Miért kel meg a kovász?
Figyelt kérdés
azt tudom hogy az élesztő cukrot bont le, de a pékségben készített kovász csak lisz+víz+élesztő
Akkor hogy jön létre az erjedés?
2010. nov. 9. 20:38
1/4 anonim válasza:
Hát mert élesztő van benne, te! XD
Az élesztőgomba (igen, az egy élőlény :D) cukrot bont, miközben szén-dioxid és víz keletkezik. A szén-dioxid felfújja a tésztát, és voilá, megkelt! :)
2/4 A kérdező kommentje:
a kovászban (mármint az igaziban) NINCS CUKOR!!!!!
2010. nov. 9. 22:15
3/4 anonim válasza:
De a lisztben van :) Az élesztő a természetben sem kristálycukrot fogyaszt, hanem a gyümölcsökben, egyáltalán, mindenben lévő cukrot.
4/4 anonim válasza:
Egyik válaszolónak sincs igaza. Az élesztő enzimrendszere bontja a keményítőt:
keményítő + Łamiláz enzim = dextrin
dextrin + ßamiláz enzim = maltóz(malátacukor)
maltóz + maltáz enzim = szőlőcukor
szőlőcukor + zimáz enzim = alkohol + hő
Szóval a liszt nem tartalmaz cukrot, az élesztő állítja elő magának ezzel az enzimrendszerrel.
Pék-cukrász szakmunkásképző 11 osztály tananyaga. Belénkverték... XD
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!