Ha egy szakács tudásából adódóan el tud(na) látni pék és cukrász feladatokat is, miért szedték külön ezeket a szakmákat?
Ha szerinted elég egy receptet olvasni, akkor semmi fogalmad sincs egyik témáról sem.
Mindhárom szakmában rengeteg tapasztalat kell, mire valaki élvezhető eredményt tud elő állítani.
Egyébként mind a három terület eléggé más, nem véletlen külön szakmának számítanak.
Egy akármilyen jó szakácsnak is komoly problémái lennének egy pék vagy egy cukrász munkáját jó minőségben elvégezni, éppen mert a tapasztalata hiányzik.
Alapvetően mindegyik olyan szakma,hogy alapvetően tudni kell elkészíteni pl a szakácsnak egy rétest vagy egy kenyeret.
Manapság már annyira széles a választék mindhárom szakma által előállított termékek között,hogy érdemes külön szakmaként oktatni.
Ettől függetlenül bármelyik képezheti magát más irányban is.
Simán lehet egy jó cukrász ügyes szakács is.
Ez olyan (túlzással, de értsd jól) mint ha egy kalap alá vennéd az orvosokat, csak mert mindegyik elvégezte az orvosi egyetemet.
Attól még nem hiszem, hogy ha egy szívbillentyű műtétre lenne szükséged, rábíznád magad egy belgyógyászra... vagy egy fül orr gégészre.
Csak a szakács szakmát tanultam vagy 7-8 évig! Mármint intenzíven.
3 év szakmunkás, hogy legyen papírom róla, és elkezdhessem rendesen is megtanulni a szakmát. Utána még vagy 5 év a pokol konyháin, hogy labdába rúghassak szakemberként.
És még mindig tanulom, csak nem akkora elánnal. '92-óta veszítettem a lendületből, de azért még van mit tanulnom!
A pék és a cukrász szakmához meg nem nagyon tudok hozzá szólni!
Egy laikus számára persze lehet, hogy a pék, és cukrász ismereteim is értékelhetőek, de tudod ez úgy van, hogy minél hülyébb vagy valamihez, annál okosabbnak hiszed magad benne.
Én legalább eljutottam arra a szintre a pék és cukrász (nem mellesleg a hentes!) szakmában, hogy felismerjem, hogy atom hülye vagyok hozzá.
Az elkeserítő amúgy az, hogy több éve a szakmában lévő kollégák még ezt a szintet se érték el, saját szakmájukon belül!
6-os, szerintem a háztartási sütés főzést ne keverjük egyik szakmával se , egy napon nem lehet említeni egyikkel se, szimplán nincs hozzájuk köze, szerintem kicsit félreértetted a kérdést.
Kérdező, 5-ös vagyok, én egyébként nem lennék se pék, se cukrász.
Teljesen más jellegű meló.
A pékeskedés nekem unalmas. Van, hogy a szakács meló is az, de a pékesség extrán az. Rutin feladatok gyártósora, rém unalom. Minden nap ugyanaz. Kreativitás közel nulla.
A cukrászság megint más téma. Legtöbbször előre kimérsz végtelenül precízen mindent, aztán vagy jó lesz, vagy nem. Ha nem, nincs javítási lehetőség.
Az ételkészítés ehhez képest egy intuitív műfaj. Együtt élsz az alapanyaggal, érzed, mit igényel, a "fejével gondolkozol" képlékeny az egész folyamat, ez érzéket, tehetséget, rutint, odafigyelést, kreativitást igényel. Naponta új ételeket találok ki, egy fehér kenyér meg 20 éve is ugyanez volt, meg 20 év múlva is ugyanez lesz.
Félreértés ne essék, ettől egyik szakma se több vagy kevesebb, egyszerűen merőben más!
A covid alatt pl sok vendéglátós, sok szakács lett munkanélküli.
A gyárakba beadott önéletrajzukat automatikusan kidobták, olvasatlanul.
Nem érte meg betanítani őket, mert pontosan tudták, hogy pár hónap múlva leszámolnak, mert képtelenek ellátni egy monoton, kreativitást nélkülöző robotszerű munkát. Ha belegondolsz, a pék üzemek munkájának a 90% viszont pont ilyen munka. Szóval óriási különbség van aközt is, ki miben jó, ki mire alkalmas, ki mit vállal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!