Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Egy nagyon tuti beigli recepte...

Egy nagyon tuti beigli receptet szeretnék+töltelék! Ami sokáig puha marad! Van olyan?

Figyelt kérdés
2008. dec. 15. 10:52
 1/2 anonim ***** válasza:

Hozzávalók:


5 rúdhoz: Tészta: 1 kg sima liszt 3 dkg élesztô 50 dkg vaj (margarin) 2 ek porcukor 2 db egész tojás 4 db tojás sárgája 1/2-1 dl tej 1,5 dl tejföl só; diós: 1 kg darált dió 45-50 dkg cukor (ízlés szerint) 5-6 ek puha baracklekvár kevés fahéj 25 dkg mazsola kevés apróravágott keserû csokoládé kis ôrölt pörkölt mogyoró esetleg kevés rumba áztatott kandírozott gyümölcs reszelt édes alma ízlés szeri Dús mákos töltelék: 1 kg darált mák 45-50 dkg cukor (ízlés szerint) 5-6 ek puha baracklekvár kevés fahéj 2 db citrom 25 dkg mazsola reszelt édes alma ízlés szerint



Elkészítés:


A mazsolát meleg rumba áztasd be egy éjszakára! A mazsolát, a cukrot, a mákot, a lekvárt összekevered a citromok reszelt héjával és 2 ek citromlével. Kis fahéjjal ízesíted. Annyi forró tejet adjál hozzá, hogy összeálljon! Ha hígra sikerülne, adj hozzá 1-2 ek zsemlemorzsát! Hagyd kihülni a tölteléket! 1 kg kissé sózott lisztet elmorzsolod a hideg margarinnal. Megfuttatod a tejben az élesztőt, a 2 egész tojást és a 4 sárgáját elkevered a tejföllel. Mindkettőt hozzáadod a liszthez, és addig gyúrod, amíg el nem válik az edénytől. (Vigyázz, minden szobahőmérsékletű legyen!) 10-15 perdet hagyd pihenni! Ezután öt egyenlő cipócskára osztod. Ezután egyenként kinyújtod, megkened a töltelék arányos részével és feltekered. A tekercseket a tepsiben kend meg tejfölös tojással! Villával szurkáld meg, mert kireped! Ne túl forró, előmelegített sütőben süsd! Csak kihülve szeletelhető.,

2008. dec. 15. 11:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 anonim ***** válasza:

» A tésztához :500g liszt, 250g vaj vagy margarin, 4 tojássárgája, 20g élesztő, 20g porcukor 1,5dl tej,1 db tojás a kenéshez , só

» Máktöltelék: 200g darált mák, 200g porcukor, 1 db citrom leve és reszelt héja, 0,5dl tej, 5 g mazsola, 2 cl rum

A tészta elkészítése


A tejhez hozzáadjuk az élesztőt, és elkeverjük benne. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a vajat vagy margarint, és gyorsan, hogy a zsiradék meg ne olvadjon, összedolgozzuk. Hozzáadjuk a tejben elkevert élesztőt, a porcukrot, a tojások sárgáját, a reszelt citromhéjat, csipetnyi sót, és egynemű tésztává dolgozzuk. Két egyforma nagyságú cipót formázunk belőle, liszttel meghintjük, és 20-30 percig hűtőben pihentetjük.

Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A tejben elkeverjük a cukrot, és felforraljuk. A darált nyersanyagokat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a megválogatott és rumban áztatott mazsolát, a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot, elkeverjük, és a felforralt szirupot hozzáöntjük, egyneműsítjük, majd kihűtjük.


A tésztát a hűtőszekrényből kivéve 3-4mm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. A kihűtött tölteléket a tésztára kenjük egyenletesen oly módon, hogy a szélei 0,5 cm-es sávban töltelék nélkül maradjanak. Keskenyebb széleit felhajtjuk a töltelékre, és hosszanti irányban feltekerjük. Figyeljünk arra, hogy a hajtások mindig a rúd aljára kerüljenek.


A kenéshez a tojást szétválasztjuk, a tojás sárgáját felverjük, és a tészta felületét megkenjük vele, langyos helyen fél órán át hagyjuk szikkadni, majd a fehérjével megtesszük ugyanezt. lisztezett sütőlapra téve tetejét megszurkáljuk villával – ezzel a sütés közben keletkező gőzök távozását tesszük lehetővé – előmelegített (kb. 180 fok) sütőben készre sütjük. A lemezen hagyjuk kihűlni és kis szeletekre vágva tálaljuk.

2008. dec. 15. 11:15
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!