!)
1 teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
¼ teáskanál só
4 evőkanál lágy vaj
1 ½ csésze cukor
1 tojás
2 teáskanál vanília kivonat vagy aroma
1 csésze kefír vagy joghurt (író)
Díszítéshez:
2 tojásfehérje
2 ½ - 3 porcukor
1 teáskanál vanília aroma
2 evőkanál friss narancslé
fekete vagy barna ételfesték
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra. A muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük.
Egy közepes méretű tálban összekeverjük a lisztet, a kakaót, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.
Egy nagy tálban elektromos habverővel közepes fokozaton habosra keverjük a vajat a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást és a vaníliaaromát, és ezt is jól elkeverjük. A lisztes keveréket három részletben adjuk hozzá a kefírrel felváltva.
A masszát az előkészített muffinformákba kanalazzuk, 2/3-ig töltjük meg őket. 16-20 percig sütjük.(tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e)
Kivesszük a sütőből, a formában hagyjuk hűlni 5 percig, majd rácsra kiszedjük őket, és így hűtjük szobahőmérsékletűre.
A díszítéshez a tojásfehérjéket egy tálba tesszük, elekrtomos habverővel magas fokozaton lágy habot verünk belőle. Hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliát és a narancslevet, és tovább keverjük, amíg sűrű és fényes masszát nem kapunk. (könnyen kenhetőnek kell lennie! ha túl folyós, keverjünk még hozzá cukrot, ha túl sűrű, akkor narancslevet!)
A kapott massza kb. egyharmadát áttesszük egy kis tálkába, hozzákeverjük az ételfestéket. Nyomózsákba tesszük (kis lukúba!), vagy egy nejlonzacskóba, és kiszúrjuk tűvel a sarkát.
A fehér mázat a muffinokra kanalazzuk, és eloszlatjuk a tetejükön egy késsel. A sötét mázzal a muffinok közepéből kiindulva spirális vonalat húzunk egészen a széléig. Egy késsel a spirál közepéből indulva a muffin széle felé vonalat húzunk, majd a kést letöröljük, és most 1-2 centivel odébb kívülről befelé haladva húzunk vonalat a késsel. Ezt addig folytatjuk, míg körbe nem érünk, és az ábra nem formáz pókhálót.
12 muffin lesz egy adagból.
Sütőtökös-almás muffin
Hozzávalók:
2 ½ csésze liszt
2 csésze reszelt alma
1 teáskanál szódabikarbóna
½ teáskanál só
2 tojás
½ csésze olaj
1 csésze sütőtök konzerv (megsütött, cukrozott sütőtök is jó) - átpasszírozva
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
2 csésze cukor
Tetejére:
¼ csésze cukor
2 evőkanál liszt
4 teáskanál vaj
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 165 °C-ra. A muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük.
Összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával, a sóval és a fűszerkeverékkel. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, belekeverjük az olajat, majd a reszelt almát és a sütőtökpürét is. A kapott masszához hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd a muffinformákba kanalazzuk.
Összekeverjük a ¼ csésze cukrot a vajjal és a liszttel, majd ezzel a keverékkel megkenegetjük a muffinok tetejét.
15-20 percig sütjük. (tűpróba!)
Forraltboros muffin
Hozzávalók:
14 dkg vaj
12 dkg cukor
pici só
3 tojás sárgája
3 tojás fehérje
14 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál őrölt fahéj
6 dkg darált (reszelt)étcsokoládé
75 ml lehűtött, fűszerezett forralt bor
Elkészítés:
A vajat 6 dkg cukorral és a sóval habosra keverjük, majd egyenként belekeverjük a 3 tojássárgáját.
A tojásfehérjét a maradék cukorral habbá verjük. ( a tojás fehérjét előbb habosra verjük és ha már elég kemény, akkor kell beleszórni a cukrot és még egy kicsit verni, különben csak fehér krém lesz és folyik, nem pedig hab!)
Közben muffinsütőt kikenjük vajjal, és liszttel megszórjuk vagy muffinpapírral kibéleljük a formákat.
A sütőt 170 °C-ra (gáz 3-as) előmelegítjük.
A lisztet a sütőporral, az őrölt fahéjjal és a darált (reszelt) étcsokoládéval összekeverjük.
A lehűtött forralt bort apránként a tojássárgájás masszához keverjük, majd a lisztes keveréket is hozzákeverjük, a végén pedig a keményre vert tojáshabot finoman, hogy ne törjön össze, a masszához keverjük.
A muffinsütőt 3/4 részéig töltjük meg a masszával és kb. 30 percig sütjük az előmelegített sütőben.
Adventi muffin
Hozzávalók: 12 darabhoz:
* 20 dkg aszalt sárgabarack
* 5 dkg mazsola
* 3 evőkanál barackpálinka
* 12,5 dkg vaj
* 10 dkg cukor
* 25 dkg liszt
* fél csomag sütőpor
* fél mokkáskanál őrölt fahéj
* fél mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
* 2 tojás
* 1 evőkanál méz
* fél dl tej
Előkészítés: Az aszalt barackot és a mazsolát apró darabokra vágjuk, és összekeverjük a barackpálinkával. A vajat felolvasztjuk, és a muffin formát kikenjünk vele. A maradék vajat félretesszük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
Elkészítés: A cukrot összekeverjük a liszttel, a sütőporral, a fahéjjal és mézeskalács fűszerkeverékkel. Hozzáadjuk a barackot és a mazsolát. A tojást habosra keverjük, hozzáadjuk a vajat, a mézet és a tejet. Kanalanként a lisztes keverékhez adjuk. Ne legyen túl folyékony a massza! A tésztát a formába töltjük és a sütőben kb. 20 percig sütjük.
Muffin( alaprecept )
Hozzávalók:
Száraz alapanyagok: 25 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
15 – 20 dkg cukor
Nedves alapanyagok: 2 egész tojás
2,5 dl natúr vagy gyümölcsös joghurt
( lehet ugyanennyi tejföl vagy tej is, nekem tejföllel ízlik leginkább )
0.75 dl olaj
Elkészítés:
Legelőször a muffinformát margarinnal vagy zsírral kikenjük, be is lisztezhetjük. Vagy muffinpapírt teszünk bele. Majd 15 – 20 percre betesszük a fagyasztóba. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A száraz és a nedves alapanyagokat külön - külön összekeverjük. Majd a száraz alapanyagokat beleöntjük a nedves alapanyagokba, és gyorsan összekeverjük. Nem szabad sokáig keverni, mert akkor nem lesz könnyű és laza a tészta.
A tésztát a formába kanalazzuk, 12 db lesz belőle. Én a tetejére kakaóport szórok, vagy csokit reszelek. 20 percre a sütőbe tesszük. Kb. 10 percig hagyjuk hűlni, utána kiszedhetjük a formából.
Variációk:
Tehetünk bele kakaóport, csokidarabokat, fahéjat, gyümölcsdarabokat ( pl. meggyet; de narancsot semmiképp), diót, mogyorókrémet, lekvárt, stb.
Keverhetjük a tésztába, de lehet úgy is, hogy a formába teszünk 1 kanál tésztát, rá tölteléket, tetejére megint tésztát.
Nézd meg itt, biztos találsz valami jót: www.mindmegette.hu
Mindenkinek ajánlom! ;)
ánnyi féle recept csak gyozzek betelni vele:)
Koszonom nektek!
Szép estét es kellemes fozest sutest!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!