Sütő likőr vagy rumaroma helyett mehet egy kis feher rum a fánk tesztajaba, ugye?
Természetesen.
A sütőlikőr amúgy se alkalmas emberi fogyyasztásra. A vegyipari aromáról ne is beszéljünk.
Rumaromanak semmi ertelme, nem a rum ize kell a fankba vagy a langos tesztajaba, hanem az alkohol.
Olajban sutott tesztak lenyege, hogy ne szivjak meg magukat a sutoolajjal ... ezt azzal lehet elerni, ha a tesztaba alkoholt teszunk (sutorumot azert, mert 80%-os) ... ha alkohol van a tesztaban es beteszed sulni a forro olajba, akkor az alkohol parolog es ez nem engedi, hogy a teszta megszivja magat olajjal. Ennyi a varazslat, enni a trukk :)
3-as: ez régi "tipp", habár inkább babona, mint ténylegesen hatásos dolog. Már csak azért is, mert egy nagy adag tésztához (fél-egy kiló liszthez) tesznek 1-2 evökanál rumot, ami gyakorlatilag nem mérhetö mennyiség az összeshez képest, másrészt meg a rum csak akkor tud(NA) elpárologni, ha már az egész tészta elötte is kb 70 fokos lenne sütés elött, ami ugye teljesen kizárt. Amíg a tészta felmelegszik erre a höfokra, ahol az alkohol elkezd párologni, addigra már megsült a fánk.
A fánk meg akkor nem szívja meg magát olajjal, ha az olaj elég forró, hogy a fánk felülete azonnak kérget kapjon. Ehhez az is kell, hogy egyszerre csak kevés fánk kerüljön az olajba, hogy az ne tudjon a tésztától lehülni, mert akkor - ha az olaj nem elég forró - szívódik bele a tésztába.
Sok éve sütök fánkot, sokszr teszteltem (csakis igazi) rummal meg anélkül, különbség nincs sem az olajtartalomban, sem ízben. Ettöl függetlenül aki akar, tehet bele, ártani nem fog, de akkor szerintem ne sütörum meg rumaroma néven forgalmazott vegyi készítményeket tegyen bele, hanem tényleg rumot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!