Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Házilag joghurt készítése?

Baranyi kálmanné kérdése:

Házilag joghurt készítése?

Figyelt kérdés
2010. szept. 9. 20:03
 1/3 anonim ***** válasza:

Az egyik receptoldalon találtam egy receptet, igez aez nem sima joghurt, hanem görög joghurt.

Házi készítésű görög joghurt


hozzávalók 6 főre

Joghurthoz:

• 2 l 3,5%-os tej

• 6 doboz 1,5 dl-es natúr joghurt (minél zsírosabb típusú)

• 4 dl 30%-os habtejszín


elkészítés

1. A tejet és a tejszínt egy nagy fazékba öntjük, és felforraljuk, közben kevergetjük, nehogy lekapjon, vagy kifusson.

2. Amikor kész, megvárjuk, míg langyosra hűl, úgy 30-40°C fokosra, és belekavarjuk a joghurtokat.

3. Lefedjük a lábast, majd 6-8 órára meleg, langyos helyen pihentetjük. Lehet dunsztolást is alkalmazni, de nem muszáj.

4. Amikor letelt az ideje, fogunk egy másik kellően nagy lábast, és belehelyezünk egy nagy gézkendőt. Ha túl ritka szövésű, akkor kettőt, akár hármat is egymásra tehetünk belőle. / Mi a gyógyszertárban vettünk fejkötöző gézkendőt, és abból szabtunk alkalmas méretűt, kb. 1mX1m-est./

5. Ebbe óvatosan beleöntjük a joghurtos tejet, és ügyesen összefogjuk a géz sarkait, majd az egészet, hogy ne csorogjon ki belőle a lé.

6. Összekötjük spárgával, vagy amit találunk othon, és felfüggesztjük úgy, hogy hagyjunk annyi helyet alatta, ha a lábas megtelne a kicsöpögő vízzel, abba ne érhessen bele. Nagyjából 3-4 óra alatt kicsöpög belőle a víz, de persze ezt meg fogjuk látni.

7. Ezután kiborítjuk a gézből egy tálba a kész joghurtot, és ha nagyon szemcsésnek ítéljük meg, akkor egy botmixer segítségével krémesítjük. Kb. 1,2 liter házi joghurtot kapunk így.

8. Tálalás előtt 1-2 órára hűtőbe tesszük, és jól lehűtjük.

Remélem tudtam segíteni.

2010. szept. 9. 20:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 A kérdező kommentje:
kőszőnőm szépen
2010. szept. 10. 05:09
 3/3 anonim ***** válasza:

Én ennél egy jóval egyszerűbbet tudok! :)

A tejet leteszed aludni magas falú edénybe, mikor már megaludt a tej, leszeded a tetejét (a tejfölt) és amit alatta találsz 2 cm-rel az a natúr joghurt, ami pedig legalul van az pedig a kefir. :)

Mi mindig így szoktuk, sőt így készítünk házi túrót és sajtot is! :)

2010. szept. 10. 09:41
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!