Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miért lesz puha, ruganyos a...

Miért lesz puha, ruganyos a kovász nélküli gyúrt tészta, ha állni hagyom úgy 1 órát?

Figyelt kérdés
Azaz pontosabban csiriz (víz + liszt + só).

2022. márc. 30. 17:26
 1/3 anonim ***** válasza:

Érik a tészta.

A víz hatására a lisztben lévő enzimek elkezdik lebontani a liszt alapvető összetevőit kisebb egységekre, szép sorban a keményítőt, fehérjét, és zsiradékot.

Ezen kívül a vízben oldhatatlan összetevők elkezdenek egyre jobban megduzzadni, a lisztszemcsék fehérjéi pedig összekapcsolódnak egymással, és így kialakul egy sikérváz, ami a későbbiekben is változik.


Sokan a kelt tésztánál is összekeverik a kelesztést az érleléssel, pedig két egymástól független dolog. Az érlelés simán igénybe vehet akár 12 órát is, és ugyanúgy túl tud érni egy tészta, mint ahogy pl túl tud kelni.


(Ezért nem lesznek annyira jók ezek a 20 perces gyors kelesztett kenyerek, amik a neten keringenek receptek, mint aminek adnak egy több órás érlelési időt. Azok se rosszak, de nyilvánvalóan kompromisszumosak.)

2022. márc. 31. 04:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:

1-es vagyok: 5-6. oldal:


[link]

2022. márc. 31. 04:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm!
2022. ápr. 5. 21:35

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!