Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Miért kel meg a kovász?

Miért kel meg a kovász?

Figyelt kérdés

azt tudom hogy az élesztő cukrot bont le, de a pékségben készített kovász csak lisz+víz+élesztő

Akkor hogy jön létre az erjedés?


2010. nov. 9. 20:38
 1/4 anonim ***** válasza:

Hát mert élesztő van benne, te! XD

Az élesztőgomba (igen, az egy élőlény :D) cukrot bont, miközben szén-dioxid és víz keletkezik. A szén-dioxid felfújja a tésztát, és voilá, megkelt! :)

2010. nov. 9. 21:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 A kérdező kommentje:
a kovászban (mármint az igaziban) NINCS CUKOR!!!!!
2010. nov. 9. 22:15
 3/4 anonim ***** válasza:
De a lisztben van :) Az élesztő a természetben sem kristálycukrot fogyaszt, hanem a gyümölcsökben, egyáltalán, mindenben lévő cukrot.
2010. nov. 10. 08:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim válasza:
100%

Egyik válaszolónak sincs igaza. Az élesztő enzimrendszere bontja a keményítőt:

keményítő + Łamiláz enzim = dextrin

dextrin + ßamiláz enzim = maltóz(malátacukor)

maltóz + maltáz enzim = szőlőcukor

szőlőcukor + zimáz enzim = alkohol + hő

Szóval a liszt nem tartalmaz cukrot, az élesztő állítja elő magának ezzel az enzimrendszerrel.

Pék-cukrász szakmunkásképző 11 osztály tananyaga. Belénkverték... XD

2010. nov. 10. 13:11
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!